IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хунтата в Нигер се окопава във властта

Военните назначиха нов премиер, докато САЩ и Европа продължават с дипломатическите опити за решаване на кризата

12:29 | 08.08.23 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Снимка: EPA/STR
Снимка: EPA/STR

Хунтата в Нигер обяви в изявление, излъчено по националната телевизия, че назначава Али Махаман Ламин Зейне за нов министър-председател на страната.

Зейне е бил директор на кабинета и министър на финансите на Нигер, предава Ройтерс.

С това военните, които осъществиха преврат, затвърждават позицията си, че няма да се отметнат от него, докато САЩ и Европа предпочитат да осъществяват натиск чрез дипломация. Агенцията припомня, че лидерите на преврата проведоха разговори с американски пратеник, а държавният секретар на САЩ Антъни Блинкeн коментира в понеделник, че Вашингтон продължава да предпочита дипломацията за решаване на кризата.

Междувременно Bloomberg писа в анализ, че превратът в Нигер е удар по Запада и носи неочаквани ползи за Русия и Китай в геополитическото противопоставяне.

Според медията превратът е потенциално катастрофален, защото е пречка в борбата срещу джихадисткия тероризъм и неконтролираната миграция, и вероятно апокалиптичен, ако се стигне до война.

Превратът е поредният в региона на Сахел от 2020 г. насам, вкл. по два в Мали и Буркина Фасо и други в Гвинея и Судан. От Атлантика до Червено море в региона в момента е пълен политически хаос.

Очаква се хунтата в Нигер да изгони френските и американските войски, разположени там, и да се хвърли в обятията на лидера на руската наемническа група „Вагнер“ и президента на Русия Владимир Путин. Когато бунтът в Нигер започна, Путин беше домакин на африкански лидери в Санкт Петербург на среща на върха Русия-Африка.

Пригожин също се появи в Санкт Петербург за снимки с африканските лидери. Това може да изглежда изненадващо, тъй като се предполага, че шефът на Вагнер е в изгнание в Беларус заради краткотрайния му бунт през юни. Очевидно обаче интересите на Путин в Сахел надделяват над опасенията му за Пригожин.

От години бойци на „Вагнер“ присъстват в Африка, където на практика продават услугите си срещу отстъпки за диаманти или други изкопаеми богатства.

Путин – подобно на китайския президент Си Дзинпин, гледа на Сахел като на още една фронтова линия в своята цивилизационна борба срещу САЩ и Запада. Други фронтове изглежда са в Украйна, както и в Азия и Арктика - миналата седмица комбинирана руска и китайска флотилия плаваше провокативно близо до Аляска.

Путин е особено привлечен от Сахел, защото регионът може да дестабилизира Запада по много начини едновременно. Той се превърна в глобален епицентър на тероризма, след като различни групи, вкл. „Боко Харам“ и местните клонове на „Ислямска държава“, запълват властовия вакуум, оставен от превратите, етническите бунтове, бандитизма и наемниците на „Вагнер“.

За да се борят с терористите, западните страни и по-специално Франция и САЩ разположиха войски на няколко места в Сахел. Нигер е сред най-важните, където се намира американска база за дронове. Без западно присъствие няма да има какво да спре терористите. Това би причинило нова мащабна вълна от мигранти на север, през териториите на Либия, Алжир и Тунис, към Европа.

Това е и причината Путин да използва зърното като оръжие, като пречи на Украйна да изнася, защото е напълно наясно, че неговата блокада причинява глад най-вече в Африка. Тук е мястото за проява на неговия цинизъм – руският президент обеща „безплатно“ зърно на някои африкански държави в количества, които ООН определя като смешни, пише Bloomberg.

Лековерността на африканците е шокираща. Трябва да е ясно на всички страни в региона, че Русия всъщност причини продоволствената криза и че Путин е новият колонизатор, който води империалистическа война за подчинение в Украйна. Същевременно Пригожин похвали в Telegram нигерийската хунта за борбата ѝ срещу „колонизаторите“ – очевидно той има предвид САЩ и Франция.

Какво може да направи останалият свят? Трудно е да се каже. Африканският съюз и Западът осъдиха преврата, а Икономическата общност на западноафриканските държави (Ecowas) – блок,  воден от Нигерия, спря търговията с Нигер и нигерийския износ на електроенергия към страната.

Ecowas постави и ултиматум на хунтата да върне на поста му законния президент Мохамед Базум. В противен случай организацията заплаши Ниамей с военна намеса. По сигнал проруските режими в Буркина Фасо и Мали отговориха, че тогава ще се притекат на помощ на новите лидери в Нигер. С руснаците зад гърба на превратаджиите в региона и американците от другата светът се приближава към още една прокси война и с още една стъпка към трета световна война.

Засега Нигерия и другите страни от Ecowas изглежда осъзнават, че рискът е твърде голям. Крайният срок на ултиматума им изтече в неделя и войници не бяха изпратени. Вместо това организацията реши да си организира среща, която ще се проведе в четвъртък.

САЩ и Франция също е малко вероятно да хванат оръжие за Базум. Те се страхуват, че Нигер може да бъде следващият Ирак или Афганистан и дори по-лошо – че може да запалят глобален пожар.

САЩ и техните съюзници години наред дипломатически пренебрегваха региона. Вашингтон дари няма посланици в Нигер или Нигерия - сенатор Ранд Пол блокира кандидатите, за да принуди Белия дом да разкрие информация за коронавируса.

Според Путин и Си светът вече е навлязъл в Трета световна война, дори ако никой все още не я е обявил или не е започнал да стреля директно срещу другата страна. САЩ, Европа и по-широкият Запад трябва да подкрепят Африка - и всъщност целия глобален юг - не само сега, но от сега нататък. Така светът ще може да се справя с хунтите и да устои на тъмната страна в геополитиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:29 | 08.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 0
Моабет да става
преди 9 месеца
До: andy Транссахарският газопровод е за сега само проект. Може да стане може и да не стане. Нигер в момента осигурява около 25% от урана за Европа. Това количество не е фатално, но със сигурност ще създаде трудности с замяната и ще вдигне много цената. Вече се чувства на пазара. Също така в Нигер има и златни залежи които се експлоатират от чужди компании както и урана междувпрочем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
andy
преди 9 месеца
Транссахарският газопровод минава директно през Нигер и доставя на ЕС почти 20% от газа.Нищо чудно, че ЕС иска да нахлуе в Нигер. След като ФАЩ взривиха газопровода Северен поток, те отчаяно се опитват да осигурят доставка на газ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още