IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Времето, дадено на бунтовниците в Нигер, изтича

Икономическият блок на Западна Африка очаква връщането на страната в демократичния път

11:15 | 06.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Привържениците на бунтовниците в Нигер развяват руски знамена. Снимка: Bloomberg
Привържениците на бунтовниците в Нигер развяват руски знамена. Снимка: Bloomberg

Времето, дадено на бунтовниците в Нигер от Икономическата общност на страните от Западна Африка (ECOWAS), изтича, пише в анализ CNN. Източници на агенцията твърдят, че в Африка действително се подготвят за "интервенция" в страната, ако до края на деня (6 август) бунтовниците не се предадат.

Нигер се намира в сърцето на Африка, а в съседство в последните години се водят военни конфликти, включително в Мали и Буркина Фасо. Доскоро страната обаче оставаше настрани от насилието и беше една от малкото демокрации в региона на Сахел.

Президентът Мохамед Базум беше избран през 2021 година и в Нигер се случи относително демократично предаване на властта след годините на нестабилност. В края на юли обаче той беше задържан от своята охрана от военни в президентския дворец. Държавните институции спряха работата си, а поддръжници на двете страни в конфликта излязоха на протест по улиците.

Бунтовниците издигнаха ръководителя на охраната на президента Абдурахман Тиани за лидер на Нигер.

Сега Нигерия и Сенегал - сред водещите икономики в Западна Африка, изглеждат готови на интервенция, ако Тиани не се оттегли и не бъде върнат президента Базум, чиято съдба всъщност е неясна. В ECOWAS смятат, че военната намеса е крайно решение, но се подготвят за всякакви варианти и военните са "на разположение".

Според анализатора Олисейи Адетайо Нигерия ще направи всичко възможно да върне гражданското управление в Нигер, допълва още CNN. Според него в Абуджа са склонни Базум да не се завърне на поста си и управлението на страната да бъде дадено на преходно правителство, в което да участват неутрални за двете страни лица.

Евентуално намеса няма да бъде първата за ECOWAS - през 2017 година организацията изпрати военни по границите на Гамбия, за да принудят президента Яйя Абдул-Азиз Джамус Джункунг Джаме да предаде властта след избори. Тази операция имаше успех и сега въпросът е дали е възможно да се повтори.

Блокът често изпраща и миротворци - основно военни от Нигерия, във военни зони в Сиера Леоне или Либерия.

За първи път обаче страните реагират на военен преврат и нямаше подобни опити при взимането на властта от военните в Мали или Буркина Фасо, допълва още CNN. Нигер обаче е най-голямата по площ държава в Западна Африка и през територията ѝ минават важни транспортни връзки в региона. Страната има големи залежи на природни ресурси, сред които и уран.

В същото време Нигер е сред най-бедните държави в света. Местни журналисти разказват за лошото управление на страната в последните години, липсата на правосъдие, здравни грижи и образование. Затова и метежниците имат подкрепа сред населението в цялата страна - хората искат промяна чрез смяната на режима.

Поддържниците на бунтовниците подкрепят Русия и ЧВК "Вагнер", които участват във военни операции в региона и настояват за изгонването на Франция, допълват още от CNN.

САЩ и Франция също смятат Нигер като ключова позиция в региони и имат разположени военни бази.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:17 | 06.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още