IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ, Япония и Южна Корея ще задълбочат военните си връзки

Трите страни осъждат действията на Китай в Южнокитайско море

15:30 | 19.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Южнокорейският държавен глава Юн Сук-йол (вляво), президентът на САЩ Джо Байдън (в средата) и японският премиер Фумио Кишида (вдясно) по време на тристранната среща в Кемп Дейвид. Снимка: Ting Shen/Bloomberg
Южнокорейският държавен глава Юн Сук-йол (вляво), президентът на САЩ Джо Байдън (в средата) и японският премиер Фумио Кишида (вдясно) по време на тристранната среща в Кемп Дейвид. Снимка: Ting Shen/Bloomberg

Президентът на САЩ Джо Байдън и лидерите на Южна Корея и Япония се споразумяха в Кемп Дейвид в петък да задълбочат военното и икономическото сътрудничество и отправиха най-категоричните съвместни критики досега по адрес на "опасното и агресивно поведение" от страна на Китай в Южнокитайско море, съобщава Ройтерс.

Администрацията на Байдън проведе срещата на върха с лидерите на основните съюзници на САЩ в Азия - южнокорейския президент Юн Сук-йол и японския премиер Фумио Кишида - в опит да проектират единство пред лицето на нарастващата мощ на Китай и ядрените заплахи от Северна Корея.

В изявление от срещата на върха трите страни се ангажираха да се консултират бързо помежду си по време на кризи и да координират отговорите на регионалните предизвикателства, провокации и заплахи, засягащи общите интереси.

Те също така се споразумяха да провеждат военни учения ежегодно и да споделят информация в реално време за изстрелванията на севернокорейски ракети до края на 2023 г. Страните се ангажираха да провеждат тристранни срещи на върха всяка година.

Въпреки че политическите ангажименти не достигат до официален тристранен съюз, те представляват смел ход за Сеул и Токио, които имат дълга история на взаимна неприязън, произтичаща от суровото колониално управление на Япония над Корея в периода 1910-1945 г.

Срещата на върха в президентската резиденция в Мериленд е първата такава среща между САЩ и Япония и Южна Корея, която е осъществена благодарение на сближаването, започнато от Юн и водено от споделени възприятия за заплахите, отправени от Китай и Северна Корея, както и от Русия след нейното нахлуване в Украйна.

Езикът на лидерите за Китай се открои като по-остър от очакваното и вероятно ще предизвика отговор от страна на Пекин, който е жизненоважен търговски партньор както за Южна Корея, така и за Япония.

„По отношение на опасното и агресивно поведение в подкрепа на незаконните морски претенции, на което наскоро станахме свидетели от страна на Китайската народна република (КНР) в Южнокитайско море, категорично се противопоставяме на всякакви едностранни опити за промяна на статуквото във водите на Индийския и Тихия океан.“, изтъкват трите страни.

Говорителят на китайското посолство във Вашингтон Лю Пенгу каза, че международната общност е в състояние да прецени кой увеличава напрежението.

„Опитите за обединяване на различни изключващи групировки и въвеждане на блокова конфронтация и военни блокове в Азиатско-Тихоокеанския регион няма да получат подкрепа и ще бъдат посрещнати само с бдителност и съпротива от регионалните страни“, коментира той.

Това беше първата среща на върха на Байдън в Кемп Дейвид с чуждестранни лидери, като американският президент заяви, че гористото място отдавна е символ на „силата на новите начала и новите възможности“.

„Ако изглеждам щастлив, значи съм“, изтъкна той на съвместна пресконференция с Кишида и Юн, наричайки това „нова ера“ за трите страни. „Това беше страхотна, страхотна среща“, добавя Байдън.

Той похвали другите двама лидери за политическата им смелост в стремежа към сближаване. Байдън изтъкна, че те разбират, че светът се намира в преломен момент, „където сме призовани да водим по нов начин, да работи заедно, да отстояваме заедно“.

Без да споменава Китай, Кишида каза, че „едностранните опити за промяна на статуквото със сила в Източно и Южнокитайско море продължават“, като добави, че севернокорейската ядрена и ракетна заплаха „става все по-голяма“.

От своя страна Юн каза, че споразумението от срещата на върха означава, че „всякакви провокации или атаки срещу която и да е „от нашите три страни ще предизвикат процес на вземане на решения в тази тристранна рамка и нашата солидарност ще стане още по-силна и по-твърда“.

По-рано Пекин предупреди, че усилията на САЩ за укрепване на връзките с Южна Корея и Япония могат да " увеличат напрежението и конфронтацията в региона" .

Въпреки че Южна Корея, Япония и САЩ искат да избегнат провокирането на Пекин, Китай смята, че Вашингтон се опитва да го изолира дипломатически и да го обкръжи военно.

Белият дом, фокусиран върху предстоящите избори, иска да направи напредъка в дипломацията между Южна Корея и Япония труден за обръщане, като институционализира рутинното сътрудничество във всички области.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:59 | 19.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още