IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна твърди, че вече има оръжия, поразяващи цели на 700 км

Русия започна изборния процес в окупираните територии

08:02 | 01.09.23 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

Украйна вече има собствено далекобойно оръжие, поразяващо цели на 700 км, коментира украинският президент Володимир Зеленски в своето вечерно обръщение в 554-я ден от началото на пълномащабната война в страната. Той не даде повече подробности за вида на оръжието.

Преди два дни руското летище в Псков, което се използва и за военни, и за граждански цели, беше атакувано от дронове, които унищожиха няколко самолета Ил-76, разположени на пистите. Според украински експерти в страната има само два вида дронове, които могат да покрият разстоянието до летището - моделите "Бобър" и "Морок".

Преди дни The Economist съобщи за редица прототипи на дронове, които разработват компании за нуждите на украинската армия. На 27 август, летището в Курск беше атакувано с рояк от дронове, които унищожиха четири изтребителя Су-30 и един МиГ- 29. Според разследващи журналисти ударът е извършен с картонени дронове, които не могат да бъдат засечени от ПВО.

Украйна направи и модификация и на противокорабните ракети "Нептун" и на С-200. 

BAE Systems отваря офис в Украйна

Най-големият производител на оръжия в Европа започва работа в Украйна. Компанията произвежда едни от най-използваните от украинските военни оръжия - артилерийските системи L119 и M777. "Целта ни е най-използваните оръжия за нашата защита да бъдат произведени в Украйна и това ще стане. Ние вече произвеждаме част от тях и ще произвеждаме всички необходими", допълни още той.

Снимка: President.gov.ua Снимка: President.gov.ua

Русия поддържа военни групировки в пограничните райони по северния фронт

Русия поддържа военни групи в Курска, Брянска и Белгородска област, за да задържа украински военни части в региона и да не позволи прехвърлянето им в зоните с активни бойни действия, пише зам.-министърът на отбраната на Украйна Анна Маляр в Telegram. Тя съобщава за напредък около Бахмут и в направлението Новоданиловка - Новопрокопивка в южния фронт.

Украйна постигна паритет в контрабатарейните операции, каза началникът на Главното управление на ракетните войски и артилерията и безпилотните системи на Генералния щаб ген. Серхий Баранов, цитиран от Института за изучаване на войната (ISW). Според  него с помощта на оръжие от НАТО с обсег на действие 30-40 км украинците изместват руските артилерийски позиции назад от фронтовата линия. Руски военни кореспонденти от средата на юли критикуват ръководството на руските военни сили за липсата на контрабатарейни действия, особено по южния фронт, посочват анализаторите.

Усилията на руснаците остават на изток - Бахмут, Авдиевка, Маринка, Лиман и Купянск, допълват от Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна. Тактиката на руските военни в тези региони е масиран артилерийски обстрел в населените места. ВСУ успява да запази достигнатите позиции. През изминалото денонощие е имало 25 директни военни сблъсъка на фронтовата линия.

Японски медии съобщават, базирайки се на сателитни данни от Maxar, че Русия мести системи за противовъздушна отбрана от Курилските острови. Вероятно те ще бъдат използвани за защита на територията на Русия след масовите атаки с дронове в последните седмици, или към територията на Украйна, коментират анализатори.

Ако има избори по време на войната, Зеленски ще се кандидатира за втори мандат

Провеждането на избори по време на война е забранено от украинското законодателство, припомни Зеленски в интервю за португалската RTP. "Не се страхувам от нищо", каза той на въпрос дали всъщност не се страхува, че ще загуби властта.

Украинският държавен глава каза, че могат да бъдат направени озаконодателни промени и повтори условията за провеждането на избори - гаранции за сигурността на избирателните секции, възможност да гласуват всички, включително и бежанците и воюващите на първа линия, както и финансова подкрепа за изборния процес.

Ако все пак избори се проведат по време на война, Зеленски ще се кандидатира за втори мандат начело на Украйна. Когато беше избран за президент през 2019 година, той каза, че ще управлява само един мандат и няма да се кандидатира отново, освен в извънреден случай.

Русия започна провеждането на местните избори в окупираните части на Украйна

Междувременно назначената от Москва администрация в окупираните територии в Украйна започна провеждането на местните избори, сочат данни на Ройтерс. Изборният процес в цяла Русия трябва да приключи до 10 септември.

Украинският кмет на Мариопол Вадим Бойченко съобщава, че няма избирателни списъци, нито листа с кандидати. "Мобилни избирателни секции" са разнасяни от военни с оръжие от врата на врата на жилищата. Ройтерс отбелязва, че не може да потвърди тази информация, но кореспонденти на агенцията са регистрирали мобилни секции в дворовете на жилищни квартали.

Киев призова при възможност украинците да не участват в руските избори и да напуснат окупираните територии. Ройтерс посочва, че много от жителите в тези части на страната вече напуснаха домовете си и това поставя под въпрос резултатите. Русия не контролира изцяло териториите на четирите области, които бяха анексирани през 2022 година - Запорожка, Донецка, Луганска и Херсонска област, където освен това се водят и активни военни действия.

Законодателно предложение предвижда корупцията по време на войната да се приравни на държавна измяна

По време на война някои престъпления на държавни служители, работещи в изпълнителната и съдебната власт, както и военни, ще бъдат наказвани като държавна измяна, предвижда законопроект, внесен от името на украинския президент във Върховната Рада. Санкции със затвор от 15 години или доживотна присъда и конфискация на имуществото ще бъдат налагани за злоупотреба с власт, корупция, незаконно облагодетелстване, приемане на подкупи, присвояване или злоупотреба с бюджетни средства.

Правозащитни организации в страната вече изразиха притесненията си, че с тези мерки украинският президент укрепва властта си, но Зеленски отбеляза, че страната няма право да неглижира проблема, защото има опасност да загуби единството на нацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:02 | 01.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

14
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 8 месеца
До: andy рашизъм е ... вече над 250К русбаци бяха хвърлени в месомелачката, а идват още!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 8
andy
преди 8 месеца
До: andyА после ги хварлят в месомелачката! Е, ако това не е фaшизъм!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 10
andy
преди 8 месеца
До: OHЯ А защо ФАЩ снабдява укри армията с анфетамини и принуждават войниците да се друсат?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 8
andy
преди 8 месеца
До: OHЯ И този не е внимавал в час, а това на раменете му явно е само за баласт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 8
andy
преди 8 месеца
До: Скъсана_Ушанка Едномерен, не си ли виждаш яловите опити на 30те фaшиcтки страни срещу 1! 30:1! Малко ли ти се вижда?! И пак губите! Нагли и алчни фaшиcти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 10
OHЯ
преди 8 месеца
Забравих да напиша нещо ! Ако си мислите че работата ви е безсмислена - сетете се че има хора ремонтиращи кримския мост !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 10
OHЯ
преди 8 месеца
Манифестация в Киев за три дни ! Втора армия във света ! Пpocийката е велика ! Все лозунги от пропагандата на бай Ботокс , а истината се оказа много по различна .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 10
Tikva007
преди 8 месеца
До: zelka00: Хайде, пак ли те посети духхът на Ванга? Пак пророчества. Нещо си доста превъзбудена от 2 дни - да не е от сакралната дата 30.08.23, когото смени карнобатската пърцуца със скъпарски Блек Рам? Май още те държи. Пести сили, интересното тепърва предстои. Фащаш ли смисъла?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 11
penkiler1415
преди 8 месеца
До: andy Американците трябва да построят паметник на Путин!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 27
Скъсана_Ушанка
преди 8 месеца
До: andy Пенди, безполезен ЕдЕот, дори ти усещаш, че пPaccийската кoччина отива на бунището, а армийката и се оказа като всичко друго руско - пиянски напъни, лозунги и пропаганда. ;)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още