IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна използва свои нови разработки дронове за ударите по Крим, Русия пести ракети

В Украйна чакат промяна на руската тактика за ракетни удари през следващата зима

08:00 | 29.08.23 г. 2
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Десетки дронове бяха изпратени към Крим и територията на Русия през миналата седмица и част от тях са все още прототипи, пише The Economist. В понеделник (28 август) Силите за специални операции на Украйна съобщиха, че са поразили база на бреговата охрана в окупирания през 2014 година Крим, а от изданието съобщават, базирайки се на свои източници, че 16-те дрона, които са използвани за операцията, са нова украинска разработка - "Морок" ("Тъмен дух").

От пролетта Украйна ускори производството на собствени оръжия, след като стана ясно, че няма да получи разрешение да използва доставените от Запада за удари по руска територия. Украинският президент Володимир Зеленски коментира преди дни, че има съществен ръст в производството на ракети, включително и противокорабните "Нептун" и противотанковите системи "Корсар" и "Стугна", дронове и 155-мм артилерийски снаряди, които са стандарт в НАТО. Украинските военни разработчици правят модификация и на ракетите С-200, които са използвани за удари по територията на Русия.

Във вечерното си обръщение по повод 551-я ден от началото на пълномащабната война Зеленски коментира, че финансирането за укрепване на местния военно-промишлен комплекс е осигурено. Според източници на The Economist само за производството на дронове е отделена огромната за Киев в този момент сума от 1,1 млрд. долара.

Анализатори отбелязват, че войната в Украйна е първата в света "война на дронове", в която двете воюващи страни периодично имат предимство. The Economist пише, че Украйна и Русия се "учат една от друга" по отношение на дроновете - тяхното използване и неутрализиране.

Доскоро Москва беше с крачка напред, използвайки ирански дронове за поразяване на редица цели, включително и на енергийната инфраструктура. Сега обаче Украйна обстрелва почти ежедневно Москва - основно с психологически ефект, но също така медиите съобщават и за необясними пожари във военни бази, летища и промишлени комплекси, използвани за производство на въоръжение.

Русия има своите постижения по отношение на оръжия за електронно неутрализиране на дроновете, но не може да обхване всички - 35-40% от тях постигат своите цели. Информацията за тези удари идва от сателитни данни, публикации в социалните мрежи и медии, както и от устройства за проследяване. 

Русия пести ракети за зимата и готви нова тактика на ударите

Военното разузнаване на Украйна (ГУР) съобщава за промяна в тактиката на руските ракетни обстрели през последните месеци - по-чести операции, но със съществено по-малък брой ракети. Според властите в Киев по този начин руснаците трупат запас за нова офанзива през есента и зимата.

От ГУР обаче отбелязват, че едва ли Русия ще успее да постигне същата интензивност, както миналата година - тогава бяха използвани по около 100 ракети от различен тип в една атака. Според данни на украинските власти Русия опитва да увеличи производството на ракети, но заради санкциите по-трудно намират нужните компоненти. Предишни оценки сочат, че Русия произвежда по около 2 ракети на ден от различен тип и с това темпо едва ли ще повтори интензивността от миналата зима.

Вариант за тази зима е използването на по-голям брой дронове, смятат разузнавачите и допълват, че видимо руснаците избират много внимателно целите и маршрутите на дроновете, за да избегнат системите за въздушна отбрана.

Институтът за изучаване на войната (ISW) също посочва, че Русия се учи от грешките си в тази своя военна операция. Вероятно целта на новата тактика е увличането на украинската система за ПВО в преследване на дроновете, което да увеличи вероятността за попадения на ракетите.

Водеща компания ще произвежда оръжия в Украйна

До дни ще стане ясно името на водеща компания, която има интерес да започне производството на оръжия в Украйна, анонсира на специален брифинг военният министър Олексий Резников, цитиран от CNN. Той анонсира и мащабно военно изложение, планирано за края на септември или началото на октомври, в което ще участват около 50 водещи компании в сектора.

Успешно са преминати изпитанията на 155-мм артилерийски снаряди и те вече се изпращат към фронтовата линия, каза още Резников.

Партизанско формиравание е атакувало полицейския участък в Енергодар

Съпротивително движение е отговорно за атаката над полицейски участък в Енергодар - стелитното градче на Запорожката АЕЦ, съобщават от военното разузнаване на Украйна (ГУР). В сградата са били разположени сили на "Ахмат" - чеченско военно формирование под ръководството на Рамзан Кадиров.

ГУР разпространява и видео, на което се вижда, че попадението е с дрон, а CNN потвърждава чрез геолокация на кадрите, че това е Енергодар. Има потвърждение за удара и от назначената от Москва администрация в града, която съобщава за евакуация на служителите.

Зам.-министърът на отбраната на Украйна Анна Маляр написа в своя канал в Telegram за продължаващите тежки боеве в направленията Купянск, Авдиевка, Лиман, Маринка и Бахмут. През миналата седмица е освободен още 1 кв. километър територия, или общо 44 кв. километра от началото на офанзивата в направлението около Бахмут.

От Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна отбелязват засилване на руските артилерийски обстрели в тези направления. Няма пробиви и позициите се сменят динамично, сочат властите в страната.

На юг инициативата е в ръцете на Украйна - Маляр официално потвърди деокупирането на Роботине и напредък към южните части на Мала Токмачка и Новоданиловка.

През миналото денонощие е имало 32 директни бойни сблъсъка на фронтовата линия, сочи още ВСУ. Това е около средната интензивност в последните седмици.

Русия вероятно ще отмени мащабно военно учение

Има голяма вероятност Русия да отмени планираното за септември съвместно военно учение "Запад 2023", което се провежда през есента на всеки две години, пише британското военно разузнаване в своя профил в Х (Twitter). С него се отбелязва краят на военния цикъл с учения и обикновено е по-скоро шоу, отколкото учение, допълват анализаторите. 

В последните проведени учения Москва по-скоро опитва да покаже, че има готовност за сблъсък с НАТО. Според британските разузнавачи вероятните причини за отмяната са няколко, но една от тях е недостиг на военни и техника. Другата причина е нежеланието на Министерството на отбраната да се сблъска с критики относно безмислена военна проява в този момент.

През 2021 г. Русия проведе най-мащабното учение "Запад" от 1981 г. насам. Плановете са две години по-късно учението да се проведе в Западна Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:00 | 29.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 3
Nuclear man
преди 8 месеца
До: zelka007Няма смисъл от военното учение "Запад 2023", тъй като украинците и без това учат ***-собаките да воюват ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 6
zelka007
преди 8 месеца
най-мирната държава с мирно занимание - строят ракети ... всичко върви по план , засега организирано рашибозуците заемат по-удобни позиции ... а гласовитите копейкопоклонници само спорадично подквuкват ... :))) ... гръмнаха си тръбите , заляха си с масло турбините , спират си кладенците с петрол , единственият успех на блатните е , че с галактическият си карабъл уцелиха Луната ... безаналогово постижение ... има-нема 50-60 години не бяха дрънвали нищо извън ниска околоземна орбита ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още