IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна може да постигне военна победа през 2025 г.

Съюзниците обаче трябва да увеличат производството на оръжие, за да ѝ дадат този шанс

14:25 | 06.09.23 г. 46
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Контраофанзивата на Украйна няма да изтласка Русия – не че някой го е очаквал. Нито е вероятно да се намали наполовина окупираната територия преди зимата, което може би беше една от по-оптимистичните цели. Контранастъплението обаче показа как руската армия може да бъде победена. Не през 2023 г., а през 2024 г. или по-вероятно през 2025 г. Така рефренът сред западните съюзници е да подкрепят Киев „колкото е нужно“, пише за Financial Times Ричард Барънс, бивш генерал от британската армия.

Скромният напредък, постигнат това лято, показва, че макар преодоляването на добре подготвена конвенционална отбрана на бойното поле да е една от най-трудните операции във война, то може да се извърши. Украинската армия е пробила само първата линия от окопи, за да превземе Роботино на юг, след като се бори със седмици да премине през минни полета, за да стигне до там. Напредъкът е около 8 мили (13 км), като остават още 55 (през три отбранителни линии), преди да се стигне до морето. Целта е да се прекъсне сухопътният мост към Крим. На север и на юг от Бахмут напредъкът възлиза на около 5 мили, с 10 мили до основната руска отбранителна линия и 60 мили до границата.

Предполагаемото убийство на шефа на "Вагнер" Евгений Пригожин и висшето ръководство на неговата наемническа група не е оказало никакво влияние върху боевете, освен може би засилване на лоялността на войниците към Владимир Путин. Руските сили са напрегнати, изтощени и нямат резерви, но надвиването им ще е дълъг процес, освен ако не се предадат.

Украйна има достатъчно ПВО, за да покрие около една трета от страната. Недостигът на артилерийски боеприпаси беше решен само временно чрез предоставените от САЩ касетъчни бомби. На Украйна ще ѝ отнеме до средата на 2024 г., за да възстанови достатъчно мощни военновъздушни сили, а и не разполага с ключово оборудване, необходимо за разминиране. Поправянето на всичко това ще вкара войната поне в следващата година.

Би било катастрофално да се позволи това, което е останало от 10-ти корпус, неизползваният резерв на Украйна, да бъде разбито на парчета от руската отбрана поради прибързаност. Големите войни - а това е война за национално оцеляване по близо 1000- километрова фронтова линия - се водят с мащаба и темпото, в които се развиват. Отблъскването на руската инвазия разчита на пет решаващи стъпки.

Първо, Киев не трябва да натиска за значителен успех на бойното поле, преди да има средства за постигането му. Войната никога не трябва да се води прибързано: Украйна трябва да бъде стане по-силна, а Русия - по-слаба, иначе оставаме в задънена улица.

Второ, през цялата зима трябва да се поддържа безмилостен натиск срещу руската окупация. Това означава поддържане на успешните операции от типа „завземане и задържане“ (напредване с къси скокове, за да се намалят жертвите и оставане под прикритието на артилерията и противовъздушната отбрана) в рамките на устойчивите доставки на жива сила и муниции. Държането на руските сили на фронта постепенно ще подкопае техните сила, воля и резерви. Ако моралът на Червената армия вече е нисък, защо да не бъде подринат още.

Трето, Украйна трябва системно да отслабва военната хватка на Русия върху нейните територии през 2024 г. и след това. Разбиването на артилерийската ѝ мощ е важно, както и атаките срещу по-дълбоки цели в окупирана Украйна. Целта е да се унищожи руският военен капацитет по-бързо, отколкото може да бъде заменен, правейки го неспособен да издържи на по-силна бъдеща украинска офанзива. Киев е ограничен от западната забрана да използва оборудването и боеприпасите си в самата Русия, но въпреки това трябва да използва собствената си изобретателност и смелост, за да нанесе силен удар извън своите граници.

Четвърто, руският Черноморски флот трябва да бъде неутрализиран като двигател за опустошителните удари с крилати ракети на Москва и ключово ограничение за износа на зърно. Собствените ракетни удари на Украйна и бързо разширяващият ѝ се капацитет от морски дронове могат да изваждат от строя руските кораби по-бързо, отколкото те могат да бъдат заменени. Към пролетта на 2024 г. Черноморският флот вече не трябва да играе основна роля в тази война.

Петият и най-важен аспект е да се приеме, че тази война превръща отбранителния индустриален капацитет на Запада и Украйна в определящ фактор за военния успех. Повече може да бъде осигурено от наличните запаси, но кампанията на Украйна сега разчита съюзниците да задвижат отбранителната си промишленост. Ще отнеме поне до средата на 2024 г. мунициите от наскоро разширените производствени линии да започнат да пристигнат в големи количества; но това би трябвало да позволи обрат в офанзивните способности на Киев.

Украйна трябва да победи на бойното поле, за да оцелее като държава. Тази победа не само е жизненоважна за сигурността на НАТО и отношенията му с Русия, но и ще повлияе на апетита на Китай за военни приключения. Сегашната контраофанзива показва, че окупацията на Путин може да бъде надвита. Ще отнеме обаче повече време и ще струва повече, отколкото се надявахме, а и надеждата не е достатъчна. Сега Западът трябва да се ангажира с предстоящата по-тежка кампания, за да не осъди Украйна на битка без изгледи за победа, завършва Барънс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:25 | 06.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

25
rate up comment 13 rate down comment 6
Tikva007
преди 8 месеца
До: Скъсана_Ушанка: Имаш още седмица слава - след 15 септември може да те налегне съмнение, дали е възможно един даскал едновременно да пише тук цял работен ден и да преподава. Но едно ти признавам: успя да пуснеш доста успешен тъъпомер, в който се наковаха и тримата шампиони. Малко съм разочарован, че най-любимите ми тук Ташка и Бомбашка от вашата група не ти се вързаха - май са мунта над теб. Но пък вече титлата *иддиотт на сайта* може да ти оспори само евстати и то с много труд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 14 rate down comment 7
Tikva007
преди 8 месеца
До: Имитаторът: Ще чакаш колкото трябва. Аз колко време чакам да ме накараш да съжалявам? И аз не съм разбрал, че си пращал нещо някъде, защото на анонимки никой не кълве, а ти си дълбоко законспириран торен черрвей - няма да се покажеш на светло. Наш Мъш. Голем го вадиш, ама мек. Пурко - Господин за един чат. А зад компа - листна въшшшка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 10 rate down comment 24
zelka007
преди 8 месеца
До: Tikva007 ... недъгаво злобарче-политкомисарче ... вероятно деокупацията ще продължи по-дълго ... рашибозука загрява ... !! ... ще изгриба складовете в Мозамбик , северна корея , Южна Африка ... чайниците ще дават снаряди само с/у земя . на тех нито петрол им трябва нито газ . вече са започнали (30.август.2023) ... :))) ... към сибир магистрала си построиха , нема да ви бавят много ... всичкото араби се редят пред затвореният град да продават ... щото в белият свет петрола си отива ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 18 rate down comment 26
Скъсана_Ушанка
преди 8 месеца
До: Tikva007 Е как какво следва, Митьо, гавра с разплутата ти личност. Защото ти, тоталния лузър в живота и като кариера и като семейство, социална среда, липса на каквито и било усилия дори за собственото ти тяло, пишман"инверститорът" и тн. Та ти - тоталния лузър, си тръгнал да даваш акъл при положение, че в живота си тотатлен провал??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 17 rate down comment 24
Импeраторът
преди 8 месеца
До: sssaaa този твоя Митак като му разбих профилите си запазих неприлични чатове с деца - пратих ги до училището, в което преподава, но явно директора го пази ... така, че ако си му голям фен на този пеТофил - прати си децата да ги учи... ама ще ги пратиш при него колкото ще ги пратиш в Рашистан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 17 rate down comment 26
zelka007
преди 8 месеца
До: Tikva007 ... недъгаво злобарче-политкомисарче ... и да не е деокупиран Бахмут в него живее ли се ?! ми няма да се живее ... в Олешка живее ли се ?! ми няма да се живее ... в Мелитопол живее ли се ?! ми не се живее , няма украинци там , я има останали 200-300 човека я не ... Бедрянск , Мариопул , Токвак ?! това е обезлюдена територия ... opkите на градят , те само рушат ... украинците ги взривяват и стрелят при всеки удобен случай ... и това ще продължи така петилетки !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 19 rate down comment 26
khao
преди 8 месеца
До: Tikva007 и честит празник на всички българи, не на теб. Днес сме успели да се обединим, въпреки опитите на руските смрадове да ни разделят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 16 rate down comment 27
Импeраторът
преди 8 месеца
До: Амеба007 прогнозата ми е, че ще си останеш бездетен крепостен селянин ... ама така е като единственото, което те възбужда е смъртта на украинци... не съм разбрал, че си ме заплашил да не пиша тук - сега като разбрах - чакам да си изпълнил там каквото си казал? Само ни кажи колко да чакам - 3 дни ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 15 rate down comment 26
khao
преди 8 месеца
До: Tikva007 точно така, лапащ за почерпка! брояхме да 30х, ама кой ти е очаквал че в русия живеят толкова проссссти парчета готови на умрът за късииий, явно малкото пу ще го играе до последния руснак... :):)... сега броим до 500к
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 23 rate down comment 17
sssaaa
преди 8 месеца
До: Скъсана_Ушанка, ***, Митака го видяхме. Дай сега теб да видим имаш ли въобще образование, макар начално? Покажи ни че имаш по-добро от на Митака и тогава можеш да злорадстваш над неговата личност с пренебрежение колкото си искаш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още