IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потенциалните кукловоди след изборите в Полша - либертариански визии и обиди срещу евреите

Предизборната програма на партия Конфедерация „Свобода и независимост“ е като версия на Америка от 50-те години

11:02 | 05.09.23 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Sean Gallup/Getty Images
Снимка: Sean Gallup/Getty Images

Парламентарните избори в Полша следващия месец може да бъдат решени от крайнодясна партия, която примамва избирателите с либертариански визии за бъдеще с ниски данъци, разпръсквайки фалшиви пари по време на митингите си. Предишните ѝ изявления обаче носят много по-тежко послание, пише Politico.

Предизборната програма на партия Конфедерация „Свобода и независимост“, накратко Конфедерацията, е като версия на Америка от 50-те години.

„Барбекю, семейство, къща, две коли, безопасна Полша без мигранти, свободно предприемачество и страна, която позволява на всеки работещ поляк да успее“, казва Михал Урбаняк, партиен лидер от северния град Гданск.

Промяната на статуквото трябва да се случи чрез премахване на възможно най-много регулации, казва Конфедерацията в своя манифест по името „Конституция на свободата“. Това е послание, което трябва да се хареса не само на старата гвардия от крайни десни, но и на по-младото либертарианско поколение, включително студентите.

Той призовава за опростяване и понижаване на данъците, здравната система да разчита на „пазарна конкуренция“ чрез предоставянето на хората на годишен ваучер от 4000 злоти (895 евро) и често използване на вето по европейските регулации, за да се управлява това, което партията определя като ненаситен апетит на Брюксел да разширява правомощията си, например чрез налагането на „идеологическа климатична политика“.

Партията иска да либерализира достъпа до огнестрелни оръжия и да забрани абортите, включително в случаи на изнасилване. Освен това роптае за бремето, наложено върху Полша от милиони украинци, избягали от войната, и иска Киев да бъде държан отговорен за кланетата на поляци по време на войната от украински партизани.

По същество Конфедерацията обещава да скъса с двете партии, които доминират в полската политика от над две десетилетия – националистическата „Право и справедливост“ (PiS), водена от Ярослав Качински, който в момента е на власти, и либералната Гражданска коалиция, ръководена от бившия премиер Доналд Туск.

Братство

„Конфедерацията отдавна се позиционира като сила срещу системата, обещавайки да промени полската политика и да предизвика статуквото“, казва Якуб Ярачевски, координатор проучвания в базираната в Берлин неправителствена организация Democracy Reporting International.

Това е послание, което изглежда резонира сред избирателите.

В анкетата на POLITICO Конфедерацията е на трето място с 11% подкрепа, следвайки двете по-стари партии. Тъй като управляващата партия PiS в момента получава около 38%, очевидният въпрос е дали тя може и дали ще сключи сделка с Конфедерацията, за да остане на власт.

Самата Конфедерация – група от по-малки крайнодесни екипи – носи голямо бреме, което може да попречи на по-нататъшния ѝ възход.

Когато за първи път участва в изборите за Европейски парламент през 2019 г., лидерът на партията Славомир Менцен изложи програма от пет точки: „Не искаме евреи, хомосексуалисти, аборти, данъци и Европейски съюз“.

Оттогава той се опитва да се дистанцира от тези коментари.

Един от кандидатите на партията, университетският професор Ришард Зайончковски, казва, че поляците са били подложени на „геноцид“ от ръцете на евреите, работещи заедно с комунистите след войната, както и че комунизмът е много по-лош от фашизма: „В сравнение с който лагерът „Аушвиц“ може да се нарече ваканционен лагер“.

Въпреки че по-голямата част от лидерите на партията са млади либертарианци, излъчващи вид на спретнати политици от университетския кампус, те също имат членове с по-дълги досиета.

Януш Корвин-Мике, 80-годишен бивш член на Европейския парламент, който сега се кандидатира за партията от региона на Варшава, е казвал доста странни неща за жените.

Едно от неговите изказвания: „Аз съм против правото на глас на жените. Това е биология. Една жена на 55 години, когато естрогенът спре да действа, достига възрастта, когато най-накрая може да гласува“.

Тази атмосфера на философски дискусии от бирарията прониква в партията, но носи рискове, тъй като Конфедерацията се опитва да получи по-голяма привлекателност.

Наталия Яблонска беше изхвърлена от избирателния списък, след като разсъжденията ѝ, че законите, забраняващи убиването на кучета за храна, не са необходими, защото „месото си е месо“, се превърнаха в сериозен срам за партията.

Но нейните възгледи са подкрепени от бившия евродепутат и настоящ депутат Добромир Шошнеш, който отбеляза: „Кучето в никакъв случай не е по-добро от крава“.

Икономическата програма на партията беше подложена на продължителни атаки от икономиста и либерален политик Ришард Петру, който проведе поредица от дебати с членове на Конфедерацията и разкъса практичността на техните идеи.

„Те се крият под прикритието на лека форма на либерализъм... но когато навлезем по-дълбоко, се оказва, че тя е празна или е шега, или не това, което е било предвидено, или не е изчислено“, каза Петру.

Изглежда, че проверката оказва влияние върху популярността на партията. Подкрепата за Конфедерацията е намаляла от нивото от 14% през юли, а едно скорошно полско проучване на United Surveys показа подкрепа за партията от 7,8%.

Кукловоди

Засега Конфедерацията може да изиграе ключова роля в резултата от изборите. „Право и справедливост“ се опитва да получи безпрецедентен трети мандат. Въпреки че е на първо място в социологическите проучвания, тя няма достатъчно подкрепа, за да спечели самостоятелно абсолютно мнозинство. Това означава, че се нуждае от коалиционен партньор и най-вероятният кандидат е Конфедерацията.

Въпреки че двете партии се различават по отношение на икономиката, като PiS се придържа към много по-социалистическа политика, те са на едно мнение по ценности като забрана на абортите, презрение към ЛГБТК+ хората и подозрение към ЕС и имиграцията.

Въпреки че всяко коалиционно споразумение с PiS би довело до възнаграждение за лидерите на Конфедерацията с превъзходни постове, опасността е, че те биха отчуждили основните поддръжници на партията и биха изчезнали. Като самоопределящата се „единствена партия, представляваща прополски интереси“, тя трябва да запази антисистемното доверие.

„С наближаването на изборите Конфедерацията изглежда прави все повече и повече от това, което избирателите ѝ презират: традиционна политика със задкулисни сделки, коалиционни преговори, размяна на депутати и „гнили“ договорености, направени за задържане и поддържане на властта“, казва Ярачевски.

Но Кшищоф Босак, един от лидерите на Конфедерацията, настоява, че партията няма да сключи сделка с PiS и също така ще се отдръпне от опозиционния лагер, воден от Туск.

„Конфедерацията няма намерение да удължава властта на PiS или да улеснява връщането на Туск на власт“, каза Босак пред полското радио Zet. „Повечето ни избиратели не искат това“.

Той е прав. Според ново проучване 57 процента от привържениците на Конфедерацията изключват формирането на коалиция с друга партия.

И двете традиционни партии предприемат ходове, които биха могли да заинтересуват колебливите привърженици на Конфедерацията.

Туск наскоро постави Роман Гертих, адвокат, който ръководеше крайнодясна партия, но оттогава заглуши някои от възгледите си, в избирателния списък на своята партия.

Един от новите кандидати на PiS за депутат е националистическият демагог Роберт Бонкевич, който в миналото обвиняваше PiS, че „пълзи пред евреите“ и който заклейми демокрацията като „идиотска“.

„За мен е очевидно, че това е просто ход да ни ударят“, каза лидерът на Конфедерацията Витолд Туманович пред седмичника Polityka, добавяйки: „Те се държат така, сякаш смятат, че като го включат в списъците си, ще спечелят подкрепата на националистическо движение. Но това не е така. Разбира се, националистите не ги подкрепят”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 05.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 8 месеца
До: aldy баце, започна да лъжеш супер безскруполно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
aldy
преди 8 месеца
Всичко си идва на мястото. Полша е изтрепала повече евреи през ВСВ, отколкото Германия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още