IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Беларуски паспорти ще могат да се издават само в страната

Лукашенко подписа указ, според който продажбата на имущество също ще трябва да се осъществява лично или чрез пълномощно, подписано в Беларус

18:00 | 05.09.23 г. 2
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Посолствата на Беларус вече няма да издават паспорти, след като президентът на страната Александър Лукашенко подписа указ, според който нови паспорти ще се издават само в Беларус.

Решението на властта в Минск ще попречи на значителна част от беларуската диаспора да остане законно в чужбина. Заради продължаващите репресии на опозиционери всеки, който се върне, за да поднови паспорта си, рискува да бъде арестуван и хвърлен в затвора, пише Bloomberg.

Според новото законодателство вече се изисква собствениците на недвижими имоти и автомобили или да присъстват физически, за да продадат имуществото си, или да представят пълномощно, подписано в Беларус.

Лукашенко, който е на власт от 1994 г., спечели президентските избори през 2020 г. Резултатите от вота предизвикаха безпрецедентни протести в Беларус, защото широко се смяташе, че той е фалшифицирал вота. Вълненията обаче бяха брутално смазани. Хиляди хора избягаха от страната заради подкрепата за опозицията и протестите, най-вече в съседните страни Литва и Полша, както и в Украйна.

Репресиите продължават три години след изборите. Контролираните от държавата медии и канали в Telegram редовно публикуват видеоклипове, на които са записани арести на хора, които са участвали в протестите или са публикували в социалните мрежи критики към режима или войната на Русия в Украйна.

Новото законодателство заплашва да остави емигрантите в правна безизходица. То прави невъзможна и продажбата на собственост в Беларус без посещение на страната, а това нанася сериозен финансов удар по тези, които разчитат на активите в родината си, за да се установят в чужбина.

Опозиционните лидери, които също са в изгнание, изглежда са били готови за тази мярка, защото от известно време преговарят с чужди правителства, включително в Европейския съюз, за признаване на специален офшорен паспорт за граждани на Беларус.

„Режимът на Лукашенко отказва на беларусите в чужбина възможността да получат нови паспорти в дипломатическите мисии. Работим с приемащите страни, за да разрешим ситуацията и да подготвим новия беларуски паспорт. Докато държавата се отказва от задължението си да се грижи за своите граждани, ние няма да го направим“, писа в X (Twitter) лидерът на опозицията Святлана Цихановска, която избяга в Литва след изборите през 2020 г.

Съпругът на Цихановска Сергей, който беше кандидат за президент, беше арестуван през 2020 г. и е в затвора. Наскоро стана ясно, че тя не го е чувала от март, както и че властите не разрешават на адвокатите му достъп до него. Цихановска е получила непотвърдена досега информация, че той е починал в затвора.

„Нито един документ в света не струва свободата на човека“, казва тя в Telegram, като призовава беларусите да избягват посещения в родината си заради риска от произволни арести.

Самопровъзгласилото се опозиционно правителство на Беларус има повече от 20 алтернативни посолства и информационни центрове в чужбина, пише Ройтерс. То създаде движението „Нов Беларус“, от чието име предлага да се издават алтернативните паспорти.

"За съжаление, последните три години ни научиха винаги да се готвим за най-лошото. Свикнали сме, че и най-силното желание не е достатъчно, за да променим една прогнила система", каза тя на втория годишен събор на опозицията, който се състоя в Полша миналия месец, около годишнината от изборите.

Движението организира и инициативи за насърчаване на беларускоезичния театър, книгопечатането и образованието, за да запази беларуската идентичност. Руският отдавна е де факто официалният език на Беларус, а използването на беларуския език се смята от властите за проопозиционна позиция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:00 | 05.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
Diskesuper
преди 7 месеца
Резултатите от вота предизвикаха безпрецедентни протести в Беларус, защото широко се смяташе, че той е фалшифицирал вота. Вълненията обаче бяха брутално смазани Тръмп нали точно затова го съдят. Има хора освъдени на по 15-20 години за протестите пред Сената. Ама нали не е в Беларус........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
andy
преди 7 месеца
То и при нас е така. Имаме вече 34 години едни и същи диктатори, които закопават страната и извършват геноцид над народа. А последните са най-лошите и нагли фaшистkи koпeлeта!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още