IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия подобрява и защитава каналите си на комуникация в Украйна

Сергей Лавров е отхвърлил предложението на ООН за възобновяване на зърнения коридор в Черно море

08:32 | 09.09.23 г. 15
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Русия подобрява и защитава каналите си на комуникация и командните центрове в Украйна, съобщава Институтът за наблюдение на войната (ISW) в своя анализ за 562-я ден от началото на войната в Украйна. Според анализа руснаците са изтеглили своето командване далеч от обсега на украинките оръжия и често щабовете са разположени вече под земята и зад по-добри укрития.

Информацията вече се обменя чрез разположени полеви кабели и по-сигурни радиовръзки. Военните анализатори допълват, че на ниво батальон и надолу по веригата все още чувствителна информация се предава през несигулни канали и връзки.

Групировките на руската армия често са съставени от прекалено разнородни части - в Запорожката област например има десантчици, обща войска, морска пехота, както и доброволчески бригади и изцяло мобилизирани военни. При това положение е много трудна хоризонталната интеграция на военните части и създаването на общо командване, което да защити руските позиции.

Украйна връща позиции около Бахмут

Украинското настъпление продължава основно в две направления - към Бахмут и в Запорожката област, става ясно от обзора на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна. Има връщане на контролни позиции около Андриевка, Клищиевка и Курдюмивка, като според коментари на участващи в боя украинските населените места са почти обкръжени.  Руските военни кореспонденти потвърждават за придвижване на украинците на север към Андриевка и Клищиевка (около Бахмут), като към момента няма потвърдена информация под чий контрол се намира Клищиевка.

ВСУ отбелязват в тези региони, че Русия използва резерви от бивши затворници.

Украинците удържат и позициите си около Маринка, Купянск, Авдиевка и Лиман. Продължава и настъплението към Мелитопол, като от ВСУ отбелязват, че в района вече са разположени елитни части, които опитват да възстановят изгубените от Русия позиции. Има отблъснати контраатаки около Роботине. Едва преди ден назначената от Москва администрация в Запорожка област призна, че руснаците "тактически" са напуснали населеното място, тъй като то не им носи никакви ползи.

Удържат се позициите и по левия бряг на р. Днепър, допълват още украинските военни.

През изминалото денонощие е имало над 30 директни военни сблъсъка, което е около средното за последните дни. Русия продължава да обстрелва с артилерийски снаряди населени места около фронтовата линия. На 8 септември под обстрел беше Суми  и Кривий Рих, родният град  на украинския президент, посочват още от ВСУ.

Руски източници потвърждават и за превзети позиции от страна на украинците около Новомайорск около границата между Запорожката и Донецка област.

ISW посочва, че руснаците разполагат повече комплекси за радиоелектронна борба, което може да спре един от пробивите на украинците в тази война - дроновете, използвани за удари по територии на Русия.

Зърнената сделка ще е тема на разговорите на Г-20

Зърнената сделка ще е тема на разговорите на Г-20 по инициатива на британския премиер Риши Сунак. Русия напусна сделката, която позволяваше на Украйна да изнася своята зърнена продукция, и това постави под заплаха най-бедните региони в Африка и Азия. Според ISW Русия публично е отхвърлила офертата на ООН за възстановяване на износа, а публикация в Bild сочи, че в Кремъл я смятат за "прекалено добра, за да бъде истинска".

В Киев са категорични, че няма да приемат никакви облекчения на санкциите към Москва в замяна на зърнения коридор в Черно море и посочват, че водят разговори за своя алтернатива. В публикация на сайта на британското правителство се отбелязва, че Великобритания ще проведе "всеобхватна операция по разузнаване и наблюдение за възпиране на руски атаки срещу товарни кораби в Черно море" след оттеглянето на Русия от споразумението.

Риши Сунак разговаря с президента на Украйна Володимир Зеленски ден преди да замине за срещата на Г-20 и една от темите беше именно износа на слескостопански стоки от Украйна, става ясно от публикация на сайта на украниското президентство.

Войната в Украйна ще е основната тема на срещата на Г-20 и за делегацията от САЩ, водена от президента Джо Байдън, който ще акцентира върху разрушителните последици от войната в целия свят - продоволствена криза, ръст на цената на петрола и т.н.

Срещата лидерите на Г-20 се провежда днес 9 септември) и утре в Ню Делхи. От разговорите ще отсъстват руския президент Владимир Путин и китайския му колега Си Дзинпин. В срещата ще участват министърът на външните работи Сергей Лавров (Русия) и от премиерът Ли Цян (Китай).

Атака с дронове срещу завод за електроника в Русия

Атака с дронове е извършена вчера срещу завод за електроника и жп гара в намиращия се близо до границата с Украйна руски град Брянск, съобщават местните власти, цитирани от ДПА. Губернаторът на Брянска област Александър Богомаз казва, че руската противовъздушна отбрана е прихванала най-малко три дрона над или в близост до града.

Два от дроновете са повредили жп гарата и административна сграда на завода, но няма ранени, допълва губернаторът, който обвини Украйна за атаката.

Брянск преживя подобна атака срещу гарата и предишния ден, посочва ДПА. Това е третата атака с дрон срещу завода в последните 10 дни.

В завода се произвежда електроника основно за нуждите на руската армия, отбелязва ДПА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:32 | 09.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
penman
преди 7 месеца
Тиквата бая копейки заработи с постовете си. Другите проруски кратуни нещо изостават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 2
Tikva007
преди 7 месеца
До: mr. Yoda: По-скоро коричка хляб, за да могат да преглъщат безплатното сирене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
data
преди 7 месеца
Кабелни трасета , подземни бункери :) демек = статична отбрана . Долу горе на ниво ПСВ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 4
Tikva007
преди 7 месеца
До: zelka00: Но нещо нервен ми се виждаш тези дни - леопардите ли нещо мълчат, или си разстроен, че и чалънджърите горят точно както тях? Даже доста по-пушливо. Но идват ейбрамси - с тях вече няма къде да мърда рашибозука - ще гледаме ноги в руки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 4
Tikva007
преди 7 месеца
До: zelka00: Щом го пиша, нормално е да си вярвам. Ти естествено, че няма да вярваш - теб съм те упоменал в колективния образ на *изпадналият в извращенски деллириум Запад,*. Ти вярваш в леопарди. Не ти оспорвам правото, но за сега всички технологии на Запада за 3 месеца успяха до отръфат едни 15х15 км. (закръглени нагоре!). Военният монстър е държава-армия, готова на всичко, а не военни с маникюри пред лъскавидисплеи. С. Корея е военен монстър, макар и регионален. Затова и съм писал *поредния*.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
zelka007
преди 7 месеца
До: Tikva007 ... недъгав политкомисар ... монстър ... ?! ... с технологическите чудеса от северна корея ?! с еритрея ?! с космическите амбиции на мозамбик ?! сам верваш ли си на умствените *** ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
Tikva007
преди 7 месеца
*Русия подобрява и защитава каналите си на комуникация в Украйна* - Или както казва един познат, руснаците загряват. Учат се в движение. Върху много своя кръв, което е силен, мотивиращ даскал. Не е приятна мисълта, че може би, с колективната си тъппащщина, изпадналият в извращенски деллириум Запад, в момента създава от една затънала в дрогата на историческата гордост музейно-парадна армия, основно осигуряваща социални блага на част от населението на Русия, поредния кален военен монстър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още