IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кремъл ще се придържа към условията си за възстановяване на зърнената сделка

Всичко, което искаме, е абсолютно постижимо, коментира говорителят на руската власт Дмитрий Песков

14:44 | 09.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: EPA/STRINGER
Снимка: EPA/STRINGER

Кремъл днес заяви, че ще се придържа към условията си за връщане към черноморската зърнена сделка, от която се изтегли през юли, предаде Ройтерс.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, каза, че Русия иска нейната държавна селскостопанска банка, а не дъщерно дружество, както предлага ООН, да бъде свързана с международната система за банкови плащания SWIFT.

"Всички наши условия са добре известни. Те не се нуждаят от тълкуване, те са абсолютно конкретни и всичко това е абсолютно постижимо", каза Песков. "Ето защо Русия запазва своята отговорна, ясна и последователна позиция, която многократно е изразявана от президента", добави той.

Черноморската зърнена сделка беше сключена с посредничеството на Турция и ООН през юли 2022 г., за да може Украйна да изнася зърно по море въпреки войната, за да се помогне за облекчаване на глобалната продоволствена криза. Сделката беше придружена от споразумение за улесняване на руския износ на храни и торове, за което Москва твърди, че не е изпълнено.

Междувременно ЕС упрекна Русия в цинизъм заради изтеглянето ѝ от от зърнената сделка и заяви, че руското предложение за доставяне на един милион тона зърно на африканските страни е "пародия на щедрост". В речта си на годишната среща на върха на Г-20 в Делхи председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че зърнената сделка е предоставила на уязвимите страни над 30 пъти повече зърно от количеството, предложено на Африка от Русия.

"И какъв цинизъм... вие не приехте това", каза Мишел в коментар, отнасящ се до зърнената сделка, който беше насочен към руския представител на срещата на върха, външният министър Сергей Лавров. "Вие не само решихте да се изтеглите от това споразумение в Черно море, но в същото време атакувате пристанищната инфраструктура", добави той.

"И в допълнение към всичко това, Русия предлага един милион тона зърно на африканските страни, което е пародия на щедрост", каза още Мишел. "Какъв цинизъм и презрение към африканските страни", заяви председателят на Европейския съвет.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:33 | 09.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още