IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Крайната десница отново напредва в уязвима Европа

„Разрушителите“ от крайната десница набират сила в цяла Европа, възползвайки се от вълна от негодувание

16:00 | 11.09.23 г. 15
Автор - снимка
Редактор
Сълидерът на алианса на Конфедерацията Славомир Менцен пие бира, докато говори по време на митинг в Олщин, Полша, на 26 август. Снимка: Bloomberg
Сълидерът на алианса на Конфедерацията Славомир Менцен пие бира, докато говори по време на митинг в Олщин, Полша, на 26 август. Снимка: Bloomberg

И все пак лидерите на Конфедерацията казват, че те са тези, които се грижат за тези интереси. Те искат да се върху развитието в дългосрочен план, да изградят своите последователи, за да разрушат статуквото в една дълбоко разделена нация. Те са насочили кампанията си към въпроси като намаляване на размера на държавността и опростяване на данъчната система.

Конфедерацията – четиригодишно обединение на три по-малки партии от 90-те години на миналия век, изключи възможността да се превърне в кукловод и да бъде част от коалиционно правителство. Това означава, че резултатът може да е повторение на изборите освен ако те не пропаднат по-напред в анкетите.

Подкрепена от елегантна машина в социалните медии, основната цел на партията е да накара хората да се чувстват „господари на собствената си съдба“, казва Кшищоф Босак, член на полския парламент, който ръководи партията заедно с данъчния съветник и предприемач Славомир Менцнер, в късно вечерно интервю в хотел след митинга. „Искаме смяна на поколенията, смяна на политиката“, допълва той.

Съобщението проработва за Патриция Краевска, бременна собственичка на бизнес, която казва, че войната в Украйна и напливът от бежанци са най-голямата финансова тежест за Полша. Тя намира партия, с чиито твърдения може да се свърже, въпреки че Босак казва, че партията внимава да не се възползва украинците.

„Не съм много проукраински настроена“, казва 35-годишната Краевска в топлата лятна вечер. „Основният проблем е, че всички пари отиват за тях. Ние сме в Полша. Поляците плащат данъци, така че ние сме първи. Можем да помогнем, но не толкова много“, допълва тя.

Основните партии твърдят, че инфлацията и вълната от бежанци не са по вина на Украйна, а са заради инвазията на Русия, и че крайнодесните лидери в региона често повтарят опорните точки на Кремъл.

И все пак това усещане остава, особено в южната съседка на Полша, Словакия, където населението е сред най-проруски настроените в региона. Бившият трикратен премиер Роберт Фицо, който обеща да наложи вето на „безсмислените“ санкции срещу Русия, които вредят на членовете на ЕС, се насочва към нова победа на изборите на 30 септември.

На заден план е крайнодясната Републиканска партия, чиято подкрепа набъбна до почти 9% от по-малко от 1%, когато беше основана през февруари 2021 г. - година преди инвазията на Владимир Путин в Украйна. Той е едва четвърти в социологическите проучвания, но може да се окаже в управляващата коалиция.

Обединяването с крайната десница би засилило решимостта на Фицо да прекрати военната помощ за Украйна и да отхвърли някои от политиките на ЕС за зелена енергия и имиграция. Републиканският лидер Милан Ухрик казва, че НАТО е „реликва от Студената война, удължена ръка на американския интерес в Словакия“.

Навсякъде партийните шефове работят усилено, за да се отърсят от екстремисткото си минало, носейки чисти костюми и говорейки главно по икономически въпроси. Но миналото хвърля сянка.

През 2017 г. Ухрик, който в момента е член на Европейския парламент, отказа да осъди депортирането на евреи в нацистките лагери на смъртта по време на Втората световна война, заявявайки, че не знае какви са били историческите обстоятелства. Съдия осъди партийния колега Милан Мазурек за расизъм след изказвания за ромите в радио интервю две години по-късно.

„Критичното мислене“ доведе Ухрик до заключението, че ЕС не е това, което е било обещано, а НАТО е отживелица, каза той в интервю в Братислава на 28 август. „Не стигнах до моите патриотични и консервативни възгледи чрез поздрави със „Зиг Хайл“ и маршове в униформи“, каза той.

Наистина Словакия, Полша и Холандия са „ключови пътепоказатели“ преди изборите за Европейски парламент през следващото лято, смята Хюго Бренан, ръководител на изследователския отдел за Европа, Близкия изток и Африка в компанията за анализ на риска Verisk Maplecroft.

Заплахата от крайната десница обаче е преувеличена, макар и да е на връхната си точка, каза той. „Силното представяне на крайнодесните партии би засилило наративите за нарастващата вълна, но политическият център вероятно ще остане доминиращата сила“, посочва още.

Този център променя стратегията си в Германия, за да се съсредоточи повече върху икономиката и по-малко върху зеления преход в опит да се справи с нарастващата популярност на AfD, чиято подкрепа се засили до около 20% в социологическите проучвания.

Макар че следващите федерални избори в Германия са след две години, регионалните гласувания в три източни провинции следващата година може да донесат победи на AfD. Съперниците отхвърлиха възможността да управляват с партията, увеличавайки перспективата за политическа криза.

В политическите кръгове се обсъжда забраната на AfD, но този ход се смята за рискован от Шолц и неговите съветници, тъй като може да подхрани още повече радикалните сили, посочват източници, близки до канцлера. Планът е противопоставяне на наратива на AfD за спиране на имиграцията и обръщане на европейската интеграция. В реч пред парламента на 6 септември Шолц нападна партията, наричайки я „разрушителен отряд“.

Обратно в полския град Олщин, простотата на посланието е това, което резонира с тълпата. „Ние сме добрите, те са лошите“, каза съ-лидерът на Конфедерацията Менцен пред привържениците.

Дали скокът в социологическите проучвания ще се превърне в реални гласове ще стане ясно следващия месец в Полша, най-голямата източна икономика в ЕС. Това, което вече е ясно, е, че хората слушат, казва Рафаела Тенкони, главен икономист и основател на ADA Economics в Лондон.

„Те се възползват от тревогите на хората“, каза тя и добави: „Тези избори са свързани с човешкия допир, защото хората се чувстват несигурни“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:00 | 11.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 3
SporqZaKef
преди 7 месеца
Колото до Кухия, къде точно вижда Възраждане като дясна партия, че все копейки са му пред очите не е ясно. Ясно е, че пак ще ми отговори с репертоара си от 35 думи, както и че може някой от инвестора да се включи от Служебуя акаунт да развие някоя теза. Точно инвестора ги прехванах един два пъти в преписване, понеже и западняците не са особено заинтересовани в изучаване на нашата политика, причислявайки Възраждане към крайно десните. А нашите превеждачи не си правиха и труда да коригират :(((
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
SporqZaKef
преди 7 месеца
Време да се обясни на по-долу спорещите плиткоумници, че лявото и дясното в България нямат нищо общо с Лявото и Дясното в Европа. Така наречените Леви партии са тези, които се ангажират със социални политики, докато българските десни са тези, които защитават бизнеса и едрия капитал (най-общо казано) в този ред на мисли именно ДПС са крайно дясна партия все повече прилича на Бизнес убразование и обръчи от фирми
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 4
cyclop
преди 7 месеца
До: khao Това Тръмпи ли е... Не съм фен, не гледам wrestling шоута... То е ясно, че повечето от тия партии са фалш и няма да свършат нищо... Ама не виждам нищо странно в това, че хората предпочитат нормални, естествени и добри за тях неща... Било то само като обещания - сравнено с другите, дето директно си обещават Голямото Дилдо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 7 месеца
До: cyclop изобщо не е феномен, ти да не си мислиш че си единствения неук на тая планета.... винаги ще има нужда от подобни патрии зада ви преброим! Ти си фен и на рижия Китеник, нали ? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 5
cyclop
преди 7 месеца
"Популярността на партия, която се противопоставя на имиграцията, абортите и блокадите заради Covid-19, не е само полски феномен" А НЕ ДУМАЙ БЕ!!! Хората се противят за неграмотни, безполезни и разрушителни тъмни натрапници, за убиване на бебета и за затваряне на държавата заради настинка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
cyclop
преди 7 месеца
"РАЗРУШИТЕЛИ" са тези, които унищожават индустрията и земеделието. Които допускат навлизането на безбройни пълчища необразовани и нежелаещи да се интегрират в обществото мигранти. Които атакуват възможностите за свободно придвижване и които съсипват малкия бизнес с абсурдни изисквания и закони. Които приоритизират сексуалните извращения и парадирането с тях, и дори проповядването им в училищата. ТЕЗИ СА РАЗРУШИТЕЛИТЕ, А НЕ ОНЕЗИ, КОИТО ИСКАТ ДА ГИ СПРАТ! А вие сте пропагандни вувузели!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още