IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ санкционират „Москвич“ и общо нови 150 лица и компании заради Украйна

Основна цел на разширяването на обхвата на санкциите е да се вземат на прицел руските вериги за военни доставки и да се лиши Путин от оборудването, технологиите и услугите за воденето на войната

08:07 | 15.09.23 г. 12
Автор - снимка
Създател
Снимка: Andrew Kravchenko/Bloomberg
Снимка: Andrew Kravchenko/Bloomberg

САЩ добавиха в санкционния си списък още 150 физически лица и компании, които подкрепят руския президент Владимир Путин, съобщиха Държавният департамент и министерството на финансите на САЩ, цитирани от ДПА.

Целта е „да се вземат на прицел руските вериги за военни доставки и да се лиши Путин от оборудването, технологиите и услугите, които са му нужни, за да води варварската си война срещу Украйна", заяви министърката на финансите Джанет Йелън, цитирана то БТА.

Отговорност ще се търси и от онези, които са се възползвали от руската инвазия в съседна Украйна и от близостта си с Кремъл.

Много от санкциите са насочени пряко към руската промишленост. В списъка на санкционираните са включени производителят на вагони „Трансмаш“, автомобилостроителите „Автоваз“ и „Москвич“, както и производителят на самолетни двигатели „Союз“ в Москва.

Санкции са наложени и на големи руски машиностроителни компании, металургични и минни корпорации. Сред тях са строителното подразделение на газовия гигант „Газпром“ – „Газпромстрой“, както и втората по големина руска компания за диаманти „АГД Даймондс“.

На санкции са подложени и компании от трети страни, като например две турски фирми, за които се смята, че доставят части за строителството на дронове в Русия.

Ръководителят на украинската президентска канцелария Андрий Ермак благодари на правителството на САЩ за тази „решителна стъпка“.

В резултат на санкциите активите на посочените лица и компании в САЩ са блокирани, а на американски граждани или хора, пребиваващи в САЩ, е забранено да правят бизнес с тях.

Евакуация на цивилни в Херсонска област

Междувременно стана ясно, че украинските власти разпоредиха задължителна евакуация на цивилни в южната Херсонска област, част от която е контролирана от руските сили и редовно бива подлагана на обстрел, предаде Франс прес.

„Съветът за отбрана в Херсонска област взе решение за задължителна евакуация на семейства с деца от населени места, подложени на постоянен вражески обстрел“, съобщи в „Телеграм“ ръководителят на областната военна администрация Олександър Прокудин.

В Херсонска област руските войски контролират районите южно от река Днепър, след като миналата година се изтеглиха от областната столица - град Херсон, който редовно е обстрелван.

През август украинските власти вече препоръчаха евакуирането на мирни граждани от около десет града в Харковска област в Североизточна Украйна заради офанзива на руските сили в района. Тогава обаче евакуацията не беше задължителна.

Прокудин заяви също, че регионалните власти се подготвят за „извънредни ситуации“ в електроснабдяването тази есен и зима.

През зимата на 2022 г. Русия проведе масирана кампания на бомбардировки срещу украинската инфраструктура, което доведе до редовно прекъсване на  електроснабдяването.

Володимир Зеленски в Белия дом

Неназован американски представител заяви, че президентът на САЩ Джо Байдън се очаква да се срещне с президента на Украйна Володимир Зеленски в Белия дом идната седмица, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Представителят заяви, че се очаква Байдън да проведе срещата със Зеленски в Белия дом следващата седмица след общополитическите дебати на високо равнище на годишната сесия на Общото събрание на ООН.

По-рано днес американската телевизия NBC, позовавайки се на висш украински представител, съобщи, че Зеленски планира да присъства на общополитическите дебати на високо равнище в Ню Йорк идната седмица и да се срещне с американския си колега.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:14 | 15.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

12
rate up comment 3 rate down comment 2
penkiler1415
преди 7 месеца
До: earth1225 Жалко за руснаците но те си избраха, търпяха и даже си харесват Путин. "Гордостта е по-важна от борша!" ми отговарят когато ги питам защо търпят някой, направил ги по-бедни и отритнати от цивилизования свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 2
earth1225
преди 7 месеца
Да санкционират "Москвича"..... Чета статии за Спейс екс, корабите Дракон, за Блу Ориджин, изпитания на нови двигатели. На путин ще му санкционират заводите за Москвич. Между другото - обещали да пратят северно кореец в космоса. Тъжна работа. Жалко само за руския народ.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 7 месеца
До: Tikva007 пак ли послъгваш, от кога на бахура и лютеницата му се вика бира... :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 8
Tikva007
преди 7 месеца
До: zelka00: Ти пак се отнесе в любимата си FR. Разбирам те - каквото ти липсва в живота, но много ти се иска, там става за секунди. Не ми пречиш, даже ако ме лишиш от вниманието си. Но едва ли - нали това работиш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 4
zelka007
преди 7 месеца
До: Tikva007 ... не виждаш , ама търсиш внимание ... хаха ... значи не се получава бирата , както е по лъскавите брошурки и видео-ръководства ... мдааа ... ама гелосаните с костюмите ти взеха кинтите ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 14
Tikva007
преди 7 месеца
До: zelka00: За съжаление, не виждам в твое лице, както и сред гаджетата ти тук някоя с достатъчно култура и характер, с която да обменям мисли по такъв сложен процес като варенето и пиенето на бира. Вие пиете и наричате *бира* онези разтвори, етикирани като шуменско, пиринско, ариана, загорка, каменица и дори старопрамен и будвайзер. Затова и коментарите ви тук са така характерни за нивото на социалната група, употребяваща гореизредените и други подобни напитки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 4
zelka007
преди 7 месеца
До: Импeраторът ... всичко върви по план ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 5
zelka007
преди 7 месеца
До: Tikva007 ... вчера сте заели по-удобни позиции извън Андревка и Клищевка , там под Бахмут ... предали сте на отговорно пазене на украинците и Курдюмовка ... дори в самият Бахмут сте преотстъпили един -два квартала ... как върви варенето на бира ?! то това ти остава да коментираш ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 6
Импeраторът
преди 7 месеца
До: zelka007 по-смешното е че веднага след ударите винаги всичко е точно и атаките са отразени - след някой час обаче се почва, че го няма вече кораб, подводница, ПВО за милиард долара и т.н. ... другото забавно е как ако украинците използват бурята срещу Крим, рашистите щели да ударят държавата където се прави ... Ха Ха Ха ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 13
Tikva007
преди 7 месеца
До: zelka00: Но война, като на война - без загуби никой още не е измислил начин да се воюва. И рашибозукът денонощно унищожава и троши какво ли не, но си няма тук щатен спикер като теб да трепти да не остане някой инвестор неинформиран за окопния фолклор. Но и както във всяка война, важно е кой какво е извоювал накрая. Кантарчето, синко. А в украйна войната още не е започвала - нито Русия, нито украйна са обявявали война. Та ти си брой гилзите из окопите, но повечето тук се интересуваме от друго
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още