IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ санкционират „Москвич“ и общо нови 150 лица и компании заради Украйна

Основна цел на разширяването на обхвата на санкциите е да се вземат на прицел руските вериги за военни доставки и да се лиши Путин от оборудването, технологиите и услугите за воденето на войната

08:07 | 15.09.23 г. 12
Автор - снимка
Създател
Снимка: Andrew Kravchenko/Bloomberg
Снимка: Andrew Kravchenko/Bloomberg

САЩ добавиха в санкционния си списък още 150 физически лица и компании, които подкрепят руския президент Владимир Путин, съобщиха Държавният департамент и министерството на финансите на САЩ, цитирани от ДПА.

Целта е „да се вземат на прицел руските вериги за военни доставки и да се лиши Путин от оборудването, технологиите и услугите, които са му нужни, за да води варварската си война срещу Украйна", заяви министърката на финансите Джанет Йелън, цитирана то БТА.

Отговорност ще се търси и от онези, които са се възползвали от руската инвазия в съседна Украйна и от близостта си с Кремъл.

Много от санкциите са насочени пряко към руската промишленост. В списъка на санкционираните са включени производителят на вагони „Трансмаш“, автомобилостроителите „Автоваз“ и „Москвич“, както и производителят на самолетни двигатели „Союз“ в Москва.

Санкции са наложени и на големи руски машиностроителни компании, металургични и минни корпорации. Сред тях са строителното подразделение на газовия гигант „Газпром“ – „Газпромстрой“, както и втората по големина руска компания за диаманти „АГД Даймондс“.

На санкции са подложени и компании от трети страни, като например две турски фирми, за които се смята, че доставят части за строителството на дронове в Русия.

Ръководителят на украинската президентска канцелария Андрий Ермак благодари на правителството на САЩ за тази „решителна стъпка“.

В резултат на санкциите активите на посочените лица и компании в САЩ са блокирани, а на американски граждани или хора, пребиваващи в САЩ, е забранено да правят бизнес с тях.

Евакуация на цивилни в Херсонска област

Междувременно стана ясно, че украинските власти разпоредиха задължителна евакуация на цивилни в южната Херсонска област, част от която е контролирана от руските сили и редовно бива подлагана на обстрел, предаде Франс прес.

„Съветът за отбрана в Херсонска област взе решение за задължителна евакуация на семейства с деца от населени места, подложени на постоянен вражески обстрел“, съобщи в „Телеграм“ ръководителят на областната военна администрация Олександър Прокудин.

В Херсонска област руските войски контролират районите южно от река Днепър, след като миналата година се изтеглиха от областната столица - град Херсон, който редовно е обстрелван.

През август украинските власти вече препоръчаха евакуирането на мирни граждани от около десет града в Харковска област в Североизточна Украйна заради офанзива на руските сили в района. Тогава обаче евакуацията не беше задължителна.

Прокудин заяви също, че регионалните власти се подготвят за „извънредни ситуации“ в електроснабдяването тази есен и зима.

През зимата на 2022 г. Русия проведе масирана кампания на бомбардировки срещу украинската инфраструктура, което доведе до редовно прекъсване на  електроснабдяването.

Володимир Зеленски в Белия дом

Неназован американски представител заяви, че президентът на САЩ Джо Байдън се очаква да се срещне с президента на Украйна Володимир Зеленски в Белия дом идната седмица, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Представителят заяви, че се очаква Байдън да проведе срещата със Зеленски в Белия дом следващата седмица след общополитическите дебати на високо равнище на годишната сесия на Общото събрание на ООН.

По-рано днес американската телевизия NBC, позовавайки се на висш украински представител, съобщи, че Зеленски планира да присъства на общополитическите дебати на високо равнище в Ню Йорк идната седмица и да се срещне с американския си колега.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:14 | 15.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 12 rate down comment 10
zelka007
преди 7 месеца
м/у другото голем резил за рашибозуците ... !! ... да им унищожат подводница клас kilo , която може да изстрелва крилати ракети , и то от държава , която няма военно-морски флот ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 12
zelka007
преди 7 месеца
хихи ... вчера на Кримският полуостров , украинците са думнали поредна С400 , първо с дронове са бастисали радарите на всевиждащата система , после с ракети (тук се спори дали е с техните "нептун" или с ингилизките) са думнали поне две от пусковите установки ... ердоган вероятно ще е щастлив собственик на супер-дупер галактическата С400 , когато му я доставят цялата де , щото още не му е доставен комплекта дето е предплатен ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още