IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конфликтът между Израел и „Хамас“ може да помогне на Русия в Украйна

Новото напрежение може да премести фокуса към Близкия изток, пренасочвайки оръжия и финансова подкрепа, като в същото време подкрепя цената на петрола

17:36 | 12.10.23 г. 9
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Русия може да се възползва от конфликта между Израел и „Хамас“, тъй като искането на Тел Авив за американска военна помощ може да отклони оръжия и фокус от Украйна, докато в същото време растящите цени на петрола стимулират икономиката на Москва, пишат Наталия Дрождяк и Кортни Макбрайд в материал за Bloomberg.

Съюзниците на НАТО и САЩ вече отхвърлиха притесненията за способността си да продължат подкрепата за украинската армия, след като военната групировка „Хамас“ атакува Израел.

Въпреки това в Кремъл има ясното разбиране, че войната между Израел и „Хамас“ ще е в полза на Русия, посочват двама запознати източници, пожелали анонимност. Конфликтът може, най-малкото, да разсее вниманието на САЩ и Европа от войната в Украйна, казват те, въпреки че Русия има притеснения за ескалирането му.

Целите на президента Владимир Путин „ще бъдат постигнати по-бързо“, ако фокусът на САЩ върху израелския конфликт доведе до забавяне на доставките на оръжия за Киев, каза в понеделник руският външен министър Сергей Лавров по време на пресконференция след разговори с генералния секретар на Арабската лига Ахмед Абул Гейт. „Но те ще бъдат постигнати във всеки случай“, допълни той.

В по-голямата си част няма голямо застъпване между военните искания на Израел и Украйна и наличните провизии на Тел Авив са относително големи на фона на години трупане, коментират официални представители и експерти. Израел иска ракети Iron Dome, муниции за прецизна стрелба и артилерийски снаряди от САЩ, коментира запознат източник.

Но натискът за получаване на подкрепа може да се увеличи, ако Израел започне сухопътна операция в Газа, както се очаква.

„Тогава те ще започнат масово да използват боеприпаси – боеприпаси за прецизна стрелба – и вероятно ще използват много от тях“, каза Марк Кансиан, бивш военноморски полковник, който сега е съветник в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон. Макар те да имат вече големи резерви, „може да нямат достатъчно за дълга кампания“, смята той.

Масовата и бърза мобилизация също означава, че израелската армия има нужда от оборудване, което може да остави някои от войските с по-стари оръжия, коментира Ричард Хеч, говорител на израелските отбранителни сили.

Украйна и Русия изгарят хиляди единици муниции на ден в конфликта помежду си. Тези боеприпаси, които не са така прецизни, няма да бъдат толкова полезни за Израел при сражения в градска среда. Там израелската армия по-скоро ще разчита на по-прецизно въоръжение, посочва Кансиан. Но Украйна също се нуждае от такова по-прецизно въоръжение, тъй като иска да атакува цели като руски военни бази отвъд фронтовата линия.

„Проблемът е, че не можем да произведем повече в кратък период от време“, казва още Кансиан, като според него може да се наложи САЩ да взимат от вече съществуващи резерви, които така или иначе намаляват.

Дори и САЩ да не преустановят доставките за Украйна, може да ги забавят, „което означава, че те ще може да атакуват само много приоритетните цели“, допълни той.

Високопоставен американски представител в сектора на отбраната заяви, че макар САЩ да продължат да предоставят значителна подкрепа за Украйна, те са внимателни в гарантирането на това, че могат да отговорят и на други кризи.

Високопоставен западен дипломат коментира от своя страна, че няма притеснение за ефекта върху войната в Украйна, отчасти защото израелската армия сама по себе си е способна и добре оборудвана. Дипломатът заяви също, че е уверен, че САЩ ще могат да продължат да подкрепят Израел, без това да има значителен ефект върху случващото се в Украйна.

Гледната точка на Путин

Други анализатори обаче са по-скептични.

„Ако трябва да избират между Израел и Украйна, САЩ – без да се замислят – ще изберат Израел“, коментира главният изпълнителен директор на Chatham House Бронуен Мадокс в интервю за Bloomberg TV, макар и за момента да не са изправени пред такава дилема. „Мога да разбера защо президентът (на Украйна Володимир) Зеленски може да се притеснява – и той вече така или иначе се бори, за да запази американското внимание“, допълни той.

Бъдещето на американската подкрепа за Украйна бе поставено под въпрос, след като Конгресът премахна помощта за Киев от краткосрочен разходен пакет, приет в опит да се избегне блокада на държавната администрация заради липса на средства. Бъдещото финансиране може да се окаже дори още по-несигурно сега, когато конфликтът в Израел даде нова увереност на републиканските законодатели, които така или иначе бяха скептични по отношение на подкрепата за Украйна.

Путин заяви по време на срещата на Владайския клуб в Сочи на 5 октомври, че американската и европейска подкрепа поддържа Украйна финансово и военно. Ако доставките на оръжия „бъдат прекратени утре, те имат само една седмица, докато не изразходват всичките си боеприпаси“, каза руският лидер.

Подкрепата на Европа за Украйна също стана жертва на някои смущения през последните седмици, след като спор между Полша и Украйна ескалира в заплаха Варшава да спре новата подкрепа за Киев. Позицията на блока по отношение на подкрепата за Украйна също е изправена пред някои предизвикателства в лицето на проруски настроения Роберт Фицо, който се очаква да се върне на власт в Словакия.

Ефектът на конфликта между Израел и „Хамас“ върху цената на петрола може също така да подкрепи руските военни усилия в Украйна. Цената на петрола отстъпи в сряда, след като по-рано опасенията, че конфликтът може да ангажира някои водещи енергийни производители в региона като Иран и Саудитска Арабия, изстреляха цената на петролните фючърси.

„Движението нагоре на петролните цени им позволява да продължат да харчат за производство на оръжия и също така им помага да покриват някои бюджетни дефицити“, коментира Ан мари Дайли, изследовател към Rand Corporation. „Русия абсолютно печели преднина от това в краткосрочен план“, допълва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:36 | 12.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 1
penkiler1415
преди 7 месеца
Да направиш евреите свои врагове? Голяма грешка. И нацистите са най-големите врагове на евреите.Кои са нацистите тогава?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 6
Импeраторът
преди 7 месеца
До: andy тогава защо подкрепяш рашистите? дори Пригожин си каза открито, че украинците цивилни не са убивали в Донбас и всичко е ала-бала ... аз не съм видял снимки от разрушени жилищни сгради в Рашистан, детски градини и болници ... не съм видял и украинците да правят набези в Рашистан, да отвличат и изнасилват рашисти... виж обратното е бизнес ас южлуал за ислямистите от Рашистан... отвори очите, минаха много години
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 7
andy
преди 7 месеца
До: Импeраторът Ако фашизмът и нацизмът са твоя висша идеология, си е твой проблем. Аз не я одобрявам! А това да избиваш масово цивилни, защото някой те е нападнал и е избил цивилни от твойте как да се нарече?! По твоята фашизо-нациска идеология може да е благородно дело. Аз не го намирам за такова. Да не говорим, че и самото съществуване на концлагера Газа си е меко казано нечовешко, но като имаме силата нека да тормозим по-слабите! Явно това са част от наглосаксонските "ценности".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 7
khao
преди 7 месеца
До: Импeраторът че то ква е разликата?... освен че едните пият в промишлени количества!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 8
Импeраторът
преди 7 месеца
До: andy дълбаете дъното е, първо защитавахте рашистите, сега хамас.. верно, че говорим за ислямистите в най-лошата им същност, ама пак пък така ... пах мъйка му, срам няма ли ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 16
andy
преди 7 месеца
До: мрънмрън Арабите са вapвapи, но израелтяните са по-големи вapвapи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 7
мрънмрън
преди 7 месеца
Евреите нямат нужда от подкрепа, те от години складират всичко. В нета има достатъчно видеа от бомбардировки и се вижда, че до 2 месеца, с това темпо, ивица Газа няма да има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 17
khao
преди 7 месеца
До: Tikva007 прав си... русия я очаква афганистански сценарии! :D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 17
Tikva007
преди 7 месеца
*Бъдещето на американската подкрепа за Украйна бе поставено под въпрос, след като Конгресът премахна помощта за Киев от краткосрочен разходен пакет* - Това се случи доста преди войната в Израел. Само деббиллите и салфетните журналисти не разбраха, че САЩ получиха всичко, каквото искаха от украйна. Сега я очаква афганистански сценарий - тенденцията е ясна, очаква се събитието-тригър за форсирано напускане на вече токсичната територия. И импотентната мъка на евролемурите да спретнат преговори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още