IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия съществено намали интензивността на артилерийския обстрел в Украйна

Киев се превърна в най-обстрелвания град в историята на съвременните войни, казват местните власти

08:08 | 24.10.23 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Русия съществено е намалила използваните артилерийски снаряди на бойното поле в Украйна, посочва в своя анализ на бойните действия Институтът за изучаване на войната (ISW). Според данните на ден руските военни изстрелват 10-15 хил. снаряда, спрямо 45-80 хил. на ден през лятото на 2022 година.

Артилерийските обстрели се използват не само в директните военни сблъсъци, но и срещу населените места във фронтовите зони и в контрабатарейна стрелба. През изминалото денонощие например под обстрел са били 110 населени места в Черниховска, Харковска, Луганско, Донецка и Запорожка област, сочи статистиката на Генералния щаб на ВСУ за 607-я ден от началото на пълномащабната война.

Според военните анализатори Русия е увеличила производството на снаряди, а заедно с вноса на въоръжение от Северна Корея руските военни ще имат достатъчно снаряди за поддържане на този по-нисък интензитет на войната през цялата 2024 година, макар и без широкомащабни операции. Украйна може да има предимство и да се възползва от това положение, ако може да разчита на боеприпаси - доставки от партньорите, както и от местно производство.

От пролетта в страната също се увеличава производството на муниции и въоръжение, включително и по стандартите на НАТО, както и на дронове и ракети. Киев не дава точни данни от съображения за сигурност за местата, в които се извършва производството, но според изявленията ръстът е в няколко пъти спрямо 2022 година. Увеличаването на местното производство на въоръжение беше отбелязано от президента Володимир Зеленски във вечерното си обръщение на 23 октомври, а външният министър на страната Дмитро Кулеба анонсира "добри новини от Германия", които се очакват днес (24 октомври).

Берлин подготвя подкрепа за зимния сезон за Украйна, но в страната най-очаквано е решението на канцлера Олаф Шолц във връзка с доставки за далекобойни ракети Taurus.

Рязко намаляват и изстреляните от Русия ракети към Украйна

От средата на септември Русия изстрелва и единични ракети, и ограничени спрямо предходни периоди бройки бойни дронове, като опасенията в Киев са, че се трупа запас от ракети за масирани зимни обстрели над страната.

В ранните часове на 24 октомври отново имаше руска атака с дронове на няколко вълни - първоначално в южните и централните части на Украйна, а след това и към западните области. Използвани бяха шест дрона, които са унищожени от системите за ПВО на Украйна.

Относително затишие по фронтовата линия

През изминалото денонощие са регистрирани 55 директни бойни сблъсъка по фронтовата линия, съобщава в сводката си за 607-я ден от началото на пълномащабната война Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ). Това е свидетелство за относително затишие спрямо последните дни, когато имаше регистрирани и по над 100 сражения.

Активизират се атаките край Бахмут - в околностите на Бохдановка, Хромове, Клищиевка и Андриевка. От ВСУ съобщават и за отблъснати настъпления към Авдиевка, Купянск, Лиман и Маринка.

Министерството на отбраната на Русия също съобщава за множество отблъснати атаки по фронтовата линия, но прави впечатление, че от 19 октомври липсва информация за движението около Авдиевка, която руснаците активно опитват да обкръжат.

Киев се превърна в най-обстрелвания град в историята на съвременните войни

Киев е най-често обстрелваният град в историята на съвременните войни, изчисляват от местната военна администрация. Ръководителят на институцията Серхий Попко написа в своя канал в Telegram, че за последните 12 месеца украинската столица е била обстрелвана с повече от 300 крилати и 14 балистични ракети, както и повече от 400 дрона.

Противовъздушната система на града обаче беше сериозно подсилена, така че през пролетта Киев издържа на залп от свръхзвуковите ракети "Кинжал".  На разположение на защитниците на града са съветските системи С-300 и "Бук", но също така американската Patriot, германската Iris-T и норвежката NASAMS.

Украйна се готви за нови масови обстрели на критичната инфраструктура и през тази зима. През миналата енергийната система на няколко пъти беше докарвана до срив, но като цяло енергетиците успяха да я стабилизират и анонсите са, че тази години съоръженията ще бъдат по-добре защитени. За целта Украйна получи още една система Patriot от Германия, както и още западни системи за противовъздушна отбрана, част от които "под аренда" за зимния период.

Отново взривове в Севастопол

За силни взривове около Севастопол съобщава назначения от Руся губернатор на областта Михаил Развожаев в своя канал в Telegram. Според него става въпрос за "възможна  атака с подводни диверсионни сили и средства". Местни жители съобщават за чути взривове, но няма повече информация в социалните медии какво се случва в Крим тази сутрин.

По-мащабните атаки към полуострова бяха преди повече от месец, когато беше ударен щабът на Чероморския флот в Севастопол, а малко преди това морски дронове нанесоха щети на подводницата "Ростов на Дон" и десантния кораб "Минск".

Преди ден назначеният от Русия губернатор на Херсонска област съобщи за унищожени три украински ракети, летящи към Крим, но без да дава повече подробности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:09 | 24.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

13
rate up comment 0 rate down comment 15
khao
преди 6 месеца
До: valentino29 след 3 дена също ще има юбилей... 300 000 рашист на тор!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 15 rate down comment 2
valentino29
преди 6 месеца
Днес ланцет има юбилейно 700 попадение. : )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 23
penkiler1415
преди 6 месеца
Може да не ви харесва но фактите са тия. Ако можете,опровергайте ме?! С палци е лесно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 36
penkiler1415
преди 6 месеца
До: 0pk Путин опита да превземе Киев.Сега се е оплел яко,иска помощ от Северна Корея-забележете- а Песков пресмята колко време ще издържат на санкциите,рублата и Русия се хлъзгат по наклона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 30 rate down comment 3
0pk
преди 6 месеца
До: khao прайте се тука на редки хитри со зелкича, мъ отначало никой не искаше да ги превзема укрите. Сега вече се подготвя публиката, че мирът ще им струва териториални отстъпки. Вие двамцата, как си ги представяте нещата? Путин ше се разкая, ще се изтегли и ще плаща за възстановяване на неприятелска държава? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 35
Алехандро
преди 6 месеца
Да подчертаем, дебело, че и при онези, изстрелвани по 40 иляди до 80 иляди на ден, и при сегашните 10 - 15 иляди, има едно общо нещо - бракът, който е 7%, поне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 34
zelka007
преди 6 месеца
До: khao ... логическите причинно-следствени вериги не са му сила opkaта ... не трябва да се натоварва , щот почва да преплита опорки , откъслеци от чужди изречения , негови проблясъци дето смята за гениални ... и става мазна манджа ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 33
khao
преди 6 месеца
До: 0pk хахахаххахахахахахаха, рядко тъъъъп коментар! Решихме да ги превземаме, но те ни ошамариха ... следователно служат на чужди интереси, техния интерес беше да са ни роби, ама не искат....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 35 rate down comment 14
0pk
преди 6 месеца
До: khao ти па много бързо забрави, че те бяха до Киев за 3 дни, *** укрите решиха че няма да се разбират с тях, а ще служат на интересите на америка. И са ше си сърбат попарата. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 34
OHЯ
преди 6 месеца
Ден 607 от тридневната операция за Киев !?! А бяха с претенциЙ да са велика сила :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още