IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна преработва ненужно и старо въоръжение, за да го използва за защита

Брюксел ще направи преглед на напредъка на Украйна за членство в ЕС в началото на ноември

07:44 | 25.10.23 г. 7
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Украинските военни конструктори са преработили ненужните за САЩ ракети "въздух-въздух" AIM 9 Sidewinder и ги използват като снаряди за противовъздушната си отбрана, съобщава Financial Times, позовавайки се на свой източник. Този тип ракети изненадващо се появиха в списъка с последните доставки от САЩ за Украйна в началото на октомври.

С преработените ракети Украйна получава още един способ за защита от руските обстрели, които очаква през зимните месеци. Според финансовото издание това е само един пример - военните конструктори успяват да преработят старо и излязло от употреба оборудване в работещи решения, макар и временни, за защита.

Тази тактика, заедно с ускоряване на работата на военно-промишления комплекс, може да помогне за покриване на част от нуждите от муниции на украинската армия. Киев одобри данъчни облекчения за производителите на дронове, премахна митата за вноса на частите, необходими за индустрията и за да бъде намалена бюрокрацията създаде публично-частни партньорства за производствата на безпилотните летателни средства от различен тип - бойни и разузнавателни, които са неразделна част от войната в Украйна.

Русия също разнообразява арсенала си с нови дронове - руските медии коментираха предимства на новия дрон с възможност да покрива далечни дистанции - "Италмас", който е изпратен за първи път срещу Киевска област преди ден. Всички използвани дронове през последните дни бяха свалени от украинското ПВО. Новият дрон е по-лек от иранските Shahed, но това намалява тяхната ефективност, използвани самостоятелно, посочват военни анализатори. Вероятно Москва ще трябва да ги използва едновременно с други дронове или ракети. 

В ранните часове на 25 октомври отново имаше атака с дронове в западните части на Украйна. Използвани бяха 11 дрона Shahed и всички те са свалени, съобщава Генералният щаб на въръжените сили на Украйна (ВСУ) в сводката за 608-ия ден от началото на войната. Местните власти в Херсон съобщават за тежка нощ в града - жилищни райони и завод са били обстрелвани с 35 авиационни бомби (КАБ) и 389 снаряда от минохвъргачки и артилерия.

Боевете остават ожесточени - през изминалото денонищие е имало повече от 80 директни сблъсъка, сочат още данните на ВСУ. Повече от 100 населени места са били под артилерийски обстрел в Черниговска, Сумска, Харковска, Луганска, Донецка, Запорожка и Херсонска област.

Украинските военни съобщават за отблъснати атаки край Авдиевка, Лиман, Купянск и Маринка. Руснаците не се отказват от опитите да обкражат Авдиевка, използвайки и въздушна подкрепа при атаките си, допълват от ВСУ.

Геолокализирани данни потвърждават напредъка на украинците край Бахмут - на изток от Андриевка, пише Институтът за изучаване на войната (ISW). Военните анализатори съобщават също така и за успехи край Роботине (Запорожка област).

Крим отново е под прицел, взривове в Брянск

За силни взривове в района на Севастопол и Симферопол съобщават местни жители на окупирания Крим в социалните мрежи. Назначеният от Русия губернатор на Севастопол Михаил Развожаев успокоява, че има унищожен дрон, паднал край града, а силните експлозии са от "регулярни дейности в акваторията" от страна на бомбардировачи.

Руски кореспонденти обаче съобщават за унищожени две ракети в близост до града.

По-рано на 24 октомври от Министерството на отбраната на Русия потвърдиха публикации в социалните мрежи за атака от три морски дрона, която е била отразена. Ведомството съобщава и за прихванат разузнавателен дрон Global Hawk на ВВС на САЩ в близост до района. През изминалото денонощие руските военни съобщават за свалени 44 дрона в близост до Токмак (Запорожка област), както и в Данецка, Луганска и Херсонска област.

Крим и всички окупирани земи ще бъдат върнати, увери украинският президент Володимир Зеленски в своето вечерно обръщение по повод 608-ия ден от началото на пълномащабната война в Украйна. По време на форума "Кримска платформа", който се провежда в Прага, той съобщи, че е въпрос на време полуостровът да бъде под пълен огневи контрол от страна на Украйна.

В ранните часове на 25 октомври беше съобщено и за силни взривове и зарево над в Брянск. Губернаторът на града съобщи в Telegram за четири свалени от ПВО дрона без щети и жертви. В града се намира завода за микроелектроника "Кремний Эл", който на няколко пъти беше обект на атаки с дронове.

ЕК ще прегледа напредъка на Украйна на 8 ноември

Украйна се надява да започне преговорния процес за членство в ЕС още преди края на годината и в Брюксел се виждат нагласи това да се случи. Според публикация в Ройтерс ЕК ще направи преглед на напредъка по реформите в страната на 8 ноември и ще даде препоръка как да продължи процесът.

Във вторник (24 октомври) Зеленски участва в колегиума на ЕК и коментира, че страната му не очаква политически отстъпки и позицията им е, че решенията за членството трябва да бъдат взимани на базата на индивидуалните постижения. "Направихме много и бих казал, много повече, отколкото може да се очаква от една държава, която е подложена на пълномащабна агресия", посочи той.

"Изпаращаме решително съобщение - ние искаме да бъдете заедно с нас в европейското семейство", каза председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен и допълни, че моментът е много решителен. Само Украйна може да реши дали ще тръгне по пътя на демокрацията или на автокрацията, допълни тя.

Фон дер Лайен анонсира работата по 12-ия санкционен пакет срещу Русия и решение за замразените активи на Русия. Последните санкции срещу Москва бяха одобрени от Брюксел през пролетта и очакванията са, че сега мерките ще бъдат насочени към забраната за търговия с руски диаманти.

"Политически е неприемливо, че Русия всеки ден разрушава инфраструктурата на Украйна, а нашите данъкоплатци ще платят за възстановяването на тази инфраструктура", допълни председателят на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:53 | 25.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

7
rate up comment 5 rate down comment 6
andy
преди 6 месеца
На последните видеа, които гледам, укрите тичат в паника ужас насам натам без оръжие. Тъжна картинка. Нацистите ги изпратили за лесна плячка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 6
zelka007
преди 6 месеца
До: SporqZaKef ... всеки , който работи си има кинти . не познавам хора , дето да работят качествено , да са останали без работа и кинти . напротиффф !! в момента чистим "пяната" на пазара в ЕС ... :))) ... безработицата в целият ЕС е под 5% ... не работи , който не иска ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 6
zelka007
преди 6 месеца
До: SporqZaKef ... зарил си главата в икономиката , не я вдигаш завалията ... :))) ... теб кво те притеснява/радва Арестович ?! това си е вътрешна работа на украинците . свиквайте !! в демокрацията почти всички имат представителство . който си изберат украинците , той ще бъде . матушката внася обувки от поднебесната кинкалерия за армията си . от там внася и гуми за армията си , те затова са такава трагедия извън пътя ... :))) ... внасят автомобили от иран ...!! ... икономика ти казвам ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 8
khao
преди 6 месеца
До: 0pk захладня от един ден и всичките прооости копейки започнахте пак да ни плашите с срива на икономиката, студ и глад! :D:D:D ... но не искате да емигрирате от пропадналия ЕС в рая на земята рашистан. еххх! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 14
SporqZaKef
преди 6 месеца
До: zelka007 За рашибозука не знам дали загрява, но Арестович вече е загрял и стои на тъч линията до четвртия съдия и чака да влиза в игра. На икономическа тема, 608ми ден от бруталните санкции. Вече втора година руската икономика я няма, самата Русия се разпадна на 12 части а Сибир е придобивка на Китай. Ние се къпем в пари рецесия и инфлация нЕма никъде, че даже и имотноте сделки са на нови върхове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 14
0pk
преди 6 месеца
До: zelka007 608 ден от началото на СВО, украинците доизразходват старото и ненужно въоръжение на НАТО, за да закупят което са взели кредит от САШ. ЕС отделя колосални средства от бюджета си, за издръжка на корумпираното украинско правителство, докато затваря производства и ги премества в САШ, като междувременно се пълни с още мигранти. Всичко върви по план, зелкич. Победа близко! :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 17
zelka007
преди 6 месеца
ден 608 от тридневната война ... рашибозуците загряват ... всичко върви по план ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още