IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Български граждани и техните семейства са евакуирани от Ивицата Газа

Американският президент Джо Байдън призова за "хуманитарна пауза" за евакуация на ранените и предоставяне на помощ

08:15 | 02.11.23 г.
Пункт "Рафах". Снимка: Bloomberg LP
Пункт "Рафах". Снимка: Bloomberg LP

36 души - български граждани и членове на техните семейства, са евакуирани от Ивицата Газа и вече се намират в Египет, съобщават от Министерството на външните работи (МВнР). Те са били част от първата група, напуснала анклава през пункта Рафах, допълва министър Мария Габриел. 

Според съобщението в анклава остава един българин, който е отказал да напусне дома си.

В сряда (1 ноември) граничният пункт между Ивицата Газа и Египет беше отворен и започна евакуацията на ранени палестинци и чужди граждани. Бяха разпространени списъци с 450 имена, договорени при преговори меджу властите в Ивицата Газа и международната общност. Евакуирани са още граждани на Франция, Япония и други нации - общо около 350 души, обикновено с двойно гражданство и членове на семейството им, и 76 ранени палестинци.

Според "Лекари без граница" в региона остават повече от 20 хил. ранени. Президентът на САЩ Джо Байдън приветства операцията и поиска "хуманитарна пауза", за да бъде извършена евакуация на ранени и доставени помощи за живеещите в анклава, допълва CNN. В последните дни имаше множество призиви за "хуманитарна пауза", включително и от лидерите на ЕС, за оказване на помощ за пострадали.

"Израел има правото на отговор и отговорността да защити своите граждани от терора. И трябва да го направи по начин, който е в съзвучие с международното хуманитарно право, за което приоритет е защитата на цивилните", заяви Байдън по време на посещение в Минесота.

Държавният секретар Антъни Блинкен ще посети отново Израел и Йордания преди началото на визита в Азиатско-Тихоокеанския регион, в рамките на която са предвидени срещи в Япония, Южна Корея и Индия.

Израелските военни продължават операцията си в Ивицата Газа и световните медии съобщават за два обстрела на бежанския лагер Джабалия. Позицията на армията е, че целите са командването на "Хамас" и са елиминирани членове на групата на базата на "прецизно разузнаване".

Кореспондентите на CNN съобщават за навлизане на превозни средства и военни в източната и североизточната част на Ивицата Газа, което означава плавно разширяване на сухопътната операция в анклава.

Блокадата на анклава продължава и хуманитарни организации предупреждават за липсата на горива, заради които вече спря генератора на една от големите болници в Газа. В региона вече е допусната хуманитарна помощ, но тя се състои основно от храни и медикаменти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:15 | 02.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още