IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия рязко намали интензивността на въздушните удари над Украйна през октомври

Северна Корея вероятно е доставила към 1 млн. артилерийски снаряда на Русия

07:56 | 03.11.23 г. 33
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Въоръжени сили на Украйна
Снимка: Въоръжени сили на Украйна

През октомври Русия съществено намали броя на използваните ракети и дронове при обстрелите си над Украйна, сочи справка в статистиката на украинските ВВС. През септември бяха използвани рекордните 503 дрона, а през изминалия месец руските военни отиват на другия полюс - използвани са едва 282 бойни дрона тип Shahed, от които са унищожени 228 (почти 81%).

През април 2023 година Русия използва 395 дрона за обстрел над Украйна.

От статистиката на ВВС е видно още, че през целия октомври са използвани пет ракети "Искандер - К", от които са свалени три, а една не е достигнала целта си, както и 12 ракети Х-59, от които са унищожени 8. През целия октомври руските военни са използвали 9 зенитни ракети С-300/400, както и 5 "Искандер М", които не могат да бъдат свалени от ПВО.

Прави впечатление, че няма нито един "Кинжал", след седемте свръхзвукови ракети, пуснати през август, както и нито един "Калибър", Х-101, или Х-555.

Най-мащабна от гледна точка на използваното оръжие е била нощта срещу 19 октомври, когато са изстреляни 5 ракети "Искандер - М", една С-300, една Х-59, една крилата ракета от неизяснен тип, както и девет бойни дрона. Тогава на ПВО се отдава да свалят едва три дрона и една ракета Х-59.

Украинските военни анализатори отчитат, че Русия пести ракети, за да може да реализира по-мащабни удари през зимните месеци, когато и щетите ще бъдат по-болезнени. Очакванията са за нови масови атаки срещу енергийната инфраструктура на страната, за които Киев се опитва да се подготви, договаряйки допълнителни средства за противовъздушна отбрана. В страната отбелязват и че през октомври обстрелите с дронове и ракети са били основно в ранните сутрешни часове.

В ранните часове на 3 ноември бяха отбелязани 38 пуснати дрона към Украйна и една изстреляна ракета Х-59. От Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна в сводката за 617-я ден от началото на пълномащабната война съобщават за свалени 24 дрона и ракетата. Под силен ракетен обстрел тази нощ е бил Харков като данните за щетите още се уточняват. Има над 90 обстрела с артилерия над военни позиции и населени места в прифронтовите населени места.

Русия губи контрол над Черно море

Русия постепенно губи контрол над Черно море и отстъпва към източната част акваторията, каза украинският президент Володимир Зеленски във вечерното си обръщение по повод 617-я ден от пълномащабната война в страната. "Ще ги стигнем и там", допълни още той.

Сателитни данни в последните седмици показват, че Русия изтегля по-голямата част от Черноморския флот от пристанището в Севастопол към Новоросийск. Украинското разузнаване съобщава, че Москва обмисля да изгради новото седалище на Черноморския флот в Грузия. Сградата, в която е разположен щабът на Черноморския флот в Крим, беше поразена с ракета Storm Shadow през септември.

Вечерта на 2 ноември Русия изстреля и две свръхзвукови ракети "Оникс" от територията на Крим в направление към Одеса, съобщават от южното направление на отбрана на Украйна. Те обаче са загубили боеспособност преди да се приближат до крайбрежието.  

В своето обръщение Зеленски определи като "добри" и резултатите по отношение на изграждането на нови транспортни коридори през Черно море, които дават достъп на Украйна до световните пазари.

Продължава натискът на украинските военни на левия бряг на Днепър

Атаките на украинските военни на левия бряг на р. Днепър продължават, свидетелстват руски военни наблюдатели. Съобщава се за атаки към Пойма и Пишчанивка, както и напредък около Крники (на 2 км навътре от брега на реката). Според руски източници Украйна е навлязла в населеното място, но след това военни са били изтласкани отново до предишните им позиции, посочва Институтът за изучаване на войната (ISW). Украински наблюдатели допълват, че атаки на руснаците по позиции около Антоновските мостове (жп и сухопътен) са отблъснати.

Геолокализирани данни показват напредъка на украинските военни в Запорожката област - край Роботине, допълва още ISW. Украинският президент Володимир Зеленски съобщи за отблъсната голяма атака на руснаците срещу Вухледар (Донецка област), но няма данни за напредък на украинските военни в този регион.

Руската атака срещу Авдиевка са забавя е видно още от данните от фронтовата линия. Като цяло  бойните действия остават с висока интензивност, макар и директните сблъсъци да са съществено по-малко спрямо миналата седмица - около 50 в последното денонощие.

Най-голям изглежда натискът срещу изравнената със земята Маринка, за която има данни за повече от 20 директни сблъсъка. Руските военни опитват от месеци да превзимат населеното място, което по думите на украинския президент Володимир Зеленски е вече само "географско понятие".

През миналото денонощие са отблъснати руски атаки срещу Купянск и Бахмут, а край Лиман отново няма бойни действия и руснаците се прегрупират, сочат данните на ВСУ.

Северна Корея е дала към 1 млн. артилерийски снаряда за Русия

Северна Корея е направила повече от 10 военни доставки към Русия от август 2023 г. насам и вероятно е предоставила към 1 млн. артилерийски снаряда, сочат данните на разузнавателните служби на Южна Корея. Според новинарската агенция Yonhap Пхенян може да е доставил и противотанкови ракети, както и балистични ракети с малък обсег на действие. Опасенията на Южна Корея са какво е получила страната в замяна - вероятно това ще бъде помощ за изстрелване на военен спътник, за което се севернокорейските власти се готвят след два неуспешни опита.

Другите неща, които Москва може да сподели с Пхенян са ядрени технологии, самолети и системи за въздушна отбрана, смятат още в Южна Корея.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:57 | 03.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

33
rate up comment 0 rate down comment 0
Solar Power
преди 5 месеца
До: Solar PowerА другите 10 са избягали за да не отидат войници. В момента хората които виждаш в Украйна всъщност са "объркани" руснаци няма нито един украинец. 8 милиона са избити другите избягаха :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 2 rate down comment 0
Solar Power
преди 5 месеца
До: sssaaaАз пък мислех,че до момента са загинали 8 милиона и 354 хиляди украинци. Поне така ми казаха от русия днес...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 1 rate down comment 0
Solar Power
преди 5 месеца
До: sssaaaГрешиш ! Никой не бърза да сцепи рашките ! Обърни внимание ,че хиената Китай си дебне отзад , а САЩ дават точно толкова оръжия колкото да не победят , но и да не загубят украинците.Вече втора година така. Ето ти половин танк сега другата седмица 3 после няма и т.н. Можеш сам да си анализираш каква е крайната цел ? Ако ти липсват клетки ще ти помогна разпад на съвецкая глупост. Ако САЩ дадат бърза загуба на русия какъв е смисъла ?! Няма да има разпад :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 5 месеца
До: Tikva007 айде пак запопна да се предлага ...ти си истински давач.. даваш опорки, даваш дупппе! ... не ги искаме, задръж ги за гееей клуба ви!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 2 rate down comment 4
Tikva007
преди 5 месеца
До: khao: Дадох ти шанс да ми се изтропаш където поискаш, хем истински, физически. Не тук, в измислената реалност, където и поссерркото отдолу хрраччи. Скри се на създателката си в пешерата. Сам се нулира. Бинарно. Вече си 0000
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 1 rate down comment 3
Tikva007
преди 5 месеца
До: khao: 0000
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 5 месеца
До: Tikva007 пред новодошлите... всеки ти е тропал в голямата уста. ти си нашия форумен идиоот... ае сега дай още пяна! :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 5 месеца
До: Tikva007 хомо, не се прави на мъж пр
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 4
Tikva007
преди 5 месеца
До: stonasto: Да де, нали и аз това казвам - не си пъхай розовото дупи пред шпека на прросстаци като мен. Хррачи си върху който си искаш там, но така, че аз да не разбирам. През шмайзера ми е с кого разговаряш, но тук се пише и ти се обръщаш пишейки към мен по начин, с който си търсиш почерпка. Освен, ако всъщност не си поредната шшлюхха, която така си докарва хардкор ласки като абонираните за вниманието ми Пурко Имитаторът, Ташка и Бомбашка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 5 месеца
До: adimos айде още един хомосексуалист като тиквата.... само фаллоси са му в устата и главата! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още