IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна печели информационната война с Русия

Силната работа на ПВО дава предимство на защитаващата се страна във войната в Украйна, сочат анализи на британското разузнаване

09:17 | 04.11.23 г. 29
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Чрез мащабна операция в социалните мрежи Украйна успя да накара 17 хил. руснаци да дезертират от фронта без да бъде даден и един изстрел, сочи анализ на Business Insider. Изданието цитира командващия специалните операции в американската армия ген. Джонатан Брага, според когото това е много важен тактически инструмент, който е отслабил защитните сили на руската армия.

Широкото използване на различни комуникационни канали дава достъп до много информация, която е използвана активно от разузнаването на Украйна. Има данни за индивидуално изпращани съобщения чрез социалните медии до руски граждани, което е довело бягство, разказва още Брага.

"Това са 17 хил. войници, които няма да дойдат на бойното поле и да се налага да се биете с тях" категоричен е генералът и допълва, че украинците са показали значими резултати в информационната война.

Независимо дали я използват, за да убедят съюзниците да им предоставят помощ и оръжия, или изтъкват недостатъците на руската армия, украинците използват много умело информацията в своя полза, казва още ген. Брага.

Русия също има своите опорки в тази война - основно кампания срещу Запада и НАТО. Но по отношение на противодействия на деморализацията в армията и отказа за изпълнение на заповеди, примерите са свързани с жестоки наказания, които са били използвани от съветската армия по време на Втората световна война, казват американските военни. Прави впечатление още, че Кремъл е давал насоки да бъдат описвани възможностите на украинските военни в позитивна светлина преди контранастъплението, за да насърчи после своите военни, че успехът им при спирането на атаките е значим. 

Силната ПВО дава предимство на защитаващата се страна във войната в Украйна

През вече 20 месеца война в Украйна нито една от двете воюващи страни не можа да осъществи отчетливо въздушно предимство и основната причина за това е успешната работа на противовъздушната отбрана (ПВО), сочат анализите на британското военно разузнаване относно развитието на бойните действия в страната. Това води до тенденция, която се наблюдава още от първите дни на пълномащабната война - предимство за защитаващата се страна.

Експертите дават за пример бавното придвижване на украинските военни на южния фронт от една страна, и неуспешната на този етап офанзива на руснаците към Авдиевка. Силната работа на системите на ПВО не позволяват ефективна въздушна подкрепа, съответно и на широко разгръщане на атаката.

В допълнение е и широчината на фронтовата линия - 1200 километра, която изисква присъствието на военни за поддържането ѝ и невъзможност и за двете воюващи страни да съберат достатъчно сили за осъществяването на значим пробив.

В началото на месеца главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна ген. Валерий Залужний предупреди, че войната навлиза в нова фаза - позициона, което ще позволи на Русия да възстанови военната си мощ и посочи, че един от изходите от този тупик е  предаването на самолетите F-16 на Украйна.

Най-масовата въздушна атака срещу Украйна от месеци

На 3 ноември руските военни извършиха най-масовата въздушна атака от месеци, използвайки 40 дрона и ракета Х-59 по обекти на украинска територия. ВВС на Украйна съобщи за унищожени 24 от дроновете и ракетата. Киев потвърди удар по военен обект в Иванофранковска област, но без да уточнява какъв е той, а президентът Володимир Зеленски обеща, че атаката ще има отговор. 

В ранните часове на 4 ноември руските военни са свалили четири дрона над Курска и Белгородска област, съобщава Министерството на отбраната на Русия. Украинските ВВС отбелязват два дрона, изстреляни към Сумска област, като и двата са унищожени от ПВО.

През целия октомври Русия използва 282 бойни дрона Shahed за обстрел над Украйна. Очакванията са, че с влошаване на времето атаките ще стават все по-масови, тъй като и щетите по инфраструктурата ще бъдат по-болезнено усещани.

Бойните действия остават интензивни през 618-я ден от началото на пълномащабнат авойна, съобщават от Генералния щаб на ВСУ. През изминалото денонощие има 66 директни бойни сблъсъка, както и артилерийски и въздушни обстрели над повече от 110 военни цели и населени места в прифронтовите градове.

Най-ожесточени остават боевете около изравнената със земята Маринка, която от месеци руснаците не успяват да превземат, както и около Авидевка, Бахмут и Купянск. И двете воюващи страни съобщават за отбити атаки и няма потвърден напредък, сочат геолокализирани данни, цитирани от Института за изучаване на войната (ISW). Край Лиман за пореден ден няма атака от руска страна, но се извършва контрабатарейна работа и прегрупиране.

Руски източници съобщават за напредък на украинските части при превземането на Кринки, разположено на левия бряг на р. Днепър. Артилерия и дронове пречат на руснаците да си върнат пълния контрол над населеното място. Според информацията украинците са в достигнали до центъра на Кринки. Атаките им край Пойма и обаче не са успешни.

САЩ предостави нов пакет помощи за Украйна

САЩ предостави нов пакет помощ за Украйна, но в Белия дом признаха, че средствата ще намалеята, докато не бъде намерено решение с противопоставянето на Камарата на представителите на американския Конгрес за отпускането на средства за Украйна. Сегашният пакет е на стойност 425 млн. долара, като само 125 млн. долара са за незабавни доставки на въоръжение от складовете на американската армия.

Тази помощ включва различни видове снаряди, противопехотни мини, муниции за системите за ПВО NASAMS и за зенитно-ракетните системи HIMARS, както и резервни части за предоставеното досега оборудване.

Останалите 300 млн. долара от пакета ще бъдат насочени към компаниите от военно-промишления комплекс за поръчки за производството на нова техника и оръжие за Украйна. Те ще бъдат доставени в страната на по-късен етап - когато бъдат произведени. По тази програма американски производители разработват системи за обезвреждане на дронове и боеприпаси с лазерно насочване.

В отговор на намалената помощ Украйна ускори доставките на собствено производство на оръжия и муниции към фронта. От 1 ноември Министерствто на отбраната облекчи процедурите по одобрение и сертифициране на продукцията на военно-промишления комплекс. По време на война обикновено оръжията от конвейерите отиват директно на фронта, след като бъде гарантирано само, че са безопасни за използване, коментират анализатори в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:17 | 04.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

28
rate up comment 1 rate down comment 3
Гошогошев
преди 6 месеца
До: OHЯМен ми е по интересно ,що не отиват в Саудитска Арабия ,след като е толкова развита А ти вземи че отиди до тая Русия ,много ще ти е от полза ,много ,ако не друго поне ще внимаваш като пишеш за там
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 4 rate down comment 4
khao
преди 6 месеца
До: SnaGi аххх, колко си тъъъъп... нали точно за това говоря на друхаря ти по копейкии! ... ако случайно се роди някой читав в блатото ви, веенага бива натирен, изгонен и преби.. може да реализира потенциала си само в друга държава.. .. и сикорски е украинец!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 11 rate down comment 5
OHЯ
преди 6 месеца
Pycopoбчета , я кажете защо Саудитска Арабия е една от най-развитите държави в света , а тук в Бг получаваме по-голяма заплата отколкото в сибирската cмpaд ? Защо хора бягащи не отиват в рая на Късия , а искат в прогнилия Запад ? Или и бежанците край полските граници ( пак и у нас ) са западна пропаганда ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 4 rate down comment 8
SnaGi
преди 6 месеца
Сикорски с изостаналите си научни познания придобити в изостаналия СССР, успява да съживи извънземно напредналата въртолето индустрия в Сащ. Това за индустриалното копиране се е случвало двустранно, като след WW2, американците също са заграбили голяма част от германските разработки. Това не е конспирация и може мн лесно да се прочете от западни източници. Лошото е, че масово не се четат научни статии, а се четат синтезирани/не научни статии на пропагандни автори и хоп ставаш форумна "Нинджа".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 4 rate down comment 8
SnaGi
преди 6 месеца
До: data, Доста пристрастно и омаловащжаващо пишеш, следваш изцяло англо-американката стратегия. За космоса, Верно толкова са тъпчели на едно място, та единствени те имаха орбитална космическа станция, на база на която е конструирана и МКС. Имаха и един ракети носител, дето до преди няколко години, основно той се използваше за пелети до МКС. Това, че някой конструктор бил от република Окрайана, част от СССР, дори не си струва да се коментира. Интересен е момента с Сикорски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 11 rate down comment 12
Tikva007
преди 6 месеца
До: data: И какво се опитваш до ми покажеш - че освен, че си функционално неграмотен, не можеш и да четеш с разбиране ли? От баща руснак и майка берорускиня украинец ли се получава? Или си си хванал на партенката в Уикипедия, че в руската империя е имало държава украйна? Я разгледай карти на руската империя и ми покажи границите на украйна. А може да си ленинист-троцкист, защото те двамцата й измислят името и я заграждат с молив на картата на СССР, но доста след раждането на Корольов. Въпроси?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 6 rate down comment 7
data
преди 6 месеца
До: Tikva007Роден е в град Житомир, Украйна, Руска империя на 30 декември 1906 (12 януари 1907 нов стил) г. Баща (син на руснак и беларуска от Могильов) е учител по руска литература, майка му (от казашко-гръцко-полски произход) е дъщеря на търговец от Нежин; живеят в Киев от 1908 г. Поради финансови затруднения родителите му се разделят (1910), развеждат се след години. Децата живеят при нейните родители в Нежин и се връщат при нея в Киев (1914), където тя се омъжва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 0 rate down comment 3
imvktwk
преди 6 месеца
Най-продаваният продукт за отслабване в света! Килограмите наистина изчезват без диета и спорт, резултатите са видими след седмица. Помогна на мен и съпруга ми и ще помогне на вас, взех го с отстъпка тук:-----> https://paply.org/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 9 rate down comment 9
penkiler1415
преди 6 месеца
СССР-то се справиха с най-силната,подготвена,мотивирана и въоръжена армия в света през Втората Световна.Но се биеха срещу агресор и не бяха сами.Сега Путин и Русия е агресора. И както и да приключи конфликта,нищо добро не ги чака.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 8 rate down comment 8
khao
преди 6 месеца
До: Tikva007 и аз това им се чудя... тръгнали на дискусия с радиоточката! не виждат ли хилядите провали преди тях... няма шанс да пробият с неуккк дебилллл като теб! Нивгаш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още