IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министерски съвет одобри договора за бойните машини "Страйкър"

решението се предлага на Народното събрание да ратифицира със закон договора

22:43 | 23.11.23 г. 6
Снимка: Michael Ciaglo/Getty Images
Снимка: Michael Ciaglo/Getty Images

Правителството одобри на днешното си заседание договора за придобиване на бойни машини "Страйкър" по Програмата на САЩ за чуждестранни военни продажби, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. С решението се предлага на Народното събрание да ратифицира със закон договора.

Международният договор BU-B-UCP е изготвен във връзка с изпълнение на приетия от 49-ото Народно събрание Проект за инвестиционен разход „Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада". Реализирането на договора ще позволи в кратък срок да се преодолее част от дефицита от способности в Сухопътните войски на Българската армия, се казва в мотивите към решението

С друго свое решение от днес кабинетът разреши присъединяване на четири формирования от състава на Въоръжените сили на България към Програмата за подготовка на Корпуса за бързо развръщане на НАТО в Солбиате Олона, Италия. Формированията са: Четвърти артилерийски полк - Асеновград от състава на Сухопътните войски и Група за контрол на придвижването, Взвод от Средна транспортна рота и Командна клетка от Центъра за поддръжка на конвоите от състава на Командването за логистична поддръжка. 

Целта на присъединяването е участие на командири, щабове и отделни специалисти в провеждането на съвместна подготовка, учения и тренировки. Това ще допринесе за повишаване на оперативната съвместимост, прилагането на стандартните процедури при планирането, командването и управлението на многонационални съюзни операции, се казва в мотивите към решението. 

С този акт на правителството се разрешава на български военнослужещи и цивилни служители от четирите формирования да участват в подготовка и обучение, тренировки и учения съвместно с техните италиански колеги, както и с такива от други държави членки на Алианса, присъединили свои формирования към Програмата за подготовка на Корпуса за бързо развръщане на НАТО в Италия. 

С решението се задълбочава сътрудничеството в областта на отбраната между България и Италия. По този начин страната ни затвърждава съюзната солидарност към общите усилия на Алианса за гарантиране на суверенитета и териториалната цялост на страните членки, уточняват от пресслужбата на правителството. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:28 | 23.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 2
andy
преди 5 месеца
Докато ФАЩ се опитва да си пробута морално изгнилите си тенекии и прашки, конфликта в Укристан води до невероятно развитие на технолигийте във воденето на военни действия - самонасочващи се дронове и снаряди с IR и AI, и всякаква друга роботизирана военна техника. И това само за по-малко то 2 години от началото на конфликта. Не ми се мисли какво ще е положението след още 1-2 години. ФАЩ и еврейските варвари изглеждат безнадеждно останали в миналото с консервните си кутий и седящите мopcки пaтkи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
valentino29
преди 5 месеца
"Добре дошли отново в канала AIRPOWER за дискусия за украинските войници в Северния военен окръг, които наскоро претърпяха нова загуба. Загубиха още един американски бронетранспортьор Stryker."https://x.gd/ZnJik
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 8
khao
преди 5 месеца
идеалка... доста ефективни машини, доказаха се срвщу руските тенекии!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
andy
преди 5 месеца
Да са ни честите новите чертежи на "Афганистанските ковчези"!!! Виждам, че археолозите на сайта са страшно въодушевени от новината. Но вместо да чакат още няколко века, да вземат да се помолят на руснаците да им изпратят отворените консерви от укрополетата. Там е пълно с такава скраб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 7
sssaaa
преди 5 месеца
2035г ли ще се доставят или между 2035 и 2050? Ако по някаква причина дойдат по-рано, вероятно ще ги дарим на Украйна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 8
zelka007
преди 5 месеца
бонбон ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още