IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС обмисля възобновяване на делото срещу САЩ в СТО заради стоманата и алуминия

Брюксел ще се въздържи от незабавно повторно налагане на ответни мита върху американски стоки

12:21 | 08.12.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейският съюз (ЕС) обмисля възобновяване на делото в Световната търговска организация (СТО) срещу САЩ заради спора за вноса на стомана и алуминий от времето на Доналд Тръмп. Тогава Вашингтон и Брюксел си наложиха взаимни мита върху стоки за над 10 млрд. долара.

Важният елемент е, че ЕС ще се въздържи от незабавно повторно налагане на ответни мита върху американски стоки заради разногласията, съобщава Bloomberg. С това Брюксел отстъпва по ключова точка в преговорите с Вашингтон, посочват запознати източници, пожелали анонимност.

С рестартиране на делото ЕС ще си остави вратичка за налагане на мита в бъдеще. В същото време блокът ще удължи споразумението, което избягва връщането на митата върху износа за милиарди долари.

Предстои Брюксел да вземе окончателно решение, посочват източниците на агенцията.

Bloomberg съобщи по-рано, че ЕС се противопоставя на налагането на мита на САЩ от страх, че това може да даде тласък на кампанията на Тръмп преди президентските избори догодина. ЕС и САЩ водят интензивни преговори от месеци и се опитват да намерят решение на проблема.

Говорител на Европейската комисия (ЕК) не е отговорил веднага на искането на коментар от страна на агенцията.

Търговският конфликт започна, когато бившият американски президент Доналд Тръмп наложи мита върху вноса на европейска стомана и алуминий, позовавайки се на опасения за националната сигурност. ЕС отговори със собствени ограничителни мерки.

Комисията постигна временно примирие с администрацията на президента Джо Байдън през 2021 г. ЕС и САЩ си дадоха двегодишен прозорец за постигане на споразумение относно така нареченото Глобално споразумение за устойчива стомана и алуминий, което окончателно ще сложи край на конфликта и митата. Ако не се постигне споразумение, част от митата може да бъдат върнати догодина.

Като част от примирието от 2021 г. САЩ отчасти премахнаха своите мита и въведоха набор от тарифни квоти, над които се прилагат мита върху металите. ЕС замрази всичките си ограничителни мерки. Това е създало небалансирана ситуация, смята Брюксел, защото износителите от блока плащат над 350 млн. долара годишно заради американските мерки.

Тъй като преговорите са в застой, ЕС и САЩ дискутираха евентуално удължаване на примирието. САЩ искат да удължат статуквото след американските избори до края на 2025 г. ЕС иска да замени настоящата система от квоти, която включва десетки както тримесечни квоти, така и категории стомана, с годишни квоти.

Администрацията на Байдън категорично отхвърля по-горната идея. Въпреки това много държави от блока не са склонни да отговорят на този отказ, като наложат отново мита върху някои американски стоки, защото се опасяват, че това ще увеличи шансовете за преизбирането на Доналд Тръмп през следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:21 | 08.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още