IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японският премиер е изправен пред най-големия политически скандал от десетилетия

Скандалът се заформя около укриване на пари от кампании за набиране на средства

11:23 | 13.12.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Японският премиер Фумио Кишида изпитва трудности да овладее най-големия финансов скандал от три десетилетия, който удря дълго управляващата му партия на либералните демократи (LDP), а това повдига въпроси за това колко още ще успее да остане на власт, пише Bloomberg.

Премиерът ще даде пресконференция по-късно в сряда, на която се очаква да обяви освобождаването на четирима от министрите в кабинета му, които са сред обвинените, че са прикривали приходи от събития за набиране на средства. Прокуратурата може да започне да разпитва законодатели още вечерта след края на парламентарната сесия, твърди вестник Yomiuri.

Степента на предполагаемото участие на министри от кабинета и висши партийни представители предизвика сравнения с така наречената афера Recruit от края на 80-те години на миналия век, когато обвиненията в търговия с вътрешна информация свалиха от поста му тогавашния министър-председател Нобору Такешита и доведоха до загуба на изборите за горната камара на парламента.

Очаква се около една пета от кабинета да бъде уволнен, тъй като скандалът засяга най-голямата от петте фракции в партията и изглежда ще се разпространи още по-широко. Съобщава се, че двама партийни представители ще подадат оставки.

Сътресенията заплашват и политическата програма на Кишида, докато се опитва да прокара мерки за защита на избирателите от ефектите на инфлацията и търси начини да финансира плановете си за най-голямото разширяване на отбраната след Втората световна война.

„Това наистина е кризисна ситуация“, казва Нацуо Ямагучи, ръководител на партията „Комейто“, която е коалиционен партньор на Кишида. „Трябва да изчистим проблема с политическото финансиране без половинчати мерки и след това да помислим как да започнем отново от основите“.

Вече най-малко популярният премиер от повече от десетилетие според няколко социологически проучвания, подкрепата на Кишида се срина още повече заради скандала. Въпреки че няма планирани парламентарни избори до 2025 г., един депутат от LDP предположи, че Кишида може да се оттегли още през пролетта, което ще даде път на друг представител от партията да поеме поста.

Анкета, публикувана от вестник Sankei и FNN в понеделник, показа, че почти 90% от анкетираните искат Кишида да си тръгне най-късно до края на мандата си през септември. Проучванията показват, че основните опозиционни групи получават подкрепа в едноцифрен процент, което значи, че LDP ще остане на власт при следващи избори.

И четиримата обвинени са членове на партийната фракция, ръководена преди от покойния премиер Шиндзо Абе, най-голямата в LDP, която остана без лидер след убийството му преди повече от година.

„Малко вероятно е да видим големи промени в посоката въпреки този скандал“, казва Кристи Говела, директор на Центъра за индо-тихоокеански въпроси към Хавайския университет в Маноа. „Може обаче да видим намаляване на способността на Кишида да се фокусира върху външната политика, тъй като вниманието му е привлечено по-близо до дома“.

Обвиненията включват депутати, за които се смята, че не са декларирали доходи от продажба на билети за събития за набиране на средства в нарушение на закона за финансиране на кампаниите.

Докато други фракции, включително тази на Кишида, се сблъскват с обвиненията, прокурорите са насочват и към групата Абе, защото действията ѝ са систематични и включват по-големи суми пари, съобщава Yomiuri в сряда.

Укритите средства от фракцията на Абе може да стигат 1 млрд. йени (6,9 млн. долара), пише вестникът, цитирайки източник, близък до въпроса. Депутатите от фракцията, замесени в скандала, отказват да направят съществени коментари по отношение на обвиненията.

Консервативната фракция като цяло подкрепяше Кишида, тъй като той поддържаше дневния ред на Абе по ключови въпроси като свръхразхлабената парична политика и ястребова защитна позиция. Създаването на врагове от своите около 100 законодатели е рискована стъпка.

Изглежда, че Кишида се е отказал от плана да изгони членовете на фракцията на Абе от всички нива на управление, за което вестник Asahi съобщи по-рано.

Ако Кишида реши да се оттегли, депутатите от фракцията на Абе вероятно няма да са част от надпреварата за поста му, особено като се има предвид, че някои членове вече се възприемат от гласоподавателите като опетнени от връзките им с маргиналната религиозна група, известна преди като Църквата на обединението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:23 | 13.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още