IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нидерландското правителство предлага вдигане на ветото за Шенген за България

Преговорите с Австрия още продължават, съобщи премиерът от Брюксел

18:41 | 15.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Adrienne Surprenant/Bloomberg
Снимка: Adrienne Surprenant/Bloomberg

Правителството на Нидерландия е решило да се откаже от ветото за членството на България в Шенген, съобщи премиеръ т акад. Николай Денков пред журналисти в Брюксел, съобщават от Министерския съвет. Решението ще бъде изпратено на парламента, който има последната дума по казуса, стана ясно още от думите на премиера. Ройтерс потвърждава, цитирайки Министерството на отбраната на Нидерландия, че писмо с искане за разглеждане на казуса е внесено в парламента в Хага и се очаква то да бъде разгледано през следващата седмица. 

Очакваме позитивни новини от Нидерландия по отношение на Шенген, отчете Денков пред журналистите след втория ден на Европейския съвет и допълни, че през последните месеци България е извървяла дълъг път, за да се стигне до тук, включително и необходимата законодателна дейност в Народното събрание, подкрепяща върховенството на закона.

През ноември представители на Австрия и Нидерландия посетиха страната ни дадоха позитивна оценка на видяното, отчете още Денков и добави, че по отношение на Австрия преговорите продължават.

"Докато не е договорено, всичко са предварителни разговори", отчете обаче Денков.

Членството на България и Румъния в Шенген беше една от водещите теми във втория ден на Европейския съвет  днес. В първия ден европейските лидери заседаваха до малките часове тази сутрин обсъждайки началото на преговорите с Украйна и Молдова, както и реформата на Многогодишната финансова рамка на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:41 | 15.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още