IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Левият бряг на Днепър се превръща в новата гореща точка на фронта в Украйна

Разгръщане на операцията отваря един от най-кратките пътища към Крим

07:55 | 21.12.23 г. 10
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Военната операция по левия бряг на Днепър се разгръща и мястото се превръща във втората най-гореща точка на фронтовата линия, сочат данните на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна за 665-я ден от началото на пълномащабната война в Украйна. През изминалото денонощие украинците са отбили повече от 30 атаки по техни позиции в региона.

Украйна започна тази офанзива в опит да ограничи ежедневните артилерийски обстрели към Херсон и околностите, но това е и един от най-кратките маршрути към Крим - разстоянието е около 70 километра. Взривяването на язовирната стена на "Каховка" през лятото спря пробива на Украйна през тази линия, но от есента през реката започнаха да се прехвърлят военни части, които извършват контрабатарейна работа. Има информация за унищожени установки "Ураган", използвани за обстрела на Херсон.

Руските военни кореспонденти доскоро се оплакваха от липсата на дронове и бронирана техника в региона, но сега данните показват, че проблемите са решени. Военни анализатори коментират, че вероятно Москва ще се съсредоточи в това направление, защото операция към Крим в навечерието на президентските избори, насрочени за средата на март, не е желана от Кремъл.

Другото направление, в което Русия хвърля големи усилия, остава Авдиевка. Данни сочат предислоциране на военни подразделения, които доскоро участваха в боевете край Бахмут, към града. Според украински военни наблюдатели в момента в региона са съсредоточени към 40 хил. руски войници и тенденцията е броят им да се повиши до 60 хил. Сред тях са едни от най-подготвените руски военни.

От Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна съобщават за повече от 35 неуспешни атаки към Авдиевка през изминалото денонощие. Русия започна атака към населеното място в началото на октомври и до този момент има минимален напредък - боевете продължават да се водят около индустриалната зона и коксовия завод и няма потвърдени данни за навлизане в града.

Руснаците имат напредък около Степове на север, но не и на юг, и не могат да осъществят целта си да обкръжат града.

Интензивни остават боевете и край Маринка, където руснаците се опитват да превземат напълно разрушеното населено място с помощта на артилерия и военна авиация. Украинските военни са отблъснали 10 атаки по техни позиции в региона. Данните показват забавяне на активността около Бахмут.

Като цяло в 665-я ден от войната е имало близо 100 директни бойни сблъсъка, което означава, че зимата не намалява интензивността на бойните действия по целия фронт. Под артилерийски и минометен обстрел са повече от 100 населени места в близост до фронтовата линия.

От ВВС на Украйна съобщават за унищожени 34 от 35 изстреляни дрона в нощта срещу 21 декември. Под обстрел са били Киевска област и централните части на Украйна.

Министерството на отбраната на Русия също дана информация за унищожени 32 дрона над Херсонска, Луганска и Донецка област, както и за свален безпилотен апарат над Белгородска област.

Украйна ще произведе 1000 дрона с обсег от над 1000 км

През 2024 година Украйна ще произведе 1 млн. дрона за нуждите на фронта, обеща по време на годишната си пресконференция президентът Володимир Зеленски. Министърът на стратегическата индустрия Олександър Камишин потвърди, че тази цел е напълно реалистична и допълни, че освен тези дронове страната ще произведе още 10 хил. със среден обсег на действия (до някокостотин километра), както и още 1000 далекобойни дрона, които могат да изминат повече от 1000 километра.

В армията облекчиха условията по приемане на въоръжение на нови модели дронове и непрекъснато се включват нови разработки. Сред тях например е и дронът "Кобра", който е с метална конструкция, обхват от 300 километра и тегло от 15 килограма. Новият дрон вече е в серийно производство и цената му е около 2 хил. долара.

"Работим за увеличаване на ефективността на дроновете във всички направления",коментира още Зеленски в своето вечерно обръщение по повод 665-я ден от началото на пълномащабната война в Украйна и обеща ускоряване на доставките до фронта.

Украйна използва дронове за атаки по руски военни обекти в тила, включително и на територията на Русия. Една от последните операции беше в ранните часове на 19 декември срещу Центъра за космически комуникации в Крим, при която според руски медии са използвани дронове и ракети Storm Shadow. След окупацията на полуострова през 2014 година центърът е превърнат във военна база и част от навигационната система "Глонасс" на Русия.

С дроновете украинските военни се опитват да превъзмогнат и недостига на артилерийски снаряди, който е хроничен от началото на войната.

На Украйа няма да ѝ достигнат 37,3 млрд. долара през 2024 година

Министерството на финансите на Украйна намали размера на дефицита на средства през 2024 година от 41 млрд. долара на 37,3 млрд. долара. Причината е устойчивото развитие на икономиката през тази година с ръст от 5% на брутния вътрешен продукт и намаление на инфлацията от над 26% през ноември 2022 г. до около 5% в края на 2023 г.

Украйна разчита на външна помощ основно за покриването на социалните разходи, след като използва всички средства, които набира в хазната, за войната.

Преди дни финансовият министър на Украйна Серхий Марченко участва в срещата на финансовите министри и гуверньорите на централните банки на страните от Г-7, представители на ЕС, Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка.

В Белия дом съобщават за продължаващи разговори с представители на републиканците за военната подкрепа за Украйна, Израел и Тайван. Тя беше обвързана с укрепване на границите на САЩ и промяната в политиката за миграция от републиканците. "Имам усещането, че се движим в правилната посока", каза в ежедневния брифинг говорителят на Белия дом Карин Жан-Пиер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:55 | 21.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

10
rate up comment 5 rate down comment 7
khao
преди 4 месеца
До: Tikva007 и кво толкова "скандално" ина, тъъъп ? Такива статии има от началото на 3 дневната ви специална операция... като гледам с нищо не са ви помогнали, все сте у тинята... и честити юбилееен 350000 рашибозук!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 4
филофоб
преди 4 месеца
това за горещата точка на днепър и кремъла говори
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 4
Tikva007
преди 4 месеца
*Левият бряг на Днепър се превръща в новата гореща точка на фронта в Украйна* - ако едно открито грроббище може да е гореща точка, нека да е гореща точка. Ето една съвсем актуална статия от NYT - медия, която с патос и плам доскоро описваше дори несъществуващите громящи победи на украйна - няма как да я обвиним в проруска пристрастност. Скоро такива статии ще се четат за всички точки по целия фронт: *https://nytimes.com/2023/12/16/world/europe/ukraine-kherson-river-russia.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 8
andy
преди 4 месеца
Всъщност с изключение на северозападната част на Авдеевка, укронацистите отстъпват по цялата фронтова линия. Най-фрапиращ е калапсът при Артьомовск. При Кринка от 400 укронациста в момета са останали около 100. Може да се досетите какво се е случило на другите 300. Точно така, правят компания на Бандера, Хитлер и Мусолини. Останалото са предимно укронацистака пропаганда и халюцинации от приема на много зелено. ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 5
andy
преди 4 месеца
Даже хамерикаците схванаха на къде духа вятъра и се опитват по всякакъв начин да се отърват от удавящият се укристан, но тукашните нацистолюбители все по-дълбоко го нагълтват. Всъщност това става по заповед на ФАЩисаните. Де ще ви крием като дойдат русаците, другарки и другари фюреровци?!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 7
sssaaa
преди 4 месеца
Преди 2 седмици коемтара на Зеле - "След близо две години война президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че са необходими промени, за да се подобри системата за военна мобилизация. " И ето го днес решението - Мобилизират Жени и Студенти за да сменят и заменят загубите, които днес наторяват нивите за предстоящата реколта с очаквани рекордни добиви на зърно. Дет вика Бидона - Ще подкрепяме Украйна до последния Украинец! Ето виждате ли колко са добри Американците, подкрепят ги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 7
sssaaa
преди 4 месеца
Украинците пак са "напреднали" с предишното темпо 1 напред 2 назад край Степове и Новомахутивка. Чакаме сега Фекалната Зелка да ни каже, как това е част от Евроатлантическия план за контра атака през предстоящите месеци след новата година. И не на последно място как Рашките губели по 1000 военни на ден, а Украинците 10 пъти поне по-малко загуби. Разбира се Мобилизацията от 500к (жени и студенти) е нещо съвсем Демократично и нормално за отчаяното племе, което цели да замени сегашните от фронта!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 8
Tikva007
преди 4 месеца
Такива статии в последно време напомнят за заглавието и отчасти сюжета на Яворовата пиеса *Когато гръм удари, как ехото заглъхва*. В случая украйна стана обект на мощна гръмотевична буря от няколко посоки, а ехото заглъхва в такива ошмулени откъм доскорошния победен патос статии. Само тукашното подобие на Вазовия герой - селският иддиоотт *** - зелката Ташка фон Мюнхаузен, продължава да се криви и залива с измишльотини и маймунщини опустяващото откъм коментари пространство под статиите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 13
Vayk__
преди 4 месеца
"сочат данните на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна" , до тук може да спрете да четете статията :)))))))Тези дрънкания на фона на предстояща нова могилизация на 500 000 украинци, включително и от ЕУ:))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 22
zelka007
преди 4 месеца
ден 665 от тридневната война , без малко пак хилядарка отишла при кобзон , ежедневната порция танкчета и бмп-та за скрап ... нормалните неща ... мъжагите от мужикостан напинят за нови перални , бременните украинки ги правят на дреб ... кадрите около Авдеевка с рассийски тор на купчини са добри , нали друзя антиваксъре-газовици ... ?! ... прелест ... !! ... снощи е забелязана сянка с меки китки да прескача оградата и да взима мярка на шпагина дето лежи в центъра на София ... пълно с извратени !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още