IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 100 души са убити при атака в Иран при възпоменание на Касем Солеймани

Засега никой не е поел отговорност за взривовете, макар че Техеран намеква за отговорност на Израел, а САЩ отричат участие на Вашингтон и Тел Авив

21:22 | 03.01.24 г. 3
Снимка: EPA/TASNIM NEWS AGENCY
Снимка: EPA/TASNIM NEWS AGENCY

Две експлозии в Иран убиха повече от 100 души и раниха десетки по време на церемония в памет на върховния командир Касем Солеймани, който беше убит от американски дрон през 2020 г., предава Ройтерс, като цитира ирански официални лица.

Засега никой не е поел отговорност за атаката. Техеран обаче обвинява Израел, като официални лица казват, че атаките са извършени, „за да накажат позицията на Иран срещу Израел“. Това е поредният знак, че войната между Израел и терористичната организация „Хамас“, подкрепяна от Иран, може да се разрасне в по-широк регионален конфликт.

Иранската държавна телевизия съобщи за първа, а след това и за втора експлозия по време на многолюдното събитие на гробището, където е погребан Солеймани в югоизточния град Керман.

Неназован служител е коментирал пред държавната информационна агенция IRNA, че "две експлозивни устройства, поставени по пътя, водещ към гробището на мъчениците в Керман, са били детонирани дистанционно от терористи". Според държавната телевизия най-малко 103 души са били убити и 211 други са ранени. Това прави атаката една от най-тежките атаки в Иран.

Стотици иранци са се събрали на мястото, за да почетат годишнината от смъртта на Касем Солеймани. Реза Фала, ръководител на обществото на Червения полумесец в Керман, коментира пред държавната телевизия, че огромната тълпа е затруднила извеждането на ранените.

Други видеозаписи, излъчени от иранските медии, показват десетки тела. На кадрите се вижда, че някои минувачи се опитват да помогнат на оцелелите, а други бързат да напуснат района на експлозията.

По-късно държавната информационна агенция съобщи, че гробището е евакуирано и затворено до второ нареждане. Правителството обяви, че четвъртък ще бъде ден на траур.

Вътрешният министър на Иран Ахмад Вахиди обеща силен отговор на атаката, въпреки че още никой не е поел отговорност за атаката.

САЩ и Израел междувременно отхвърлиха предположенията, че стоят зад смъртоносната атака. „САЩ не са замесени по никакъв начин и всяко предположение за обратното е нелепо“, коментира говорителят на Държавния департамент Матю Милър. Той допълва, че Вашингтон няма основания да смята и че Тел Авив е замесен в експлозиите.

През 2022 г. сунитската мюсюлманска въоръжена групировка „Ислямска държава“ пое отговорност за смъртоносна атака срещу шиитски храм в Иран, при която загинаха 15 души.

По-ранни атаки, за които групата пое отговорност, включват смъртоносни двойни бомбени атентати през 2017 г., които бяха насочени срещу парламента на Иран и гробницата на основателя на Ислямската република аятолах Рухола Хомейни.

Убийството на Солеймани от САЩ при нападение с дрон на летището в Багдад и отмъщението на Техеран чрез нападение на две военни бази в Ирак, в които са разположени американски войски, доближиха през 2020 г. САЩ и Иран до пълномащабна война, припомня Ройтерс.

Като главен командир на елитните сили Кудс, отвъдморската част на Корпуса на гвардейците на революцията на Иран (IRGC), Солеймани ръководеше тайни операции в чужди държави и беше ключова фигура в дългогодишната кампания на Иран за изтласкване на американските сили от Близкия изток.

Напрежението между Иран и Израел и САЩ като ключов съюзник на Израел достигна нов връх заради войната на Израел срещу подкрепяните от Иран бойци на „Хамас“ в ивицата Газа.

Подкрепяните от Иран йеменски милиции хути обявиха война на Израел и започнаха да нападат кораби в Червено море.

В миналото Иран е обвинявал Израел за атаки срещу отделни хора или места в рамките на неговите граници - твърдения, които Израел нито потвърждава, нито отхвърля. Миналата седмица Иран обвини Израел в убийството на друг висш офицер и бивш колега на Солеймани - Сейед Рази Мусави, в Сирия.

В Турция тайните служби арестуваха 33 души във вторник по подозрения в шпионаж от името на израелската разузнавателна агенция Мосад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:22 | 03.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
Tikva007
преди 4 месеца
На някого вече му свършва търпението да запали голямата война в Близкия изток. Срамота ще е тези армади, дето ги закараха в региона заради Хамас, така да си тръгнат някой ден от там с няколко мърряви хуситски лодки в актива и с непокътнат Иран.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 6
evlogi
преди 4 месеца
По 72 девици на ч.ал.*** се падат ся в рая.Натоварен ден е бил там, как се намират 7200 девици...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 9
zelka007
преди 4 месеца
тази гнида е наредила навремето взривът на автобуса в Бургас ... убаво са поизтрепали брадатите на помена ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още