IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран: Все още има перспективи пред преговорите за ядрената сделка

Дипломатическата среда за провеждане на нов кръг от преговори все още съществува, изтъква говорител на външното министерство на Иран

15:00 | 01.01.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Иранският президент Ебрахим Раиси. Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg
Иранският президент Ебрахим Раиси. Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg

Иран е отворен за нови преговори около ядрената си програма със световните сили, след като геополитическият фокус беше изместен към войната между Израел и „Хамас“ в Газа, съобщава Bloomberg.

„Дипломатическата среда за провеждане на нов кръг от преговори все още съществува“, изтъква Насер Канаани, говорител на външното министерство на Иран, по време на пресконференция в Техеран. „Нямаме проблем с нов кръг от преговори в рамките на нашите червени линии“, добавя той.

Миналия месец Техеран предположи, че усилията за съживяване на сделката, насочена към ограничаване на ядрената му програма в замяна на облекчаване на санкциите от страни като САЩ, са били засенчени от войната в Газа, която започна на 7 октомври.

Иран и Вашингтон водят серия от непреки преговори от април 2021 г. за възстановяване на сделката, след като бившият президент на САЩ Доналд Тръмп се отказа от споразумението през 2018 г.

През октомври САЩ постигнаха неофициално споразумение с Катар да спрат достъпа на Иран до блокираните средства за хуманитарна помощ в размер на 6 млрд. долара, държавни в ограничени сметки в Доха, докато администрацията на американския президент Джо Байдън разследва потенциалното участие на Техеран в атаката на „Хамас“ срещу Израел. Миналия месец Иран отрече да е загубил достъп до средствата.

„Динамиката на преговорите за премахване на санкциите може да доведе до приливи и отливи в резултат на случващото се в региона“, посочва Канаани.

След началото на войната между Израел и „Хамас“ иранският президент Ебрахим Раиси предупреди, че военните действия на израелските сили в Газа отиват твърде далеч и ще въвлекат и други страни в конфликта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:47 | 01.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
zelka007
преди 3 месеца
аятоласите , къф мирна държава са ... поставили са си цел , да обогатяват уран до 95% , строят мирни балистични ракети ... мир отвсякъде ... :))) ... да напомня , че от там дойдоха онези , дето се взривиха в автобуса в Бургас !! и убиха българин !! щот се позабравя от форумните радетели за рассийски мир ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още