IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран забавя натрупването на обогатен уран за ядрено оръжие

Това може да облекчи напрежението със САЩ и да позволи възобновяване на по-широките преговори за ядрената програма и санкциите

10:58 | 12.08.23 г.
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Иран значително забавя темпото, с което натрупва обогатен уран с качество, близко до необходимото за производство на ядрено оръжие. Страната е разредила концентрацията на част от запасите си, пише Wall Street Journal, като се позовава на информирани източници.

Това може да облекчи напрежението със САЩ и да позволи възобновяване на по-широките преговори по споразумението за ядрената програма и санкциите срещу ислямската република, от което бившият американски президент Доналд Тръмп се оттегли, припомня медията.

Ден по-рано Техеран освободи четирима американски граждани от затвора под домашен арест. Това е първата стъпка от планираната размяна на затворници между САЩ и Иран. Днес в Южна Корея бяха отблокирани и 6 млрд. долара приходи от петрол на Иран, които Техеран обеща да използва за "несанкционирани стоки".

Американски и европейски служители са казали на Иран, че ако напрежението деескалира през лятото, те ще бъдат отворени за по-широки преговори по-късно тази година, включително за ядрената програма на Иран.

Администрацията на американския президент Джо Байдън се надява да избегне голяма криза с Техеран в навечерието на президентските избори догодина. Критиците на Вашингтон обаче смятат, че САЩ се готвят да възнаградят Иран, въпреки че страната е взела американски граждани за заложници, както и за малката пауза в ядрената дейност, докато Техеран засилва регионалните заплахи и предоставя военна помощ на Русия за войната ѝ в Украйна.

Откакто САЩ напуснаха иранското ядрено споразумение от 2015 г., което отмени международните санкции срещу Техеран в замяна на строги, но временни ограничения върху ядрената му дейност, Техеран разшири сериозно програмата си за обогатяване на уран. Администрацията на Байдън се опита да съживи ядрения пакт, след като той встъпи в длъжност, но тези преговори се провалиха миналата година.

Най-тревожна за Запада беше информацията, че Техеран произвежда 60% обогатен уран, който може да бъде превърнат в достатъчно оръжеен материал за ядрена бомба за по-малко от две седмици. Иран твърди, че ядрената му програма е за мирни цели.

През май запасите на страната от 60% обогатен уран се изчисляваха на около 114 кг. Според източниците на медията Техеран е разредил малка част от тях до по-малка чистота и е забавил темпото, с което натрупва нови запаси – между февруари и май Техеран е произвел под 9 кг. Ситуацията обаче лесно може да се обърне и страната да се върне обратно на постигнатите нива.

Агенцията на ООН за атомната енергия се очаква да публикува следващия си доклад за ядрената програма на Иран в края на август или началото на септември.

Докато темпът на производство на обогатен уран в Иран може да варира поради редица технически причини – включително профилактика на едно от двете му ядрени съоръжения, фактът, че Иран е разредил малко високообогатен уран предполага, че по-бавното натрупване на запаси от обогатен уран е умишлено.

Дори и да спре да натрупва обогатен уран обаче, Техеран има достатъчно материал за поне две ядрени бомби. Според официални представители на САЩ Иран може да разполага с ядрено оръжие в рамките на няколко месеца.

След тайни непреки разговори тази пролет с участието на висши служители на САЩ и Иран служители от администрацията на Байдън изложиха няколко стъпки, които се надяват Техеран да предприеме, за да намали напрежението. От Вашингтон искат Иран да покаже по-добро сътрудничество с атомната агенция на ООН и да спре атаките от Иран или негови подставени лица срещу американските сили и персонал.

Докато администрацията на Байдън до голяма степен се отказа от надеждите за съживяване на ядрената сделка с Иран от 2015 г., официални представители на САЩ продължават да заявяват публично, че се стремят да предотвратят ядрена криза чрез дипломация. Ако усилията за деескалация дадат резултат, двете страни биха могли да се срещнат в кулоарите на Общото събрание на ООН през септември и да планират по-нататъшни преговори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:39 | 12.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още