IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И румънският президент се впуска в битката за председател на Европейския съвет

Вторият мандат на Йоханис като президент приключва в края на годината и той няма право да се кандидатира отново

09:05 | 11.01.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Румънският президент Клаус Йоханис ще се кандидатира за президент на Европейския съвет, съобщава Bloomberg, позовавайки се на запознати с плановете му източници. Той се впуска в битка за поста, който вероятно ще бъде освободен по-рано заради неочакваното изявление на Шарл Мишел, че ще се кандидатира за евродепутат.

Йоханис се присъединява към малък списък от бивши лидери в Европейския съюз (ЕС) – включително Марио Драги от Италия и Ксавие Бетел от Люксембург, чиито имена се появиха като възможни кандидати за поста, който е един от най-високопоставените в съюза. Председателят на Съвета води срещите на 27-те лидери на ЕС и представлява блока по въпроси, свързани с външната политика.

Обявлението от Мишел хвърли в хаос процеса по разпределение на висшите постове на ЕС – сложна система, която взима предвид националността и политическата принадлежност на кандидатите – и даде старт на оспорвана надпревара месеци по-рано. Обикновено преговорите следват изборите за Европейски парламент, след който се избират председателят на Европейската комисия, на Съвета и други постове.

Драги се върна в светлината на прожекторите в сряда, срещайки се с изпълнителни директори в Милано като част от проучване за доклад, който подготвя по европейската конкурентоспособност за ЕК. Това подхрани спекулациите, че може би се прицелва в позиция в ЕС. Бившият ръководител на Европейската централна банка обаче не се интересува от позиция в съюза, казва източник, запознат с мисленето му.

Вторият мандат на Йоханис като президент приключва в края на годината и той няма право да се кандидатира отново. Той ще се изправи пред трудна битка за поста лидер на Съвета, ако председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен получи втори мандат, тъй като и двамата са членове на дясноцентристката Европейска народна партия.

Говорител на кабинета на Йоханис е отказал да коментира плановете на президента.

Европейските избори ще се проведат от 6 до 9 юни, усложнявайки допълнително графика за разместването на висшите позиции.

Ако Мишел бъде избран през юни, той може да се оттегли от сегашната си роля през юли, преди мандатът му да приключи по план през ноември. Ако няма съгласие кой да го смени, ролята може временно да бъде поета от унгарския премиер Виктор Орбан, тъй като страната му е ротационен председател на ЕС през втората половина на годината.

Подобно развитие на нещата притеснява лидерите на ЕС и може да се превърне в силен стимул за компромис преди изборите, особено след като Орбан блокира помощта за Украйна. Той поставя под въпрос и дали руската инвазия в Украйна трябва да бъде наричана „война“ и е единственият лидер на ЕС, срещал се с руския президент Владимир Путин, откакто бе издадена международна заповед за ареста му заради обвинения във военни престъпления.

Бетел, който е бивш премиер на Люксембург и сегашен външен министър, заяви за RTL в понеделник, че в момента не е кандидат и иска да остане в собствената си страна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:05 | 11.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още