IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел ще се кандидатира за евродепутат

Ако бъде избран за член на ЕС, той ще напусне поста си и лидерите на страните членки трябва бързо да се споразумеят за нов председател на Съвета

12:17 | 07.01.24 г.
Снимка: Valeria Monghelli/Bloomberg
Снимка: Valeria Monghelli/Bloomberg

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел ще се кандидатира на изборите за Европейски парламент (ЕП) през юни и ще се оттегли от настоящия си пост, ако бъде избран. Това обяви той самият в събота в интервю пред белгийския вестник „Стандарт“, цитирано от Ройтерс.

„Реших да се кандидатирам на европейските избори през 2024 г.“, казва Мишел и допълва: „Ако бъда избран, ще заема мястото си (в Европарламента). Европейският съвет може да предвиди развитията и да определи (мой) приемник към края на юни – началото на юли“.

Шарл Мишел е бивш министър-председател на Белгия, а от края на 2019 г. е начело на Европейския съвет.

Той ще се кандидатира за Европейския парламент като водещ кандидат на своята партия, белгийското дясноцентристко „Реформаторско движение“, пише медията.

Ако не се споразумеят за наследник та Мишел, унгарският премиер Виктор Орбан, чиято страна ще поеме ротационното председателство на Съвета на ЕС през юли, ще ръководи срещите - роля на посредник, която обикновено се изпълнява от председателя на Европейския съвет, пише Politico.

Този сценарий —Орбан да управлява Съвета непосредствено след изборите за Европейски парламент през 2024 г., повечето от другите 26 лидери на страни от ЕС биха искали отчаяно да избегнат, като се има предвид ескалиращото напрежение между тях и унгарския лидер.

Това е първият път, когато действащ председател на Съвета ще бъде кандидат на избори за Европейски парламент. Мишел трябваше да остане на поста до края на ноември, когато щеше да бъде назначен новият колегиум на комисарите.

След като парламентарните избори се проведат на 6-9 юни във всичките 27 страни на ЕС, европейските лидери трябва да се срещнат на 17 юни и отново на 27-28 юни. На тези срещи те вероятно ще се опитат да постигнат споразумение за заместник на Мишел, въпреки че за поста председател на Европейския съвет обикновено има продължителна „търговия“ между политически групировки, след като резултатите от изборите станат ясни.

Мишел не уточнява дали решението му да се кандидатира за място в парламента означава, че ще се интересува от други висши позиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:17 | 07.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още