IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Климатичните промени ли ще са камъчето, обърнало каруцата на Доналд Тръмп?

За американците околната среда е важна тема и може да се окаже изненадващ фактор за резултата на вота през есента

17:09 | 23.01.24 г. 4
Автор - снимка
Създател
Снимка: Jemal Countess/Getty Images for Climate Power 2020
Снимка: Jemal Countess/Getty Images for Climate Power 2020

Ако сте принудени да отгатнете кой е политическият казус, който ще реши изхода от президентските избори в САЩ през 2024 г., на базата само на новинарско отразяване, може би ще изберете инфлацията или имиграцията. Може би плагиатството. Или дори почитателите на Тейлър Суифт сред феновете на „Канзас сити чийфс“ – тоест почти всичко, но не и климатичните промени, пише в материал за Bloomberg редакторът и колумнист Марк Гонглоф.

И въпреки това според скорошно проучване тревогите около глобалното затопляне може би са това, което попречи на Доналд Тръмп да спечели втори мандат в Белия дом през 2020 г. и може да го лиши от победата отново тази година. Колкото и смело да звучи, това поне ни напомня, че подкрепата за борбата срещу климатичните промени е по-дълбока в САЩ, отколкото мнозина – особено лидерите на Републиканската партия – смятат.

Вярно е, че приблизително две трети от американците се притесняват и искат да бъде намерено решение за все по-хаотичния климат на планетата. Но мнозина американци все пак редовно поставят този проблем много под икономиката, здравеопазването, престъпността и десетки други източници на тревожност. Едва 2% от респондентите в скорошно проучване на Gallup смятат климатичните промени за най-големия проблем, пред който са изправени САЩ.

Но според нов анализ от Boulder’s Center for Social and Environmental Futures (C-SEF) на данни от Университета в Колорадо проблемите с околната среда са дали на демократите 3% преднина по време на гласуването през 2020 г. – повече от достатъчно, за да обърнат изборите в полза на президента Джо Байдън.

Изследователите признават, че са „предпазливи и внимателни“ по отношение на точната цифра, която наричат „неизбежно спекулативна“. Но доказателствата за наличието на известна политическа преднина са убедителни.

Проучване след проучване показва широка, ако не и дълбока, обществена тревога по отношение на климата и желание за действия. И демократите, като единствената политическа партия, която поне вярва, че проблемът съществува, имат преднина пред републиканците по въпроса. Те водят с 26 пункта по въпросите на климата в скорошно проучване на ABC News/Ipsos – по-голяма от преднината по други въпроси като здравеопазване или аборти и много по-голяма от преднината на републиканците по отношение на имиграцията или престъпността.

Как обаче това може да изглежда в цифри в деня на гласуването, когато всички тези останали теми получават толкова повече внимание в медиите. От C-SEF нямат отговор, но предполагат, че възгледите на даден кандидат по отношение на климата могат да са сигнал за базова компетентност: избирателите „могат да поставят под въпрос по-широката преценка на кандидат, който не признава изменението на климата като проблем, и могат да гласуват на такъв кандидат по-слабо доверие по други въпроси“, се казва в проучването.

Също така е възможно избирателите да започват да осъзнават, че климатичните промени имат все по-голям ефект върху икономиката, общественото здраве, имиграцията и др. Това ще става все по-очевидно и по-изявено като политически въпрос със затоплянето на планетата. Светът току-що изпрати най-горещата година в човешката история – рекорд, който може да бъде подобрен през 2024 г., което заплашва да доведе повече горещи вълни, засушавания, наводнения, горски пожари и други бедствия.

Тръмп и другите републиканци междувременно продължават да повтарят древната мантра „копай, копай“ на вавилонската епоха. По време на първия му мандат Тръмп изтегли САЩ от сделката за климата от 2015 г., отмени екологични регулации, даде зелена светлина за добив на още петрол и газ и др. Той и привържениците му изглежда не вярват, че е стигнал достатъчно далеч. По-рано изданието Politico съобщи, че съветниците му имат планове за „пълномащабна война срещу науката и политиките за изменение на климата“, ако се върне в Белия дом.

Дори и бившият губернатор на Южна Каролина Ники Хейли, образецът на климатична сериозност в Републиканската партия според някои, нарече мащабния климатичен закон за климата на Байдън – Закона за ограничаването на инфлацията – „комунистически манифест“ и обеща да „отмени отстъпките на Байдън за зелена енергия“, въпреки че повечето от тези привилегии отиват към управлявани от републиканците щати. Две трети от американците подкрепят Закона за ограничаването на инфлацията, показва скорошно проучване. Хейли, в същото време, не можа да мине 20-те процента подкрепа по време на първичния вот в Айова.

Реторика като на тези, които отричат промените в климата, може и да привлече крайните избиратели на първичните избори на републиканската партия. Но също така рискува да отблъсне почти всеки друг в едни общи избори, включително по-младите републиканци, които все повече искат тяхната партия да започне да гледа сериозно на климата. Тук не става въпрос само за добри политики, но също така и за добра политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:11 | 23.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 3 месеца
До: onezero007 ... то на едро не струва долар ве ... :))) ... кой ще му се върже на този бъдещ затворник ... ?! той лъже за всичко и всеки !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
aldy
преди 3 месеца
Не бойте се деца. Тръмп всеки момент ще бъде арестуван и окаушен. Друг начин няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
evlogi
преди 3 месеца
Глупости са, вярно е.Ако Байдън остане претендент на демократите, Тръмп почти сигурно ще влезе отново в Белия дом.Това,което може да обърне каруцата му е, ако Стария Джо се откаже или се гътне и срещу него застане друг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 6
onezero007
преди 3 месеца
Пълни глупости, ако им обещае долар за галон бензин ще си счупят краката да гласуват за него
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още