IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Денков: Бюджетът за 2024 г. ни приближава към еврото и европейския начин на живот

Министерският съвет приема днес постановлението за изпълнение на държавния бюджет

12:19 | 25.01.24 г.
Снимка: БГНЕС/Антон Станков
Снимка: БГНЕС/Антон Станков

Бюджетът за 2024 г. ни приближава към еврото и към европейския начин на живот, защото има как да бъдем финансово отговорни, без това да бъде за сметка на хората и на бизнеса. Това каза премиерът Николай Денков в началото на днешното правителствено заседание. 

В една от точките в дневния ред е приемането на постановлението за изпълнението на бюджета за 2024 година.

„С това постановление задаваме правилата, чрез които министерствата, държавните институции и общините ще могат да реализират своите политики“, каза премиерът. 

Минималната работна заплата в страната е увеличена с почти 20% и стана 933 лева. До края на февруари ще бъдат актуализирани и заплатите в държавната администрация, а актуализацията ще важи от 1 януари тази година. Значително увеличен е пакетът от социални помощи чрез увеличаване на линията за бедност, предоставяне на допълнителни средства за закрила и за подпомагане на децата, каза Денков. 

Той обърна внимание и на увеличения бюджет за здравеопазване.

„Финансирането на инвитро процедурите е увеличено с 20%, дават се и допълнително 15 млн. лева за скрининг за репродуктивното здраве. Увеличение с 50% има и на размерите на еднократната помощ при бременност и раждане. Учебниците стават безплатни, за първи път, до 12-и клас по всички основни предмети“, уточни премиерът Денков. Той увери, че правителството продължава и политиката по изграждане, реконструкция и надстрояване на детски градини и училища. „Детските градини остават безплатни, както решихме през 2022 г., което позволява децата да се включат в най-ранна възраст в образователния процес“, коментира още той. 

„Трябва да отбележим и новия начин, по който ще бъдат реализирани капиталовите разходи от министерствата и общините, чрез проекти, които са обявени прозрачно. Тяхното изпълнение ще може да бъде проследявано чрез налични публични информационни системи“, допълни Денков.

Премиерът Денков посочи, че това са само част от мерките, с които се подпомага развитието на икономиката, подобряването на живота на хората, с фокус върху децата и техните родители, без да се застрашава по никакъв начин фискалната стабилност на държавата. 

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:19 | 25.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още