IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разходите в бюджета се оказаха надценени и през 2023 г.

Заради по-доброто изпълнение на бюджета правителството разпредели 1,2 млрд. лева за общините

20:45 | 02.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Бюджетът за 2023 година ще приключи с дефицит в размер на 2,2% от прогнозния брутен вътрешен продукт (БВП), сочат предварителните оценки на Министерството на финансите. Това означава, че е постигнато подобрение спрямо заложеното целево ниво в мотивите към Закона за държавния бюджет за 2023 година, или дефицит в размер на 3% от прогнозния БВП.

По-доброто изпълнение на бюджета даде възможност правителството да одобри 1,2 млрд. лева за Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) за авансово разплащане на проекти на местните власти, допълват още финансовото ведомство.

След този разход очакваният дефицит на касова основа по консолидираната фискална програма (КФП) е 2,8% от прогнозния БВП.

Приходите, помощите и даренията към декември 2023 г. са в размер на 67,1 млрд. лева, и  съпоставено с 2022 г. те растат с 2,3 млрд. лева, въпреки че второто плащане по Плана за възстановяване (ПВУ) се отложи за началото на 2024 г.

 За този ръст най-съществен принос имат данъчните приходи, които отчитат 11,9 на сто (5,6 млрд. лева) номинално нарастване спрямо 2022 г. Основно принос имат приходите от Данък добавена стойност (ДДС), които преодоляват забавянето в първата половина на годината. Изоставането при ДДС от внос от първото полугодие на 2023 г. обаче не беше изцяло компенсирано.

Приходите, събрани от Агенция „Митници“ през 2023 г., се очаква да бъдат с около 650 млн. лева по-малко от планираните за 2023 г. Неданъчните приходи и постъпленията в частта на помощите и даренията (основно грантове по програмите и фондовете на ЕС) са по-ниски спрямо отчетените за 2022 г. с около 3,3 млрд. лева.

Това се дължи основно на базов ефект от промяна в законодателството по отношение на постъпилите целеви вноски по бюджета на Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ за финансиране изплащането на компенсации към небитовите крайни клиенти на електрическа енергия по §24 от ПЗР на ЗДБРБ за 2022 г., които през 2022 г. са постъпили в частта на неданъчните постъпления, както и постъпилият през месец декември 2022 г. първи транш по Плана за възстановяване и устойчивост.

Разходите в бюджета, включително и вноската в бюджета на ЕС, към декември 2023 г. са в размер на 72,5 млрд. лева, или 97,9% от годишния разчет, и нарастват с 9,6 на сто спрямо предходната година. В отделните разходни показатели най-значително нарастване има при капиталовите разходи, социалните разходи, както и в частта на разходите за персонал.

Вноската на Република България в бюджета на ЕС, изплатена към 31.12.2023 г. от централния бюджет, възлиза на 1,85 млрд. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:45 | 02.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още