IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетният дефицит за 2022 г. достига 2,9% от прогнозния БВП

Ако прогнозата на финансовото министерство бъде потвърдена, страната все още изпълнява изискванията за влизане в еврозоната

21:54 | 30.12.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

През 2022 година бюджетът ще приключи с дефицит от 2,9 на сто от очаквания брутен вътрешен продукт (БВП), сочат прогнозите на Министерството на финансите. От институцията отбелязват, че не са се оправдали очакванията за преизпълнение на данъчно-осигурителните приходи през тази година. ако тези данни бъдат потвърдени, България все още изпълнява едно от изискванията за влизане в еврозоната - бюджетен дефицит под 3% от БВП.

Прогнозните данни за декември сочат, че приходите, помощите и даренията по консолидираната фискална програма (КФП) са в размер на 64,7 млрд. лева, включително и 3,8 млрд. лева приходи с еднократен извънреден характер за компенсация на високите цени на електроенергия на свободния пазар, които не са включени в разчетите в Закона за държавния бюджет за 2022 година. 

При  елиминиране на въздействието на еднократните извънредни приходи, то приходите, помощите и даренията са в размер на 60,9 млрд. лева, което представлява превишение с около 2,1 на сто спрямо предварителните разчети. 

Разходите към края на декември са в размер на 62,9 млн. лева, като се елиминират 3,3 млрд. лева разходи с еднократен извънреден характер за компенсации към небитовите потребители на електрическа енергия, представляват почти 96% от предварителния разчет.

Окончателните данни за ноември сочат, че приходите по КФП достигат 56,5 млрд. лева, което е 94,6% от планираното за 2022 година. От тях данъчните постъпления са 42,7 млрд. лева, тоест изпълнение от 92,7% от планираното. Неданъчните приходи са в размер на 11,7 млрд. лева, включително и почти 3 млрд. лева приходи от Фонда "Сигурност на електроенергийната система". 

Разходите по КФП към края на ноември достигнаха 56,9 млрд. лева, което представлява 86,3% от предварителните разчети. 

Към 31 декември фискалният резерв, който е в БНБ и търговски банки, достига 11,9 млрд. лева и намалява спрямо края на ноември, когато размерът му беше 12,8 млрд. лева. 

От Министерството на финансите отчитат, че усвояването на европейските фондове е слабо и най-вече относно проектите по Плана за възстановяване.

Разходите и предоставените трансфери по сметките за средства от ЕС са с около 2,7 млрд. лева по-ниски от планираните с разчетите за годината. През декември постъпи първият транш по Плана за възстановяване в размер на около 2,7 млрд. лева, но данните сочат, че ефективно усвоените разходи по него са едва 0,1 млрд. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:55 | 30.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
danchomentata
преди 1 година
Фусканьето ще е в повече от пръцканьето след Exchange Rate Mechanism (ERM II)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
danchomentata
преди 1 година
На тази база ДФ Земеделие ще извърши финални оторизации по СЕПП през месец юни 2023 г.https://***.dfz.bg/bg/prescentar/***/-660-2022/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още