IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия създава своя африканска армия в опит да замени „Вагнер“

Африкански корпус ще засили руското военно присъствие чрез, както бе съобщено, мрежа от планирани бази, контролирани от министерството на отбраната в Москва

15:24 | 30.01.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Бойци на „Вагнер“, сред които и Пригожин, в Африка. Снимка: Wagner Account/Anadolu Agency via Getty Images
Бойци на „Вагнер“, сред които и Пригожин, в Африка. Снимка: Wagner Account/Anadolu Agency via Getty Images

В нов опит да разшири влиянието си в Африка Русия наема бойци за въоръжени сили, които да заменят „Вагнер“ на континента, пише Bloomberg.

Т. нар. "Африкански корпус" ще засили руското военно присъствие чрез, както бе съобщено, мрежа от планирани бази, контролирани от Mинистерство на отбраната в Москва – опит страната да си върне влиянието от Студената война на фона на намаляващото западно влияние на континента. Това също така ще позволи на Кремъл да консолидира контрола върху бизнес мрежата на „Вагнер“ в Африка, включително и потенциално изгодните интереси в миннодобива, след смъртта на основателя на паравоенната група Евгений Пригожин миналата година.

„Има признание от страна на Кремъл, че съществува възможност, която може да бъде използвана“, коментира Джей Питър Фам, бивш специален пратеник на САЩ за района на Сахел. „Ако това бъде формализирано, особено след оттеглянето на французите, със сигурност ще бъде много по-значима и потенциално трайна промяна в геополитическите и дипломатически настройки“, заяви още той. Френските сили, които се сражават в Сахел, напуснаха както Мали, така и Буркина Фасо, след като армията свали цивилното правителство и се приближи до Русия.

"Африканският корпус" – който споделя същото име със силите на Адолф Хитлер в региона от миналото, иска да привлече нови попълнения, включително и бивши бойци на „Вагнер“, до средата на годината, за да бъдат изпратени в поне пет приятелски настроени към Русия страни – Буркина Фасо, Либия, Мали, Централноафриканската република (ЦАР) и Нигер, съобщават от групата. „Вагнер“ технически беше разпусната след смъртта на Пригожин, но остава активна организация.

Тепърва остава да се разбере къде Кремъл ще успее да намери 20 хил. войници, които според човек, близък до Министерството на отбраната, групата търси. В своя пик африканските сили на „Вагнер“ бяха максимум няколко хиляди и Русия вече се опитва да наеме поне още 250 хил. души да се сражават в Украйна тази година.

В същото време преминаването към официална военна роля ще прекъсне връзката с операциите на „Вагнер“, което даде на Кремъл възможност правдоподобно да отрича обвиненията на ООН за военни престъпления в Африка срещу наемническата група.

„Има минус и за руснаците, който е, че вече няма да имате възможност да отричате“, коментира още бившият американски дипломат Фам. „Ако тези сили бъдат ребрандирани като част от армията, вече този проблем е ваш“, допълва той.

Скромно начало

Подходът на Москва започна скромно. Миналата сряда около 100 руски военни са пристигнали в Буркина Фасо, за да осигурят защита на кап. Ибрахим Траоре, военния, който пое контрол в рамките на преврата от 2022 г., съобщи групата в позиция в канала си в Telegram.

Но има амбициозни планове – създаване на регионален щаб в ЦАР, където през последните шест години „Вагнер“ води тежка кампания от името на президента и намери място в местния апарат по сигурността в замяна на злато и диаманти.

„Ще бъде построена военна база. Имаме много мъже и много руснаци тук. Необходимо е да им осигурим база“, коментира Патрик Бида Коуягбеле, старши съветник на президента на ЦАР Фостин-Арханж Туадера, пред Bloomberg News. По думите му точното разположение на базата е тайна и правителството все още е в процес на анализиране на няколко локации.

Броят на руския военен персонал в ЦАР почти се удвоява до близо 2 хил. души от септември насам – месец след като загина Пригожин – знак за това как сътрудничеството в сигурността с Русия се е „засилило“, коментира Коуягбеле.

Групата от Сахел

Москва се възползва от дестабилизирането на Западна Африка заради военни преврати и ислямистки бунтове в Мали, Нигер и Буркина Фасо, подсилени и от негодуванието срещу бившата колониална сила Франция и възприетата западна намеса.

Трите страни от Сахел и Русия подписаха съвместен пакт за отбрана през септември. Миналата седмица военен лидер от съседната на Нигер държава Чад – смятана сега за последен бастион на западното влияние в региона – се срещна с Владимир Путин в Москва за обсъждане на сътрудничество в сигурността.

Най-високопоставеният представител на американския Държавен департамент в Африка Моли Фий изрази притеснения, че Русия ще успее да постигне сделка за военно присъствие и в Нигер, където САЩ имат голяма база за дронове. Новата военна хунта в страната миналата година изгони френските сили и на практика принуди Париж да затвори посолството си там.

„Ако те изберат да си партнират със страни като Русия, това ще е много сложно“, каза Фий на 18 януари. „Надяваме се да вземат правилното решение“, допълни тя.

Руският заместник-министър на отбраната Юнус-Бек Евкуров, който отговаря за поемането на дейността на „Вагнер“ в Африка и Близкия изток, посети Нигер в началото на декември. Премиерът на страната пътува на свой ред до Москва за разговори и подписването на ново отбранително споразумение с Кремъл този месец.

През ноември армията на Мали си върна стратегическия северен град Кидал, който бе контролиран от сепаратистки бунтовници повече от десетилетие, с помощта на руски бойци. Също както и в други държави, Мали наблюдава бавното – но пълно – сменяне на наемниците на „Вагнер“ с редовни армейски сили, съобщават двама западни официални лица, пожелали анонимност.

Освен с ролята си на подкрепа за режими "Африканският корпус" се очаква също така да запази фокуса на „Вагнер“ върху добива на суровини с финансиране на войната в Украйна, посочват още запознатите.

„Досега може и да беше упражнение по ребрандиране, но вече носи големи резултати за руснаците“, коментира Лу Осбърн, анализатор на All Eyes on Wagner, консорциум, който следи активността на групата и нейния наследник. По думите му това са новите пипала на Хидра, наречени този път "Африкански корпус".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:24 | 30.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 10
khao
преди 3 месеца
еййй, само черни не са ви били по каските.... :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още