IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще падне ли европейската крепост на Зелените?

Гневът на фермерите и възходът на крайнодесните политически движения поставят на изпитание целите на ЕС в областта на климата

16:50 | 04.02.24 г. 5
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Все пак знаменосецът на ЕНП е председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен, архитект и защитник на Зелената сделка на ЕС. Широко се очаква тя да се бори за втори мандат на върха на изпълнителната власт на ЕС и Зелените ще искат да извлекат отстъпки в замяна на тяхната подкрепа. (Депутатите трябва да одобрят кандидатите за председател на Комисията при тайно гласуване.)

През 2019 г. Зелените не подкрепиха Фон дер Лайен, въпреки че тя постави политиките за климата на централно място. Но пет години по-късно залозите за официално сътрудничество с други центристки и прогресивни политически сили са по-високи, коментира Анна Кавацини, германски евродепутат от Зелените.

„По-важно е, но не само за нас като политическа сила, но мисля, че и за обща проевропейска кауза е важно да не се формира мнозинство с крайната десница“, изтъква тя.

Но може ли да се вярва на Зелените? Членове на Европейския парламент от други политически насоки обвиниха групата, че е непостоянен и ненадежден партньор в преговорите, посочвайки техния избор да издигнат кандидат срещу Роберта Мецола за председател на Парламента през 2022 г., докато други групи приеха отстъпки в замяна на подкрепа.

„От гледна точка на надеждността, когато получим нашите искания в [законодателни] текстове, тогава – и аз съм напълно готов за това – ние изпълняваме“, казва Ламбертс, упреквайки ЕНП, че се отказа публично от сделките, направени в разговори при закрити врата.

Ключов тест за неотдавнашната дилема на Зелените между прагматизма и идеализма идва по време на емоционалните вътрешни преговори дали да бъде одобрен консервативният кандидат Уокпе Хоекстра за нов еврокомисар по въпросите за климата през октомври миналата година.

В критичния момент в Страсбург, Ейкхаут проля сълзи, след като събра достатъчно членове, които да подкрепят Хоекстра, въпреки огромните резерви. „Той е радикален реалист като мен“, изтъква Ламбертс за своя колега от Зелените.

„Трябва да поставим летвата високо, но не толкова високо, че да не могат да я надскочат“, добавя той, припомняйки стратегията си с Комисията относно това решение.

„Пределно ясно е, че ние, Зелените, никога няма да бъдем част от нищо, ако няма много ясни последващи действия по Зелената сделка“, посочва от своя страна Ейкхаут.

В Европарламент с повече крайнолеви и много повече крайнодесни евродепутати, Фон дер Лайен ще трябва да погледне отвъд трите традиционни централни партии – консерватори, социалисти и либерали – за да си осигури втори мандат.

„Тогава изборът е много ясен: Или Европейските консерватори и реформисти, или ние“, изтъква Ламбертс, имайки предвид групата, която включва хора като крайнодесния лидер на Италия Джорджа Мелони и полската националистическа партия „Право и справедливост“.

„Урсула фон дер Лайен ще трябва да реши в определен момент: Какво представлява тя?“, коментира Томас Вайц, австрийски зелен депутат. „Застъпва ли се за прогресивен или поне за проевропейски разумен, ценностен курс? Или тя всъщност подкрепя сътрудничеството с крайната десница и всъщност поставя под въпрос нашето европейско единство?“ пита той.

Бъди позитивен

И така, как Зелените оцеляват в свят на зелена реакция?

Техният отговор: Запазете курса и съхранете вярата. Зелените политики са печелили преди и ще спечелят отново, настояват висши политици, понякога с почти религиозен плам.

„Всъщност съм доста голям оптимист, че ще се върнем към сравнима сила, каквато имаме сега“, изтъква Вайц, добавяйки, че фактът, че Зелените са в правителството в шест страни от ЕС, ги представя като по-разумни в целия континент. Зелените също се надяват да увеличат броя си с някои евродепутати от испанската лява платформа Sumar след изборите през юни.

Проектоизборният манифест на партията, който предстои да бъде обсъден на конгреса на партията в Лион този уикенд, остава амбициозен, призовавайки ЕС да постигне климатична неутралност до 2040 г. - десетилетие по-рано от планираното в момента. Подобен ход би изисквал по-бързи промени и още по-мащабни инвестиции.

За разлика от това, ЕНП се бунтува вътрешно срещу плановете на Комисията да публикува много по-ниска и необвързваща цел до 2040 г.

Стратегията на кампанията на Зелените за ЕС е за „преопаковане“ на съществуващи благоприятни за климата предложения и приспособяването им към настоящ контекст, белязан от криза на разходите за живот, обяснява Мелани Фогел, съпредседател на Европейската зелена партия.

„Зелените са много прагматични. Не мисля, че е нещо ново, че трябва да бъдем прагматични“, аргументира се Фогел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:07 | 04.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 19 rate down comment 5
cyclop
преди 3 месеца
https://***.youtube.com/live/-pc6rJiO18s?si=PXeQ3h1NZ2RXHOwp сипват кафяво на зеления хайвер в Брюксел. Сами ли да си пишем новините бре, инвестор
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 28 rate down comment 7
mr. Yoda
преди 3 месеца
Зелените, сиреч кафевите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 37 rate down comment 5
evlogi
преди 3 месеца
Е то това би било само от полза за ЕС.Прекалено дълго хора без никакви практически умения и знания, а в някои случаи -направо необразовани( като случая с шефа на германските зелени Рикарда Ланг) вземаха решения по теми от които нищо не вдяват. А Томас Соуел е казал: Няма по-вреден и опасен начин за управление,от това да се оставя вземането на решения в ръцете на хора,които не носят никаква отговорност за резултатите от тези решения...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 34 rate down comment 7
cyclop
преди 3 месеца
Стискаме палци! Дано разумът победи истерията и сектата на клаймътченча да бъде изритана овреме!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още