IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще падне ли европейската крепост на Зелените?

Гневът на фермерите и възходът на крайнодесните политически движения поставят на изпитание целите на ЕС в областта на климата

16:50 | 04.02.24 г. 5
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Зелената вълна приключи.

Партиите, които постигнаха най-силните си резултати на изборите за Европейски парламент през 2019 г. на фона на масовите протести за климата, водени от Грета Тунберг, сега са изправени пред подхранвана от фермерите реакция, която застрашава ценното им климатично споразумение, пише Politico.

Европа е разтърсена от протестите на фермери, които искат изключения от екологичните разпоредби. Националистическите партии междувременно разпалват пламъците. А крайнодесните партии на места като Германия и Франция продължават да набират популярност.

Сега Зелените са изправени пред сериозен избор, докато изготвят стратегия за следващия си голям тест на изборите за Европарламент през юни: да направят компромис, за да запазят най-доброто от Зелената сделка, или да се придържат към идеалите си и да рискуват призивите им за по-зелена програма да бъдат отхвърлени.

„Готов съм на компромис – ако искам да получа нещо, ще трябва да направя компромис“, изтъква Бас Ейкхаут, холандски член на Европейския парламент, който се очаква да бъде избран за лидер на предизборната кампания на Зелените по време на партиен конгрес в Лион този уикенд.

Перспективите за нова зелена вълна изглеждат слаби, ако не и невъзможни.

На предстоящите избори Зелените – които се издигнаха, за да станат четвъртата по големина група в Европарламента на изборите през 2019 г. – се очаква да загубят около една трета от своите 72 места, става ясно от анкетата на Politico. Някои от техните най-опитни представители, които оформиха европейските политики на фракцията през последните години, също напускат.

Положението се влошава

Еврокомисарят по околната среда Виргиниюс Синкявичюс – единственият комисар, номиниран от партията на Зелените – няма да има втори шанс да бъде избран за тази позиция. Междувременно бившият му шеф - и дългогодишен „климатичен рицар“ на ЕС - Франс Тимерманс, реши да се завърне в холандската политика. Преговорите за убеждаване на италианското движение „5 звезди“ да се присъедини – което може да увеличи числената сила на Зелените в следващия Европарламент – също стигнаха до задънена улица.

Последствията са потенциално катастрофални: Зелените могат да бъдат изтласкани встрани от вземането на решения относно политиката в областта на климата в следващия парламент, да имат малко влияние върху законодателния дневен ред на Европа в следващата Комисия и да бъдат принудени да гледат като едно по-дясно ориентирано мнозинство в ЕС забавя или дори отменя големи части от Зелената сделка.

„Рискът е реален“, изтъква белгийският евродепутат Филип Ламбертс, който е съпредседател на фракцията на Зелените в Европарламента. „Всички са зелени, стига да е безплатно. След като започне да струва на някого едно пени, тогава всички се разпръсват“, оплака се той.

Ламбертс обаче няма да бъде наоколо, за да предотврати реакцията. Той се оттегля в края на този мандат.

Бас Ейкхаут. Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg Бас Ейкхаут. Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

По-добре вътре или вън?

Ключовият въпрос пред Зелените е как могат да продължат да упражняват влияние, дори ако редиците им оредеят след предстоящите избори.

Дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП) - очаква се да бъде най-голямата група с известно пространство за маневриране на гласовете - вероятно ще може да избира дали да сключва сделки с политиците отдясно или отляво, както намери за добре.

„Това, което е важно“, казва служител на Зелените/Европейски свободен алианс, който говори при условие за анонимност, „е да приближим ЕНП повече до проевропейския лагер, отколкото до Европейските консерватори и реформисти“.

ЕНП вече флиртува с десницата през последните месеци, тъй като лидерът на ЕНП Манфред Вебер организира агресивна кампания срещу няколко нови закона около Зелената сделка, координирайки се с много по-консервативни евродепутати. Проект на манифеста на ЕНП за изборите в Европарламента също така предлага да се премахнат плановете за прекратяване на всички нови продажби на автомобили с двигатели с вътрешно горене до 2035 г. - ключов стълб на Зелената сделка.

Последна актуализация: 16:07 | 04.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 19 rate down comment 5
cyclop
преди 2 месеца
https://***.youtube.com/live/-pc6rJiO18s?si=PXeQ3h1NZ2RXHOwp сипват кафяво на зеления хайвер в Брюксел. Сами ли да си пишем новините бре, инвестор
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 28 rate down comment 7
mr. Yoda
преди 2 месеца
Зелените, сиреч кафевите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 37 rate down comment 5
evlogi
преди 2 месеца
Е то това би било само от полза за ЕС.Прекалено дълго хора без никакви практически умения и знания, а в някои случаи -направо необразовани( като случая с шефа на германските зелени Рикарда Ланг) вземаха решения по теми от които нищо не вдяват. А Томас Соуел е казал: Няма по-вреден и опасен начин за управление,от това да се оставя вземането на решения в ръцете на хора,които не носят никаква отговорност за резултатите от тези решения...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 34 rate down comment 7
cyclop
преди 2 месеца
Стискаме палци! Дано разумът победи истерията и сектата на клаймътченча да бъде изритана овреме!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още