IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа може да не постигне зелените си цели заради остарелите електроразпределителни мрежи

Средногодишните инвестиции в електроразпределителни мрежи в Европа трябва да са с 84% по-високи спрямо нивата през 2021 г.

18:55 | 21.09.23 г. 8
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Електрическата индустрия в Европа предупреди, че са необходими безпрецедентни инвестиции за модернизиране на остаряващите електроразпределителни мрежи, в противен случай Европейският съюз (ЕС) няма да успее да изпълни целите си за чиста енергия, предава Ройтерс.

Плановете на ЕС да ограничи климатичните промени предвиждат още милиони електромобили по европейските пътища до 2030 г., както и огромно разширяване на възобновяемата енергия и постепенна замяна на бойлерите с фосилни горива в жилищата с електрически термопомпи.

Асоциацията на електрическата индустрия Eurelectric съобщи в четвъртък, че за да се подкрепят тези цели, средногодишните инвестиции в електроразпределителните мрежи в Европа от сега до 2050 г. трябва да са поне с 84% по-високи спрямо нивото през 2021 г.

„Искаме да променим цялата енергийна система с рекордна скорост, да заменим фосилните горива – петрол и газ, с електрическа енергия. Затова прибавяме много нови мощности в мрежата, добавяме електрически автомобили, термопомпи“, казва Кристиан Руби, генерален секретар на Eurelectric.

„Затова не можем да кажем днес, че това, което правехме преди десет години, ще бъде добро и през следващите десет. Това просто не е така“, допълва той.

Европейската комисия съобщава, че са необходими инвестиции в електроразпределителната мрежа на стойност поне 584 млрд. евро на година до 2030 г., за да са се изпълнят зелените цели.

Голяма част от средствата се очаква да дойдат от частни източници или да бъдат изплатени чрез цените за достъп до мрежата. Eurelectric съобщава, че публичното финансиране трябва да е насочено към бързо модернизиране на мрежите наред с друга дългосрочна инфраструктура като водородни проекти, които ще стартират от 2030 г. нататък.

Еврокомисарят по енергетика Кадри Симсон казва пред Ройтерс, че проектите за електроразпределителни мрежи ще бъдат включени в предстоящ списък с трансгранична инфраструктура, на която ще бъдат предложени по-бързи разрешения и достъп до финансиране от ЕС.

„Ако не модернизираме мрежовата инфраструктура много бързо, няма да постигнем целите си до 2030 г.“, смята тя.

40% от електроразпределителните мрежи в Европа са на над 40 години. Повечето са проектирани около големи централизирани електрически централи и ще трябва да бъдат подобрени, за да разпределят енергията от местните соларни панели и вятърни паркове, които се очаква да бъдат включени това десетилетие.

Страните членки на ЕС преговарят по реформиране на електрическия пазар, което може да улесни и ускори възможностите на операторите на електроразпределителни мрежи да инвестират в модернизиране на мрежите си. Но правителствата не успяват да одобрят директивата от юни заради спор за държавната помощ за електрическите централи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:41 | 21.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 2
data
преди 7 месеца
До: cyclopЗастаряващият запад няма как да поддържа социалната си система ако продължава да излива трилиони в производителите на петрол. Ама що да говорим имагинерно : България няма как да е богата ако продължава да поддържа милиардно отрицателно търговско салдо с Русия . За това сме изключително заинтересовани задният преход да успее .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 6
zelka007
преди 7 месеца
До: cyclop ... докога ще продължаваш да демонстрираш някаква фанатична неграмотност ?! технически въпрос : как според теб са се появили тези малко над 1 млн бензиностанции по пътищата на Европа ?! от въздуха ?! сътворени са по божествен път ли ?! наричат се инвестиции в петролна инфраструктура !! строени са с пари ... :))) ... рафинериите за бензин и нафта и те ли така ?! десетките хиляди камиони цистерни , депата за петрол , помпите ... ?! и те ли са сътворени за 6 дни ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 4
andy
преди 7 месеца
ФЕС е мъртъв! Просто още не са го погребали!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 4
cyclop
преди 7 месеца
Само за Европа - само за електроразпределителната мрежа! - сектата на зеления хайвер иска да оссмуче ПОНЕ по петстотин осемдесет и четири хиляди милиона на година... От чия ли вратна вена ще ги смуче, ммм сещай се биомаса...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 4
cyclop
преди 7 месеца
па ли ме бамнахте за престъпмисъл бе, сладури
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 2
evlogi
преди 7 месеца
Е то пък голяма работа като не ги постигне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 3
andy
преди 7 месеца
Путин е виновен!!! :-))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 4
cyclop
преди 7 месеца
...милиони електромобили-замяна на бойлерите-огромно разширяване на възобновяемата енергия-да променим цялата енергийна система с рекордна скорост - милиарди, трилиарди тонове изкопаеми горива, желязо, мед, редки метали ще са нужни за това... Сектата на зеления хайвер не се интересува. Ще създадем трилион пъти повече Плашило Измислен Вреден СО2, за да "спестим" СО2... Леле леелеее а биомасата цъка на телефона и вярва на телевизора... Безмозъчно и безкритично... Страшно става...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още