IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американският Сенат се приближава към одобрение на помощта за Украйна

Володимир Зеленски готви обиколка на европейски столици в опит да увеличи подкрепата за страната си

08:42 | 13.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Сенатът (горната камара на американския Конгрес) се приближава към финалното гласуване на пакета за военна помощ за Украйна, Израел и Тайван на обща стойност 95 млрд. долара. От тях към 61 млрд. долара ще са насочени към Украйна, съобщава The Guardian. С 66 гласа "за", тоест надвишаващи необходимите 60 гласа, както и гласовете на демократите, които имат крехкото мнозинство с 51 места, Сенатът допусна придвижването на предложението напред и очакванията са, че гласуване ще има в сряда (14 февруари).

Камарата на представителите, доминирана от републиканците, обаче едва ли ще разгледа текстовете преди началото на двуседмичната пауза в работата на Конгреса.

Сенаторите работиха и в неделя (11 февруари), за да може пакетът да се придвижи по-бързо напред. Лидерът на мнозинството демократът Чък Шумър коментира, че това показва колко висока е подкрепата в институцията за военната помощ. Според него нищо не би направило руския президент Владимир Путин по-щастлив от отказ на Конгреса да подкрепи военната помощ за Украйна.

Ако предложението бъде одобрено в Сената, то ще трябва да получи зелена светлина и от Камарата на представителите, където не е ясно какво ще се случи, а след това - и от президента Джо Байдън, за да влезе окончателно в сила.

Володимир Зеленски ще опита да увеличи подкрепата на Европа за Украйна

Според Bloomberg в дните преди Мюнхенската конференция за сигурност украинският президент Володимир Зеленски ще предприеме обиколка на Западна Европа в опит да привлече по-голяма подкрепа за Украйна. Очаквани са посещения в Париж и Берлин. Възможно е и посещение до Лондон, разказват източници на агенцията.

Френският президент Еманюел Макрон отложи посещение в Киев в периода 13-14 февруари, посочвайки като основание съображения за сигурност, което беше изненадващо за анализаторите.

Макрон трябваше да пристигне в украинската столица, за да бъде подписана гаранцията за сигурност, подписана преди седмици и между Украйна и Великобритания.

Снимка: President.gov.ua Снимка: President.gov.ua

Очаква се Зеленски да участва лично и в Мюнхенската конференция по сигурността, която ще се проведе в периода 16-18 февруари. Организаторите на конференцията потвърдиха, че са изпратили покана на украинският държавен глава за участие, но от съображения за сигурност участието му не е потвърдено. Покани към Русия и Иран не са изпратени.

Володимир Зеленски се обърна с искане за подкрепа към световните лидери от подиума в Мюнхен само броени дни преди пълномащабната война, започнала на 24 февруари 2022 година. Според медийни публикации още тогава той е получил предложения да остане в Европа и да ръководи страната оттам заради опасността от руското нападение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:42 | 13.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още