IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украинските части започнаха да се изтеглят от позиции в Авдиевка

Щетите върху културното наследство на Украйна от войната надхвърлят 3,5 млрд. долара

07:52 | 16.02.24 г. 4
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

Украинските военни започват да се изтеглят от позиции в Авдиевка, но все още успяват да удържат руския щурм към града, пише Институтът за изучаване на войната (ISW) за най-горещта точка на фронтовата линия в последните месеци. Градът е прифронтова крепост още от 2014 година, но от октомври 2023 година Русия активизира своите усилия да превземе населеното място.

Геолокализирани кадри показват, че руските сили напредват около коксовия завод, както и в южните покрайнини. Украинските части успяват да се изтеглят от укрепленията в авиобазата "Зенит" на града, след като в последните дни позицията беше напълно обградена от руските войски. Руски военни анализатори посочват, че именно това украинско укрепление е ограничавало движението на руснаците към града.

Руски военни кореспонденти преди няколко дни съобщиха и за прерязан основен път за доставка на украинците, но говорителят на Таврийското направление посочи, че военните части в района разчитат и на алтернативи. Сега руските части започват да блокират и черни пътища в региона, което все повече затруднява логистиката.

За защитата на Авдиевка бяха изпратени части от една от елитните бригади на Украйна - участващата в освобождаването на Андриевка 3-та щурмова бригада, която от края на 2023 година е изтеглена в тила. Членове на бригадата уточниха, че срещу тях са изпратени поне 7 елитни руски бригади, много техника и други бойни части. Украинците се прегрупират и засега не се изтеглят напълно от града, допълват още от 3-та щурмова бригада.

Командващият Таврийското направление ген. Олександър Тарнавский съобщи в първите часове на 16 февруари, че в града се водят ожесточени боеве, подготвят се нови укрепени позиции и е отделен допълнителен ресурс боеприпаси. "Ние ценим всяко парче украинска земя, но най-високата ценност и приоритет за нас е запазването на живота на всеки украински войник", написа той в Telegram.

Украинският президент Володимир Зеленски също коментира в своето вечерно обръщение ситуацията в Авдиевка. Той съобщи, че е получил доклад от новия главнокомандващ ген. Олександър Сирский и министъра на отбраната Рустем Умеров за ситуацията в Авдиевка и властта прави всички всичко възможно да гарантира, че военните ще успеят да запазят живота на украинските военни.

 Руските сили отново не успяват да извършат значимо обкръжение на вражеска крепост

След Бахмут и в Авдиевка руските войски не успяват да извършат тактическо значимо обкръжение на  укринските позиции, което би довело до по-бърз напредък и по-големи щети за украинските сили, пишат в своя дневен анализ от ISW. По тази причина военните анализатори не очакват, че превземането на града ще донесе тактически ползи за руските военни, макар че ще даде в ръцете на Кремъл незабавни информационни и политически победи. Вероятно превземането на града ще бъде представено като начин за "бетониране" на котрола над окупирания от вече почти 10 години град Донецк.

Град Авдиевка, който преди войната имаше население от около 30 хил. души (спрямо 70 хил. в Бахмут), се определя като "вратата към Донецка област" и част от целите на руснаците по пътя към пълната окупация на областта. Преди да я реализират обаче ще трябва да бъдат превзети още населени места, които вероятно са не по-слабо укрепени. На фона на показаното в Авдиевка - големите загуби в жива сила и военна техика, военните анализатори се съмняват, че превземането на областта в административните граници е постижимо в средносрочен план.

Позиционни битки по основните фронтове

Позиционни са битките по основните точки на фронтовата линия в Украйна в последните месеци, сочат данните на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна за 722-я ден от началото на пълномащабната война. През изминалото денонощие е имало 95 директни бойни сблъсъка, а под артилерийски обстрел са повече от 110 населени места в близост до фронтовата линия.

В Авдиевка са отблъснати 28 атаки в рамките на града и още пет в покрайнините, сочат данните. От ВСУ потвърждават, че има решение за оттегляне на укрепени части, но без да дават повече подробности.

Украинските военни информират и за 34 отблъснати атаки край Маринка. Градът беше превзет в края на 2023 година, но руските части не успяват да продължат напред. Водят се ожесточени боеве около Краснохоривка, Хеорхивка, Победа и Новомихайловка.

Военни анализатори съобщават за прегрупиране на руските части в направлението Купянск. Боевете се водят около Синкивка, като има отблъснати атаки и около Иванивка. Руски военни кореспонденти потвърждават, че украинците са превзели позиция, която доскоро се държеше от руските части край Иванивка.

С въздушна подкрепа руските военни атакуват позиции край Тернов, Ямполивка и Веселово в край Лиман. Има отблъснати пет атаки в това направление. Руски военни кореспонденти съобщават, че руските части отново си връщат част от индустриалната зона на Билохоривка (10 км на юг от Кремина).

Украинците запазват позициите си на левия бряг на Днепър.

 Украйна и Израел - на фокуса на Мюнхенската конференция по сигурността

Украйна и Израел ще доминират на заседанието на Мюнхенската конференция по сигурността, която започва днес (16 февруари). България ще бъде представена от премиера акад. Николай Денков и вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел. Двамата ще разговарят с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен в Мюнхен, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет.

На конференцията в Мюнхен не са поканени представители на Русия и Иран, съобщиха организаторите.

Участие в конференцията лично ще вземе и украинският президент Володимир Зеленски, който ще се обърне към своите колеги на 17 февруари от основния подиум на конференцията. Той ще проведе и редица двустранни срещи, включително и с вицепрезидента Камала Харис, която представлява САЩ на събитието.

Предвидени са и редица двустранни срещи, в които украинският дъжавен глава ще опита да увеличи подкрепата за страната. Обявените от Офиса на президента разговори са с президента на Чехия Петър Павел и премиера на Нидерландия Марк Рюте, както и на Дания Мете Фредериксен.

Европейската визита на Зеленски започва още от днес и преди участието си в конференцията той ще проведе срещи с президента на Франция Еманюел Макрон и канцлера на Германия Олаф Шолц. Френският държавен глава отложи визита в Киев през тази седмица от съображения за сигурност и вероятно сега ще бъде подписано споразумението, с което Париж става гарант за сигурността на Украйна - по подобие на подписаното през януари споразумение между Зеленски и британския премиер Риши Сунак.

Тагарев: Агресивната политика на Путин вече не ни изненадва

Агресивната политика на руския президент Владимир Путин вече не ни изненадва след Грузия и Украйна, коментира от Брюксел българският министър на отбраната Тодор Тагарев. Той участва в 19-ото заседание във формата "Рамщайн", насочен за подкрепата  на Украйна. Всички страни вече разбират заплахите и инвестират средства за отбрана, допълни той.

България също вече изпълнява целта на НАТО за военни разходи в размер на 2% от брутния вътрешен продукт. През 2026 година са предвидени големи плащания за военна техника, което означава, че разходите ще бъдат вдигнати до около 2,4% от БВП. Темата за военните разходи се дискутира сериозно, след като най-вероятният кандидат за номинация на републиканците в изборите за президент на САЩ Доналд Тръмп предупреди, че ще откаже защита за членове  на НАТО, които не си плащат.

Прави впечатление, че страните от източния фланг на НАТО вече почти изцяло изпълняват целта на организацията за 2% от БВП за отбрана, като например в Полша процентът приближава 4. "Средата вече е много различна", призна Тагарев. Той припомни, че повечето държави от НАТО започнаха да увеличават разходите си още след незаконното анексиране на Крим през 2014 година.

Щетите върху културното наследство на Украйна от войната надхвърлят 3,5 млрд. долара

Щетите върху културното наследство на Украйна вече надхвърлят 3,5 млрд. долара, изчисляват от ЮНЕСКО. Паметниците на културата, засегнати от бойните действия, през 2023 година се увеличават с 40% - до 341, спрямо 248 в първата година на войната.

Разрушени са църкви, музеи и други исторически ценности, сред които и най-големия православен храм в Одеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:30 | 16.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 5
Alex Silver
преди 2 месеца
До: xitomif868 Май ти си търсиш луд секс? Аре чупка от тук!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 2
DIvanov
преди 2 месеца
Става все по-притеснително - 1938г. гаранти за сигурността на Чехия са също Великобритания и Франция, 1939г. гаранти за сигурността на Полша също са те.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 31 rate down comment 10
Vayk__
преди 2 месеца
"но все още успяват да удържат руския щурм към града" Това не е вярно!!! Руснаците са в града и са взели под огневи контрол път , който разделя позициите на украинците на две в него! Района на авиобазата макар да не е обкъжен беше полуобкръжен, така че сведенията че някой е дал заповед за изтегляне е по скоро новина за брутална касапница. Пращат се украински подкрепления така е, но с цената на големи жертви поради това че основния път за снабдяване е покрит!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още