IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата се опитва да възстанови над 42 млн. лв. по сметките на ДКК

За да бъдат завършени ремонтите на язовирите, ще са нужни поне още 92 млн. лв.

12:28 | 08.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: БГНЕС/ЦВЕТАНА АРАНГЕЛОВА
Снимка: БГНЕС/ЦВЕТАНА АРАНГЕЛОВА

Държавата приоритетно се бори за възстановяването на общо над 42 млн. лв. по сметките на Държавната консолидационна компания (ДКК) във връзка с ремонтите на язовирите, стана ясно от изказване на министъра на икономиката и индустрията в оставка Богдан Богданов по време на днешния парламентарен контрол, предаде БТА.

Между ДКК като възложител и „Монтажи“ ЕАД като изпълнител са подписани 267 договора за възлагане на ремонт и реконструкция на язовирни стени и на съоръжения към тях, но 52 от тях са прекратени.

По Закона за водите общините са длъжни да възстановят направените разходи за ремонти и реконструкция на язовирите, които са тяхна собственост, освен когато правото на собственост се прехвърля безвъзмездно на държавата след решение на Общинския съвет, припомни Богданов. ДКК е отправила искане за възстановяване на извършените разходи, но общините отказват да го изпълнят. Министърът уточни, че става дума за около 4 млн. лв.

Ние сме се фокусирали върху възстановяването на няколко по-големи суми с приоритет, които не са били изхарчени правомерно, съобразно решението на Министерския съвет за ремонта на язовирите, каза Богданов. Сред тях той посочи около 16 млн. лв. разходи за обявени невалидни застраховки. Около 6,5 млн. лв. е сумата, отделена за покупка на дронове, които все още не са пристигнали в България, както и за разход от над 16,5 млн. лева за изграждане на аварийния водопровод в Перник. Когато водопроводът получи строителни книжа, ДКК следва да си получи сумата от Община Перник, допълни министърът.

Язовирите със завършени проекти са десет, но голяма част от предадените язовири са със съществени конструктивни проблеми, което е причина да не може да се приеме, че тези съоръжения са завършени, обясни Богданов.

Всичко възложено и разплатено към момента е за обща сума 589 млн. лева с ДДС, съобщи министърът, който подчерта, че ако трябва да бъдат завършени язовирите, ще са нужни поне още 92 млн. лева.

Богданов коментира и поискания ръст на заплатите в производствената база на „Ел Би Булгарикум“ във Видин.

Синдикалната организация на КНСБ поиска увеличение в размер на 45% за 2024 г. Според Богданов това би довело до допълнителен разход за дружеството от над 2,5 млн. лева, като общите разходи за възнаграждения ще нараснат на над 8 млн. лева.

В текущата ситуация и с оглед финансовите резултати на дружеството, ясно искам да заявя, че то не може да си позволи такова увеличение и това е много вероятно да доведе до фалита му, което ние не можем да си го позволим и няма да го позволим, каза министърът.

Богданов съобщи, че средните възнаграждения на работещите в производствената база на дружеството във Видни на един служител са 2692,34 лв. месечно при средна заплата в региона 1398 лв.

Дългият период на нарушен баланс в ценовата политика на дружеството, липсата на продукти в магазинната мрежа и нарушените вериги на доставки създават сериозни затруднения пред дружеството, които изискват време и допълнителни усилия, за да бъдат преодолени, посочи министърът. Въпреки това дружеството не си позволява да прехвърли тежестта от нецелесъобразните управленски решения във времето върху работещите в предприятието, коментира Богданов и допълни, че това се вижда от разходите за възнаграждения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:29 | 08.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още