IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Закриването на ДКК ще мине през анализ от експерти и одобрение от Министерския съвет

Новото ръководство на „Ел Би Булгарикум“ е подало сигнал до прокуратурата за нарушения, извършени от предходното ръководство, ощетили компанията с 1,5 млн. лв.

19:00 | 19.01.24 г.
Снимка: БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ
Снимка: БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ

Ситуацията с Държавната консолидационна компания (ДКК) и състоянието на държавното дружество „Ел Би Булгарикум“ бяха основните теми, по които депутатите разпитваха министъра на икономиката и индустрията Богдан Богданов по време на парламентарен контрол в Народното събрание. Междувременно от „Ел Би“ изпратиха съобщение до медиите с информация за сигнал до прокуратурата относно нарушения от предишното ръководство. 

Закриването или преструктурирането на ДКК ще мине през задълбочен анализ за ползите и недостатъците от доказани експерти и разработване на цялостна програма за преобразуване. Това каза икономическият министър Богдано Богданов по време на парламентарен контрол в Народното събрание, попитан от Корнелия Нинова за ситуацията в ДКК и държавното дружество „Ел Би Булгарикум“. Програмата за ДКК ще бъде предложена за одобрение на Министерския съвет след обсъждане с експерти, политически лидери и икономическата комисия.

„Очевидно е, че процесът ще отнеме време, за да бъдат избегнати и минимизирани всички рискове. Там работят 5500 души – ние няма как да вземем прибързано решение дали закриваме, дали преструктурираме“, каза Богданов.

Той посочи, че държавните предприятия могат да участват и в държавни поръчки, но и в различни частни инициативи, а не да разчитат изцяло на държавно финансиране.

 „Бъдещото развитие на тези предприятия ще мине през този анализ, след което ще бъде фокусирано и на перспективни индустрии, като чисти технологии, кръгова икономика, аерокосмическа индустрия – имаме определени анализи в тази посока“, каза Богданов.

Той повтори тезата си, че представителите в бордовете на предприятията трябва да бъдат редуцирани, а част от дружествата, които имат аналогична дейност, да бъдат консолидирани.

Относно платеният кредит към Българската банка за развитие, министърът отново припомни, че залог за изтеглянето му са били държавните предприятия „Кинтекс“, „Ел Би Булгарикум“, „НИТИ“, „Авионамс“. На въпрос от Корнелия Нинова как с възстановените 45 млн. лв. от нереализирания правителствен комплекс е платен кредит в размер на 126 млн. лв., Богданов ще отговори писмено. 

Богданов посочи, че становището на прокуратурата по предадените сигнали за ДКК към момента е, че няма причина за образуване на производство. Решението обаче е обжалвано.

Относно „Ел Би Булгарикум“ Богданов заяви, че в компанията са констатирани редица проблеми. На въпрос дали се внася сурово мляко от Унгария, Богданов заяви, че при провежданите конкурси за осигуряване на мляко е имало изискване то „не само да е 100% българско мляко, но и се въведе двойна система на контрол, която се извършва в лабораторията на „Ел Би“.

Според него трябва да се прецени какъв ще е основният фокус на дружеството оттук нататък – дали ще се стреми да повиши пазарния си дял от 2%, или ще се насочи към съвместен център за изследвания и разработване на иновативни продукти по договори с японската компания „Мейджи“.

Относно смяната на ръководството на компанията през есента на миналата година, Богданов заяви, че зад това стоят сериозни опасения за управлението на дружеството, като даде пример със сериозното намаляване на количествата изкупувано мляко, което е довело до намаляване на производствения капацитет на предприятието до 60%., празни складове за готова продукция и почти пълна липса на продуктите в търговската мрежа. Причина за намалелите количества са приети от старото ръководство вътрешни правила за доставка на мляко, които умишлено са ограничили кръга от търговците и са повишили цената на изкупуваната суровина. Според министъра на икономиката в момента дружеството работи на 100% от производствения си капацитет.

Той коментира и решение на старото ръководство без предварителен анализ да намали цените на някои продукти въпреки повишените разходи.

„Ел Би Булгарикум“ е губило на месец от една от големите търговски вериги по 50 хил. лв, а от друга – по 40 хил. лв., от фирмените си магазини, за периода февруари – ноември загубите са над 400 хил. лв.“, каза той.  

„Това, което виждаме в момента, е, че имаме минимално нарастване на приходите от 18,4 млн. лв. на 19,1 млн. лв., докато в същия този период разходите на дружеството нарастват от 10,5 млн. лв. на 15,9 млн. лв. Всичко това води до кумулативен спад на печалбата преди данъци на дружеството от 92,5%“, каза министърът. Той заяви, че неизгодните договори или са прекратени, или са предоговорени, а констатираните нарушения – препратени към прокуратурата.

Информация за изпратения до прокуратурата сигнал беше подадена и от ръководството на дружеството, според което констатираните нарушения са довели до щети в размер на над 1,5млн. лв. за периода от 01.01.2023 – 30.09.2023 г.

Основните направления, в които са констатирани нарушенията са свързани с водената ценова политика и възможността да са неоснователно обогатени трети лица за сметка на „Ел Би Булгарикум“ ЕАД. Сключването на неизгодни договори за транспортни услуги, като за част от тях не са налице документи удостоверяващи конкурсна процедура и са сключени при значително по-високи цени от тези по действащите. Необосновано високите разходи за юридически услуги, които дублират дейността на Правна дирекция на дружеството, включително са констатирани случаи за една и съща дейност дружеството е задължено да заплати два пъти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:51 | 19.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още