IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-силното оръжие на Путин са страховете на Запада

Да се поддаде на заплахите на Москва ще е грешка, за която Германия и цяла Европа ще съжаляват, пише в позиция на редакторския екип на Bloomberg

11:05 | 28.03.24 г. 3
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

За повече от две години война в Украйна руският президент Владимир Путин използва една тактика - самохвалство, обвинения и заплахи за ескалация, за да ограничи западната помощ, която получава Украйна, пише в коментар редакторският екип на Bloomberg. Според тях притеснителното е, че тази тактика все още работи - поне по отношение на германския канцлер Олаф Шолц.

Войната е за съществуването на Украйна, но от изхода ѝ зависи и бъдещето на Европа и тя трябва да покаже, че Путин не може да спечели, казват от агенцията.

В позицията се визира нежеланието на Шолц да достави далекобойни ракети Taurus на Киев, макар че идеята има широка политическа подкрепа и се одобрява от военните в Германия. Решението обаче е лично на канцлера и то отразява опасенията за ескалация на конфликта с Русия. Именно това колебание обаче може да доведе до раздор между съюзниците и допълнително да насърчи Путин да застраши Европа.

Ракетите Taurus могат да помогнат на Украйна да наруши логистичните линии на руснаците към фронтовата линия. Не са тайна плановете на Киев да използва тези ракети, за да унищожи Кримския мост. Украйна има две подобни ракети с далечен обсег на действие - бритаските Storm Shadow и френските Scalp. Те имат подобни характеристики, но германската ракета е предназначена основно за разрушаване на инфраструктурни обекти.

Заради ограничения брой ракети и високата им цена украинците използват пестеливо далекобойните ракети. Те обаче доказаха своята ефективност при ударите срещу щаба на Черноморския флот в Севастопол през миналото лято, за потопяване на кораби и подводница, както и при атаките срещу пристанището в Севастопол от предходната седмица, когато беше унищожен наблюдателен пункт и бяха причинени сериозни щети по още четири бойни кораба.

Ракетите Taurus имат и по-голяма защита срещу опити за заглушаване.

Една от причините Олаф Шолц да се противопоставя на доставките е, че не може да се довери на Украйна, че ракетите няма да бъдат използвани срещу руска територия. От изтекли записи на германски военни става ясно, че за да има тази гаранция, германски военни експерти ще трябва да бъдат пратени в Украйна. А това може да бъде използвано от Русия като мотив за ескалация на конфликта. Германските генерали коментират, че техни британски колеги са в Украйна и тези изтекли записи предизвикаха много критики сред западните съюзници.

Шолц отказа и предложението на Лондон да изпрати ракети Taurus на Великобритания, което от своя страна да освободи допълнителни количества Storm Shadows за Украйна. Според анализите на Bloomberg това показва само едно - че отказът всъщност е свързан с опасенията, че раздаването на ракети и оръжия ще подкопае допълнително и без това намалената боеспособност на германската армия. Наскоро публикувания годишен доклад за състоянието на германската армия показа именно това - тревожен недостиг на личен състав и оръжия.

Германия измина дълъг път в последните две години - от доставки на каски, с които започна, до танкове Leopard. Страната е вторият по големина доставчик на военна помощ за Украйна след САЩ, има и планове за изграждането на военни заводи в Украйна. В Германия има повече от 1 млн. украински бежанци. И всичко това трябва да бъде приветствано, пише Bloomberg, но допълва, че спрямо размера и своето геополитическото положение Германия се справя много под очакванията.

Сега, когато Конгресът на САЩ блокира помощта за Украйна, Германия има шанс рязко да засили своята роля на геополитическата сцена. Берлин трябва да работи с другите европейски държави, да намери повече оръжия и боеприпаси за Украйн  - страната се нуждае от всичко - от снаряди до самолети, танкове и далекобойни ракети.

Редакторският екип на Bloomberg отбелязва още, че Олаф Шолц може да се възползва от проведената преди време среща в Берлин между лидерите на Франция и Полша и да поеме инициативата, а не да разчита винаги на съюзника САЩ.

Да се остави на заплахите на Путин ще бъде грешка за Германия, за която ще съжалява и цяла Европа, пише в заключение в позицията на редакторския екип  на Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 28.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
wart
преди 3 седмици
Долни сви...не подстрекатели провокирайки Немците както преди 85 години направиха всичко възможно Хитлер да започне войната на Изток . Историята се повтаря - колкото повече разрушения и колко повече жертви толкова по добре за тях както казваше тогава У. Чърчил - колкото повече кръв се пролей , толкова по добре за нас , колкото повече се избият ще бъде още по добре за да решим съдбата им . Само няколко САРМАТ - а ви трябват за да се отърве човечеството от тоя чума .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 3
Tikva007
преди 4 седмици
*Да се остави на заплахите на Путин ще бъде грешка за Германия, за която ще съжалява и цяла Европа, пише в заключение в позицията на редакторския екип на Bloomberg.* - Това, би трябвало да се разбира и като приятелски съвет от съюзник, но ако офисите на Майкъл Блумбърг и смелия му екип бяха в Берлин, а не в Ню Йорк, където е по-малко вероятно да долети руският отговор на германската решителност. Иначе, има все още живи германци, които съжаляват за последната разходка на руски войски из Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
Tikva007
преди 4 седмици
Ако приемем,че Блумбърг е от елитния медиен пул на либералния политически мейнстрийм, който управлява делата на Запада, лесно ща видим и източника на бедите на този Запад, а именно - патологичното придобито и повсеместно маллоуммие при споменатите по-горе политически фактори. Значи, най-силното оръжия на Путин е страхът на Запада, а не това, което предизвиква този страх? Дим и мисъл! Или това са първи неуспешни тестове на AI в медийната среда?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още