IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната в Украйна връща Ваймарския триъгълник на сцената в Европа

Олаф Шолц анонсира нова коалиция за Украйна - за далекобойна артилерия, по време на среща в Берлин

21:42 | 15.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Обмислят се начини съюзниците да използват печалбите от лихви, натрупани от замразените руски активи, за въоръжаване на Украйна, съобщи канцлерът Олаф Шолц по време на брифинг в Берлин. В германската столица се състоя среща на т.нар. "Ваймарски триъгълник" - на лидерите на Полша, Германия и Франция. Организацията беше сформирана през 1991 година, а войната в Украйна сякаш връща организацията на сцената в Европа.

Полският премиер Доналд Туск определи разговорите като "отлично ново начало за Ваймарския триъгълник" и покани своите колеги да разговарят в същия формат през лятото в Полша. Дни преди срещата напрежението между Олаф Шолц и френския президент Еманюел Макрон беше сериозно.

На нея бяха обсъдени предложнения, разгледани на срещата на европейските лидери, която се състоя в Париж на 26 февруари. Сред тях е и нова коалиция в рамките на формата "Рамщайн", която да се ангажира с доставките на "далекобойна артилерия" за Киев, допълни още германският канцлер.

От изявлението му обаче не става ясно за какви далекобойни муниции става въпрос - Германия е притискана от съюзниците да предаде на Украйна ракети Taurus. В опозиционните партии в Бундестага, а и сред коалиционните партньори на Шолц има принципно съгласие за доставките на далекобойните ракети. Самият канцлер обаче се противопоставя, опасявайки се от ескалация на конфликта, ако Киев ги използва за удари на руска територия.

Германия не може да гарантира, че това няма да се случи, ако не изпрати свои военни на територията на Украйна, казва Шолц. Изпращането на германски военни е изключено.

Според Der Spiegel външният минисър на Шолц Аналена Бербок се опитва да го накара да одобри доставката. Един от обсъжданите варианти е Берлин да предаде ракети Taurus на Великобритания с условия за използването им. Лондон от своя страна трябва да достиви ракетите в Украйна и да се агажира, че германските условия ще бъдат спазени.

И тримата лидери потвърдиха подкрепата си за Украйна. "Ще направим всичко, което трябва и колкото дълго трябва, Русия да не може да спечели тази война", заяви Еманюел Макрон. Шолц подчерта, че въпреки подкрепата за Украйна, Европа определено не воюва с Русия.

"Днес е по-вярно от всякога, че обединението ни прави силни", каза още германският канцлер по време на съвместната пресконференция.

По време на срещата е било обсъдено съвместно производство  на оръжия на територията на Украйна. Нито Шолц, нито Макрон дадоха повече подробности по тази част от срещата, но преди месец германския оръжеен производител Rheinmetall вече анонсира, че ще изгражда производствени мощности в Украйна. 

Сред конкретните мерки, които са били обсъдени от тримата лидери, е покупката на муниции от държави, които имат в резерв, за да не се губи излишно време за производството им. Подобна инициатива имаше Чехия и към нея се присъединиха редица държави. В крайна сметка Прага ще достави поне 300 хил. снаряда за Киев. Френският президент коментира, че ще бъде създаден фонд и всеки път, когато европейската индустрия се затрудни да достави необходимите оръжия за Украйна, ще бъде търсено решение в трети страни. В инициативата участват Нидерландия, Румъния, Естония и други, допълни още той.

В своето изявление Макрон коментира още, че сигурността на Европа в момента зависи от Украйна и действията, които се предприемат срещу агресивната война на Русия в Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:08 | 15.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още