IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Успява ли Италия да засенчи Германия като водеща икономическа сила в Европа?

Докато германската икономика е в застой, Италия преживява продължителен растеж, но това няма много общо с политиката на премиера Джорджа Мелони и нейните субсидии

11:14 | 08.04.24 г. 1
Италианският премиер Джорджа Мелони и германският канцлер Олаф Шолц. Снимка: Bloomberg
Италианският премиер Джорджа Мелони и германският канцлер Олаф Шолц. Снимка: Bloomberg

Мауро Конджедо намира и ремонтира малки архитектурни съкровища с брат си и баща си в продължение на 25 години в Саленто - полуостров в югоизточната част на Италия, който съставлява "петата" на страната.

Апартаментите и къщите, които Конджедо реставрира в този доста отдалечен регион, сега изведнъж намират купувачи от Германия и Англия. „Нещата отново вървят добре“, разкрива 50-годишният архитект, цитиран от Deutsche Welle.

По време на пандемията от коронавирус бизнесът почти спира. Но това, което се случва по-късно в Италия, в индустрията, е „лудост“, изтъква той. Ако се вгледате хубаво обаче, ще видите, че Конджедо не е единственият ентусиазиран от икономическото възстановяване в Италия.

Италия се превръща от проблемно дете в отличник на класа

Докато правителствата в Рим бяха свикнали да обявяват депресиращи прогнози за растеж и слабо класиране по отношение на дълга в годините преди пандемията, сега страната бързо се превръща в двигател на растежа в Европа.

През последното тримесечие италианската икономика нарасна с 0,6%, докато германската се сви с 0,3% за същия период. Освен тази кратка тримесечна снимка, други данни за третата по големина икономика в Европа подчертават впечатляващите резултати.

„Италианската икономика е нараснала с 3,8% от 2019 г.“, изтъква Йорг Крамер, главен икономист в Commerzbank. Това е "два пъти повече от френската икономика и пет пъти повече от германската икономика ", подчертава той за DW.

В Германия перспективите наистина изглеждат мрачни. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) прогнозира растеж от 0,3% за тази година. Водещи германски експерти очакват ръст само от 0,1%. Икономиката на Италия, от друга страна, се очаква да нарасне с 0,7% през тази година, според ОИСР.

Италианската фондова борса също се възползва от оптимистичните настроения. Бенчмаркът FTSE MIB, който се състои от 40 големи компании, се повиши с около 28% миналата година, повече от всеки друг европейски индекс.

Но Италия е напът към по-голям растеж.

Доверието в италианското правителство се връща

Невинаги нещата са изглеждали толкова обнадеждаващо. Икономистите първоначално реагираха много предпазливо, когато Джорджа Мелони стана министър-председател през октомври 2022 г. По време на предизборната кампания Мелони и нейната партия „Италиански братя“ обявиха националистически икономически курс „Произведено в Италия“, обявиха се против мигрантите и не се дистанцираха ясно от Русия.

След избирането ѝ германският седмичник Stern я определи като "най-опасната жена в Европа". Но по отношение на икономическата политика Мелони досега до голяма степен запазва същия курс като своя предшественик Марио Драги. Този курс се отплаща за Италия, поне на пазара на облигации. Лихвеният процент, при който страната заема пари, се връща на нивото отпреди Мелони да встъпи в длъжност.

На пресконференция по-рано тази година Мелони се опита да си припише заслугите за икономическия подем. Преди всичко липсата на политическа стабилност в миналото е забавяла икономиката, изтъкна тя.

Но каква част от растежа се дължи на успеха на Мелони?

„Не много“, посочва Крамер от Commerzbank. „Силният растеж може да се обясни с разхлабената фискална политика на Италия“. Това означава, че растежът на Италия се основава предимно на нов дълг. Докато новият дълг на италианската държава преди COVID-19 беше 1,5% от брутния вътрешен продукт (БВП), той рязко се покачи през последните години и достига 8,3% от БВП през първата половина на 2023 г.

Общата планина от дългове на страната също расте. През януари Европейската комисия (ЕК) изчисли, че той ще надхвърли 140% от БВП на Италия тази година и ще продължи да расте през 2025 г. За сравнение, в Германия съотношението на дълга е 66%, във Франция е почти 100%.

Огромните строителни субсидии подкрепят икономиката

За да помогне на икономиката, италианската държава финансира различни мерки за обновяване на жилищата от края на 2020 г. За някои мерки тя плаща около 50% от разходите, в други случаи дава дори повече. Най-популярната мярка се нарича "Супербонус 110" за енергийно ефективни ремонти.

Чрез тази програма всеки, който реновира къщата или апартамента си, за да ги направи по-енергийно ефективни, ще получи покритие на всички разходи плюс 10% възстановяване отгоре чрез схема за намаляване на данъците.

„Можете да си представите, че инвестициите в строителството са скочили до небето“, изтъква Крамер. „Този ​​ефект обяснява две трети от силния растеж, който виждаме“.

Архитектът Мауро Конджедо не е особено ентусиазиран от програмата "Супербонус 110". По думите му всичко е поскъпнало. В допълнение към инфлацията, програмата увеличи разходите за материали и работници, изтъква той.

"Ако държавата плаща за всичко, хората не се интересуват колко струва", категоричен е Конджедо. Освен това никой не контролира цените. Строителни компании от Неапол, Бари и Лече са го молили няколко пъти да коригира разходите си в посока нагоре. "Искаха да взема два пъти повече. Не го направих. Чувствам това като кражба", разкрива той.

Той смята, че бонусът за енергийно саниране на сгради като цяло е нещо добро. Собствениците обаче трябва да участват в разходите, а не просто да получават всичко от правителството. Конджедо също не оценява твърде високо Джорджа Мелони. Единственото добро нещо, което тя направи, беше да постави програмата "Супербонус 110" под контрол, добавя той.

Пари от Европейския съюз

Всъщност ултрадесният премиер забави програмата "Супербонус", въведена от лявото Движение „Пет звезди“. През 2023 г. тя покри максимум 70% от разходите, а тази година до 65% от разходите за обновяване.

Въпреки това данъчните стимули, произтичащи от програмата, значително ще намалят държавните приходи през следващите няколко години. За правителството в Рим вероятно е много удобно, че милиарди евро все още текат - предимно от Брюксел. Италия е един от най-големите бенефициенти на фонда на ЕС за възстановяване от COVID.

До 2026 г. почти 200 млрд. евро ще бъдат изплатени на Италия под формата на субсидии и заеми. „Италианската държава трябва да намали своя много висок бюджетен дефицит най-късно до този момент“, смята Крамер. „Ако само тогава започнат да спестяват, тогава това италианско чудо на растежа вероятно ще приключи, защото не са използвали времето за структурни реформи“, добавя той.

Мауро Конджедо се притеснява, че останките от програмата "Супербонус 110" ще се задържат за дълго време. „Цените са много високи, а ние натрупахме много дългове“, разкрива той.

За щастие, Конджедо няма да остане без работа скоро. В момента работи по осем проекта едновременно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:15 | 08.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
evlogi
преди 4 седмици
Понякога се чудя кой им плаща на тия за писането на подобни глупости.На мен лично в Италия ми харесва повече от Германия, но дори и дума не може да става Италия да настигне Германия в икономическо отношение.Баси грандиозните изводи вадят тия от няколко процента растеж в повече...Все пак разликата в размера на двете икономики си е внушителна...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още