IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Италия засенчва тази на Германия и това се отразява на дълга

Спредът между лихвите по 10-годишните облигации на Италия и Германия спада до най-ниско ниво от ноември 2021 г.

21:49 | 14.03.24 г.
Премиерът на Италия Джорджа Мелони. Снимка: Bloomberg LP
Премиерът на Италия Джорджа Мелони. Снимка: Bloomberg LP

Ралито на италианските държавни облигации намали внимателно наблюдаваната разлика между разходите по заемите на страната и тези на Германия до най-ниското ниво от повече от две години.

Инвеститорите сега са по-оптимистично настроени за перспективите пред икономиката на Италия, пише FT.

Спредът между лихвите по 10-годишните облигации на Италия и Германия спада до 1,16 процентни пункта в четвъртък, което е най-ниско ниво от ноември 2021 г. След като докосна това ниво, разликата се повиши до 1,28 процентни пункта. През октомври 2023 г. спредът надвишаваше 2 процентни пункта.

Ситуацията отразява нарастващото доверие на пазарите към управлението на премиера Джорджа Мелони, докато икономиката на Германия е в застой.

„Преди три или четири месеца малцина можеха да си представят, че спредът днес, в средата на март, може да бъде 123 базисни пункта“, казва италианският финансов министър Джанкарло Джорджети пред Financial Times.

Той допълва, че се надява разликата в разходите по заемите да спадне до 110 базисни пункта на фона на опитите на Рим да свие бюджетния си дефицит.

Рязкото намаляване на спреда опровергава ранните страхове на много коментатори, че изборът на крайнодясната партия на Мелони да управлява страната ще отприщи популистко прахосничество и ще обтегне отношенията на Италия с ЕС. Мелони досега се противопоставя успешно на тези прогнози – нейното правителство следва път на фискална коректност и изгради силни работни отношения с Брюксел.

Притеснения имаше отново миналата есен, когато правителството заяви, че няма да свали бюджетния дефицит на страната под лимита, определен от ЕС, до 2026 г. Оттогава обаче икономиката на Италия се представя сравнително добре, докато перспективите пред Германия се помрачават, а канцлерът Олаф Шолц се люшка от криза в криза.

Свиването на спреда отразява и глада на инвеститорите за високодоходни активи преди очакваните намаления на лихвените проценти от Европейската централна банка (ЕЦБ) през лятото.

Доходността от референтните германски държавни облигации се повиши от 2,03% до 2,43% от началото на януари, отразявайки спада в цените. Еквивалентните италиански разходи по заеми са 3,72%, малко под нивото, на което започнаха годината.

Намаляващата рискова премия по дълга на Италия тази година е добре дошла новина за Мелони Икономиката на Италия отбеляза ръст през последното тримесечие на миналата година, докато тази на Германия се сви. Това необичайно превъзходство може да продължи, като централната банка на Италия прогнозира ръст от 0,6% тази година, докато Бундесбанк очаква само 0,4% за Германия.

„Италия не се е променила към по-добро или към по-лошо, но Германия изведнъж се превърна в рискова страна“, коментира Франческо Джаваци, който е бил икономически съветник на бившия премиер и управител на ЕЦБ Марио Драги. „Пазарите започват да се притесняват“, допълва той.

Италия обаче продължава да има проблем с дълга. Според рейтинговата агенция Fitch той ще се увеличи до 140,6% от брутния вътрешен продукт тази година. За разлика от това, дългът на Германия се очаква да се понижи до 64,1% от БВП през тази година.

Скоростта на стесняване на спреда изненадва много инвеститори. Някои я приписват на апетита за по-високодоходни активи, докато Европейската централна банка се готви да започне да намалява лихвените проценти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:50 | 14.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още