IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Италия отчита спад на рисковете за финансовата стабилност

Правителството на премиера Джорджа Мелони трябва да се съсредоточи върху фискалната предпазливост и реформите, насочени към насърчаване на растежа

22:45 | 24.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Рисковете за финансовата стабилност в Италия остават значителни, но са намалели благодарение на по-здравата банкова система, заяви централната банка на страната, цитирана от Bloomberg.

Ведомството добавя, че правителството на премиера Джорджа Мелони трябва да се съсредоточи върху фискалната предпазливост и реформите, насочени към насърчаване на растежа.

„Въпреки че макроикономическият контекст остава несигурен, условията на банковата система се подобриха и нивото на частния дълг остава ниско“, се казва в последния доклад на институцията. Все пак високият публичен дълг и „страховете от връщане към структурно нисък растеж тежат върху перспективите“.

Според последните прогнози на централната банка кабинетът на Мелони се бори с икономика, която се очаква да нарасне само с 0,7% през тази година, а дългът достига 140% от брутния вътрешен продукт (БВП). И въпреки това премиерът трябва да финансира обещанията към избирателите, включително намаляването на данъците и помощта за домакинствата с по-ниски доходи, като същевременно продължава да намалява дефицита на страната в съответствие с правилата на Европейския съюз (ЕС).

Докладът показва, че „макар качеството на кредита да се е влошило поради високите лихвени проценти, рисковете, свързани с домакинствата, остават ограничени, тъй като финансовото богатство е нараснало и съотношението между дълга и разполагаемия доход е спаднало“.

Компаниите, от друга страна, страдат от по-бавна икономическа активност, високи лихви и намаляване на кредитите, се посочва още в доклада.

„Капацитетът за обслужване на дълга остава добър, но увеличението на разходите за финансиране може да повлияе на скоростта на влошаване на кредитите“, изтъква централната банка.

В банковата система основните рискове са свързани със слабите перспективи за растеж и високите лихви, смятат от институцията.

„Рентабилността се увеличи, но ще бъде повлияна в бъдеще от по-високите разходи за финансиране и по-бързия темп на влошаване на заемите“, изтъква още централната банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:31 | 24.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още