IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленият преход на Италия се бави от липсата на мащабни соларни централи

Страната е сред лидерите по покривни инсталации, но строителството на мащабни паркове се бави

12:46 | 10.03.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В своя енергиен преход Италия залага на безброй соларни панели по покривите на сградите, но не и на мащабни фотоволтаични паркове, каквито има в съседните държави, пише Ройтерс. Това би затруднило декарбонизацията на страната, посочват анализатори.

От 2016 година насам Италия е изградила няколко големи парка с общ капацитет 6 гигавата, което е значително по-малко спрямо Испания и дори Германия.

Според разчетите на ЕК Италия трябва да намали въглеродните си емисии с 43,7% до 2030 година. Правителството на Джорджа Мелони обаче още от сега посочва, че тази цел няма да бъде постигната.

За да изпълни целите на Брюксел Италия трябва да построи соларни мощности с капацитет от 12 гигавата в следващите шест години. Това би било трудна задача, ако не бъдат изградени големи паркове, още повече, че страната има огромни възможности да се възползва от слънцето като източник на енергия.

Няма как да изградим 12 гигавата покривни инсталации, коентира Агостино Ребауденго, ръководител на лобистката организация Elettricita Futura. Според изчисленията му голям парк ще произвежда три пъти повече енергия спрямо покривните панели при едни и същи инвестиции.

Италия е един от лидерите на соларните покривни инсталации в Европа - 22 гигавата, с което изпреварва съществено Испания, както и Нидерландия и Франция. Това се случи благодарение на инициативата за обновяване на домовете, стартирала след 2016 година.

Според министъра на енергетиката Джилберто Фратин обаче Италия няма същите възможности както Испания да изгради големи соларни паркове. Страната не разполага с прекалено много големи отворени пространства, затова и всъщност залага на покривите на сградите.  В правителството са и много чувствителни по отношение на опазването на природата и културното наследство на Италия и ограничават мащабните проекти.

Големите инвеститори се оплакват, че процедурите по одобрение на мащабни проекти се движат прекалено бавно за разлика от покривните панели, за които има редица облекчения. В сектора се оплакват, че одобрението на голям парк отнема четири години, докато в Испания от идеята до реализацията се стига за около две години.

Рим не се съобразява с препоръките на ЕК за промяна в тази политика, коментират още инвеститорите.

Италия ще получи 194,4 млрд. евро по Плана за възстановяване (грантове и заемни средства с ниска лихва). Страната беше една от най-засегнатите от пандемията от коронавируса. Голяма част от парите ще отидат именно за инвестиции в енергийната мрежа (малко над 55 млрд. евро) и зеления преход.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:46 | 10.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 2
evlogi
преди 1 месец
"...В правителството са и много чувствителни по отношение на опазването на природата и културното наследство на Италия и ограничават мащабните проекти..." аз на това му викам изключително разумна политика..опазването на тези неща е много по-важно от няколко гигавата соларни панели..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още