IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Денков пред FT: Корупцията допринесе за разпадането на управляващата коалиция

Корупцията и руското влияние в страната са свързани, казва досегашният премиер Николай Денков

12:26 | 09.04.24 г.
Снимка: БГНЕС/Стефан Василев
Снимка: БГНЕС/Стефан Василев

Корупцията в България продължава да бъде основна причина за руска намеса и е допринесла за разпадането на управляващата коалиция, казва пред Financial Times Николай Денков, който днес отстъпи поста на министър-председател на служебния премиер Димитър Главчев.

Пред чуждестранната медия той посочва, че кабинетът му се е борил да изкорени дълбоко вкоренените връзки с Москва.

„Голяма част от руското влияние в миналото, например в енергийния сектор, идваше чрез корупция“, казва Денков по повод на енергийните сделки, сключени от предишни правителства, от които се е възползвал руският енергиен гигант "Газпром". 

Пред Financial Times Денков говори и за договора за „Турски поток“, сключен по времето на правителството на Бойко Борисов. Според Денков такива сделки „трябва да бъдат разследвани“. Борисов твърди, че газопроводът не е в ущърб на българските интереси, посочва изданието.

Вече бившият премиер посочва, че „Продължаваме промяната“ остава ангажирана с борбата срещу корупцията и руското влияние, които по думите му са свързани.

Денков коментира и ролята на депутата Делян Пеевски в политиката, посочвайки, че той е имал „силно влияние върху ГЕРБ“, като припомня коалиционни срещи, на които Пеевски е бил поканен от ГЕРБ и в крайна сметка е доминирал дискусията. От ГЕРБ отхвърлят твърденията, като говорител на партията е посочил пред Financial Times, че „Пеевски е подкрепял кабинета през последните девет месеца", но той не е присъствал на вътрешнокоалиционните разговори. ГЕРБ е „най-голямата политическа партия в България и ние вземаме всички свои решения самостоятелно", добавя говорителят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:26 | 09.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още