IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЦИД: Корупцията в България бележи най-високото си ниво за последните 20 години

През 2023 г. при 30% от гражданите и една четвърт от компаниите е имало засилен корупционен натиск, сочи доклад

13:40 | 16.04.24 г. 5
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Административната корупция в България е достигнала връх за последните две десетилетия, като при 30% от гражданите и една четвърт от компаниите има засилен корупционен натиск и повишено лично участие в корупция през 2023 г. Това сочат данните от доклад на Центъра за изследване на демокрацията, озаглавен „Завладяната държава: В търсене на антикорупционни резултати“. Резултатите от анализа бяха представени днес на публична дискусия в Представителството на Европейската комисия в България, организирана съвместно с Фондация „Конрад Аденауер“, предава БТА.

В проучването подчертават, че 35% от гражданите съобщават, че през 2023 г. им е бил искан подкуп, а 30% признават, че са участвали в корупционни сделки – стойности, сравними единствено с нивата на корупция през 1999 г.

„Липсата на резултати в редица знакови случаи на завладяване на държавата става още по-тревожна на фона на новите данни за търговия с влияние в съдебната система, както и от неработещите регулаторни и специализирани антикорупционни институции“, се посочва в основните изводи на доклада. 

Според анализа е отслабена способността на България да гарантира икономическата си сигурност срещу стратегическата корупция, която Русия използва като инструмент за натиск в Европа. „Защитата на демокрацията в страната изисква да се даде приоритет на две паралелни политики: разкриване и противодействие на механизмите, чрез които Кремъл подхранва политическата корупция, и по-ефективно прилагане на мерките срещу изпирането на пари, с акцент върху незаконните финансови потоци в енергийния сектор“, се посочва в доклада. 

В документа се отбелязва също, че антикорупционното законодателство в страната е неефективно и избирателно, както и че е необходимо да се използва мандатът на Европейската прокуратура, като той следва да бъде разширен, за да обхване и нарушенията на санкциите на ЕС срещу Русия.

„Антикорупционните реформи трябва да станат действителен, а не декларативен приоритет за правителството. Неотдавнашните изменения на Конституцията имат потенциала да засилят съдебната и политическата отчетност. Необходим е рестарт на контролната система от регулаторни и правоприлагащи органи“, пише в основните изводи на доклада. 

Стратегическата корупция и завладяването на държавата са предизвикателства за целия Европейски съюз, като България едва ли може да бъде посочена като най-големия нарушител. ЕС трябва значително да увеличи усилията и капацитета си за справяне с тях чрез изграждане на коалиции за стратегическо противодействие на корупцията, пише още в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:44 | 16.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 2
mr. Yoda
преди 1 седмица
Подмяната и Доностниците са хора на посолствоТо ! Пишурките, виновни за тази дезинформация да бъдат глобени и публично порицани от Партията и Народа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 1
Tikva007
преди 1 седмица
*ЦИД: Корупцията в България бележи най-високото си ниво за последните 20 години* - Буллшитт! Путинска пропаганда! Друго нещо каза пом. държавният секретар на САЩ по въпросите на Европа и Евразия Джеймс ОБрайън в София: *България е фантастичен съюзник и партньор!* - Значи това е благодарение на корупцията, която за България се явява евроатлантически свръхвитамин и стимулант!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
confidentsalmon
преди 1 седмица
Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контрoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим:---- https://use.my/sman
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 3
Repoman
преди 1 седмица
Важното е, че има развитие. Както се казва по евро'тлантически: Няма лоша реклама.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 2
evlogi
преди 1 седмица
Нормално.Българите принципно нямат нищо против корупцията стига да участват в нея като бенефициенти..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още