IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шампанско, шоколад и злато, или за неписаните правила за подаръците в ЕП

Трябва ли председателят на институцията да декларира подаръците, които получава, или има изключение от правилата?

13:58 | 19.01.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Председателят на Европейския парламент, малтийката Роберта Мецола, вписа в специалния публичен регистър подаръците, които е получила, откакто заема поста - от 18 януари 2022 година, или 142 предмета Този списък рядко се актуализира, а председателят на институцията е закъсняла със срока за вписване за 125 от получените подаръци, пише Politico.

Подаръците за председателя включват златна кула от марокански политик, безжични слушалки от германския Бундестаг, ваза от чешкото председателство на ЕС, декоративна чиния от посланика на Узбекистан, дрехи, книги, както и много шампанско, шоколад, сладкиши и дори сушени наденички, които в крайна сметка са били сервирани по време на срещи в ЕП.

Само един от декларираните подаръци е на стойност над 150 евро - плакет от Обединените арабски емирства, получен през февруари 2022 година.

Темата за подаръците, с които се обсипват европейските депутати, става особено актуална в последните седмици, след като зам.-председателят на парламента Ева Кайли беше временно отстранена от длъжността си заради подозрения за корупция и разследването около "Катаргейт". Всички европейски депутати са длъжни да вписват в специален публичен регистър подаръците, които получават. От началото на мандата на този парламент в средата на 2019 година обаче само десетина от тях са го направили, сочат проверките на Politico.

Европейското издание е попитало екипа на Мецола защо са се забавили с тази декларация. Отговорът е незадоволителен - през годините досега само един председател на парламента е обявявал публично подаръците, които получава, въпреки че това е задължително за всички европейски депутати, каквито са и председателите на институцията. Единственото изключение е Антонио Таяни, който заемаше поста през 2017-2019 година, и е съобщил, че е получил книга от португалски политик.

От ЕП уточняват, че практиката показва, че председателите на ЕП досега декларират наведнъж всички получени подаръци в края на своя мандат, като тези декларации не се вписват в публичния регистър на институцията. Това обаче е нарушение на правилата, посочва Politico.

Говорител на Мецола е категоричен, че за нея крайните срокове, които важат за останалите депутати, не са валидни, но не може да посочи къде е написано това изключение. Подаръците, които получава, не се дават лично на нея, а ги приема от името на ЕП като институция. Тук е различието с останалите европейски депутати, аргументира се още той.

Това, което се случва, е доказателство, че системата е счупена, коментира Михаел ван Хюлтен, директор на Transparency International EU, който е бивш европейски депутат. "Не можете да управлявате етична система, базирана на неписани правила - много е хубаво, че тя (Роберта Мецола - б.р) прави това, но не може да има награда за нарушаване на правилата", допълва още той пред европейското издание.  

"Катаргейт" повдига много въпроси и показа нуждата от независима институция, която да следи за спазването на правилата в Европейския парламент, смята Тери Райнтке, съпредседател на партията на Зелените в ЕП. Той също хвали Мецола за публикуваните данни и е категоричен, че прозрачност трябва да има на всички нива в институцията.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:58 | 19.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още